Cele mai citite
 


Companiile farmaceutice şi-au pierdut mult mai mult decât sănătatea
joi, 10 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Marile companii farmaceutice britanice Pfizer şi Merck se confruntă cu scăderea câştigurilor. Pentru a-şi salva profitabilitatea, Pfizer a decis să reducă bugetul alocat cercetării. Compania rivală Merck, dimpotrivă, a coborât proiecţiile privind câştigurile pentru a menţine cheltuielile de cercetare. Verdictul imediat al pieţei a fost că Pfizer a procedat corect, dar poate pentru acţionarii săi. Atunci când un model de industrie este distrus, cea mai bună strategie de afaceri ar putea fi aceea de a gestiona declinul, comentează ziarul britanic Financial Times în ediţia de marţi.
Decizia Pfizer de a închide laboratorul său de cercetare de la Sandwich este văzută drept un pas înapoi în redresarea din Marea Britanie, ţară care a jucat un rol de primă mărime în dezvoltarea industriei farmaceutice moderne, bazate pe cercetare. În ultimul secol, profitabilitatea ridicată a caracterizat industria, iar ea se baza pe aşa- numitele ''blockbuster drugs'' /medicamente care generează anual peste 1 miliard de dolari venituri pentru proprietar, n.red/. De obicei, acestea atenuează, dar nu vindecă, efectele rele ale prosperităţii - depresie, hipertensiune, aciditate stomacală şi degenerare arterială.

George Merck, preşedintele companiei omonime în perioada 1925-1950, a exprimat faimos filosofia companiei: 'Încercăm să nu uităm niciodată că medicamentul este pentru oameni. Nu pentru profituri. Profiturile urmează şi dacă ne amintim acest lucru, niciodată ele nu întârzie să vină. Cu cât ne amintim mai mult cu atât mai mari sunt ele'. Timp de mulţi ani, Merck s-a aflat în fruntea listei revistei Fortune a celor mai admirate companii.

Industria medicamentelor a avut un contract implicit cu publicul şi guvernul. I-a fost permisă o rentabilitate extraordinară în schimbul faptului ca companiile să se comporte ca nişte cetăţeni corporatişti exemplari.

Pfizer a fost întotdeauna excepţia. În timp ce Merck ţinea prelegeri medicilor privind angajamentul său pentru responsabilitatea socială, Ioan McKeen, omologul său de la Pfizer, îi asigura pe acţionarii lui: 'Pe cât este de omeneşte posibil, scopul nostru este de a obţine profit din tot ceea ce facem.' Paradoxul căutării profitului a fost rezumat într-o carte scrisă de Jim Collins şi Jerry Porras, ''Built to Last'': cele mai profitabile companii nu sunt şi cele mai agresive în urmărirea profitului.

În anii 1990, oferta de noi ''blockbuster drugs'' s-a diminuat. Oamenii de ştiinţă capabili din lumea academică au putut avea acces mai uşor la capitalul de risc pentru a-şi face propria afacere. Industria a fost criticată pentru focalizarea pe afecţiuni minore ale celor bogaţi mai degrabă decât pe boli care pun în pericol viaţa celor săraci. Companiile de medicamente au intrat sub presiunea Wall Street pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de valoarea de acţionar. Veniturile din marketing sunt imediate, pe când cele din cercetare întârzie, iar strategia lor a reflectat acest lucru. Au cheltuit totodată foarte mult pentru a se cumpăra unele pe altele. Cea mai mare realizare modernă a farmacologiei - cocktailul de medicamente care controlează SIDA, cercetarea publică situându-se în frunte - poate fi un model pentru inovarea viitoare.

O industrie care părea odată să exemplifice o relaţie constructivă între întreprinderi private şi beneficiul public este acum pe scara largă detestată. Clienţii din SUA se confruntă cu spirala costurilor medicamentelor. Grupuri de dezvoltare cred că contribuţia industriei la lumea săracilor este şovăielnică şi inadecvată. Profesioniştii din domeniul medical privesc etica ei cu neîncredere. Răspunsul său a fost un efort de lobby ce nu a avut rival decât în cel al industriei serviciilor financiare.

Un astfel de lobby poate întârzia, dar nu şi împiedica în cele din urmă revenirea la marjele de profit care reflectă natura nouă a industriei în încasări adecvate produselor de consum mai degrabă decât de cercetare inovatoare. Viitorul farmacologiei va arăta probabil mai mult ca procesul bazat pe finanţarea publică şi filantropică ce poate fi întâlnit oriunde în domeniul ştiinţei medicale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Marile companii farmaceutice trebuie să se extindă pe pieţele emergente, potrivit unui studiu Principalii producători de medicamente trebuie să acţioneze rapid pentru a se adapta noii ordini mondiale în care unele dintre pieţele emergente par hotărâte să detroneze unele dintre pieţele naţionale în ceea ce priveşte vânzarea de produse farmaceutice, avertizează un raport dat publicităţii marţi...
Fabrica maladiilor: businessul falselor boli Pe vremuri, osteoporoza, menopauza şi timiditatea nu erau considerate disfuncţii, dar acum sunt iar costul pentru sănătatea publică şi familii a crescut. Marile companii medicale reuşesc să vândă medicamente inutile, scrie ziarul italian La Repubblica, într-o amplă anchetă din ediţia de vineri.
Boom al vânzărilor de vaccinuri şi măşti antigripă: marile companii farmaceutice 'îşi freacă mâinile' de mulţumire Există persoane care ''îşi freacă mâinile'' de mulţumire privind gripa AH1N1, şi nu numai pentru a le dezinfecta şi a evita contaminările. Este vorba de farmacii şi mari case farmaceutice. Pe lângă marea afacere legată de vaccin, cumpărat în cantităţi industriale de numeroase ţări, şi o serie întreagă...
Marea Britanie: companiile farmaceutice exploatează o "portiţă" legală pentru a creşte preţurile medicamentelor Companiile de medicamente au fost acuzate de 'jaf la drumul mare' în dauna sistemului naţional de sănătate (NHS), după ce acestea s-au folosit de o 'portiţă' legală pentru a creşte preţurile la medicamente, în unele cazuri cu până la 2.000 de procente, relatează The Independent.
Şi dacă virusul H1N1 este doar o răceală? Virusul H1N1 se pregăteşte să marcheze primul său an de viaţă cu un bilanţ plin de surprize: o rată a mortalităţii cu mult inferioară celei prevăzute /0,018% sub cea a gripei de sezon/, o scădere a spitalizărilor în SUA şi Europa tocmai în zilele în care exista temerea unui apogeu al maladiei şi numeroase...