Cele mai citite
 


Traficul cu organe: ISG face apel la cei care dispun de probe să le predea misiunii Eulex
joi, 10 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia International Steering Group /ISG/ a făcut apel marţi la toţi cei care au dovezi referitoare la un presupus trafic cu organe cu care s-ar fi ocupat la sfârşitul anilor '90 rebelii UCK să le predea ''neîntârziat'' misiunii europene din Kosovo, Eulex, relatează AFP.
''ISG face apel la toate organizaţiile, la toate instituţiile şi la toate pesoanele să răspundă neîntârziat cererii Eulex /misiunea Uniunii Europene pe probleme de justiţie/ de a aduce probele de care dispun referitoare la afirmaţiile conţinute în raportul lui Dick Marty'', raportorul Consiliului Europei, a declarat ISG într-un comunicat publicat după reuniunea sa de la Bruxelles.
Într-un raport adoptat de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/, Marty evocă un presupus trafic al rebelilor kosovari cu organe prelevate de la prizonieri, în principal sârbi, la sfârşitul anilor '90. Acest trafic ar fi avut loc pe teritoriul albanez.
Eulex a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că a deschis ''o anchetă preliminară'' ca urmare a adoptării raportului.
Raportul face apel, de asemenea, la autorităţile din Kosovo şi la Albania să deschidă ''anchete serioase şi independente'' în legătură cu prizonierii deţinuţi de UCK. Premierul kosovar Hashim Tha?i era unul dintre comandanţii UCK în acea vreme.
Autorităţile kosovare, îndeosebi Thaci, au respins conţinutul raportului, dar s-au declarat ''interesate de adevărul pe această temă, indiferent care ar fi el''.
ISG, format din ţări care au recunoscut independenţa Kosovo, a salutat ''propunerea guvernului kosovar de a coopera total cu Eulex în anchetele privind presupusele crime de război''.
Kosovo şi-a proclamat în februarie 2008 independenţa, care a fost recunoscută de atunci de un număr de 75 de ţări, inclusiv SUA şi majoritatea ţărilor UE. Serbia se opune proclamării independenţei teritoriului, pe care-l consideră o provincie a sa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe: Patriarhul sârb critică 'tăcerea' comunităţii internaţionale Belgrad, 5 ian /Agerpres/ - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a criticat miercuri comunitatea internaţională pentru 'tăcerea sa complice' în cazul presupusului trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în timpul şi după conflictul din 1998-1999 din Kosovo, informează AFP.