Cele mai citite
 


Statul rus face ordine pe piaţa alcoolului
joi, 10 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O amplă reformă a pieţei alcoolului va începe în viitorul apropiat în Rusia. Duma de Stat se pregăteşte să adopte mai multe legi, pentru a înăspri controlul asupra producţiei, realizării şi consumului de băuturi alcoolice. Printre noile legi sunt unele incontestabile - de exemplu, majorarea amenzilor pentru consumul de alcool în locurile publice - dar şi discutabile - cum este ideea echivalării tincturilor din plante din farmacii cu băuturile alcoolice, notează cotidianul rus Izvestia.
Campania va avea două etape. Primul bloc de legi - cele de 'interzicere' - a fost deja înaintat pentru dezbateri la Duma de Stat. Al doilea, care pune accentul pe măsuri educativ-propagandistice, mai trebuie să fie elaborat.

Pentru început, se propune înfiinţarea unui registru al capacităţilor alcoolice din ţară, pentru ca întreprinderile din domeniu să nu facă ilegalităţi cu timbrele de acciză: fiecare fabrică va primi exact atâtea timbre cât va putea 'asimila'. Contrafacerea timbrelor va deveni o afacere extrem de periculoasă: deputaţii propun ca astfel de acţiuni să fie puse pe acelaşi nivel cu falsificarea de bani, cu toate consecinţele penale care ar rezulta de aici.

O altă măsură pe care o propun deputaţii ruşi este cea privind licenzarea obligatorie a tuturor transporturilor de băuturi alcoolice.

După ce, în 2010, statul rus fixase preţul minim pentru jumătate de litru de vodcă, în magazine a început să existe de două ori mai puţină băutură contrafăcută. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că vodca ilegală va fi înlocuită cu cea legală. Aceasta va fi 'compensată' de segmentul subteran, iar o bună parte din populaţie va trece pe 'înlocuitori'.

Un asemenea 'înlocuitor' ar fi, în opinia parlamentarilor ruşi, inclusiv medicamentele pe bază de alcool, cum sunt, de exemplu, tincturile din plante. De aceea, Duma de Stat propune excluderea acestor medicamente de pe lista preparatelor de importanţă vitală şi aplicarea de accize pe acestea. Acest lucru va face ca 'înlocuitorii de băuturi alcoolice' să fie inaccesibili păturilor marginale ale populaţiei.

Aceasta se va răsfrânge asupra pensionarilor, care folosesc tincturile conform instrucţiunilor din prospect, subliniază cotidianul rus. De asemenea, respectiva iniţiativă va afecta domeniul farmaceutic al ţării şi zeci de întreprinderi care se ocupă de fabricarea tincturilor din plante se vor închide sau îşi vor reduce volumul producţiei. Situaţia devine şi mai complicată în condiţiile în care majoritatea fabricilor de medicamente sunt formatoare de oraşe, iar falimentul lor ar putea provoca adevărate explozii sociale, atenţionează experţii.

Însă, măsura cea mai radicală pe care vor să o adopte parlamentarii ruşi este cea privind instituirea, la nivel federal, a unor 'ore de trezie', în intervalul orar 23.00-8.00. În acestă perioadă de timp pe teritoriul Federaţiei Ruse doritorii de alcool vor putea cumpăra doar bere. Mai mult decât atât, regiunile vor avea dreptul să însăprească respectiva prevedere după cum vor considera de cuviinţă, mergând până la interzicerea totală a consumului de alcool, cum se întâmplă deja în Cecenia.

Nu în ultimul rând, băuturile alcoolice, inclusiv berea, vor dispărea din chioşcuri, putând fi comercializate doar în locuri special amenajate. Acest lucru va prejudicia interesele businessului mic, pe care statul rus nu ezită să le sacrifice în numele campaniei anti-alcool, subliniază în final Izvestia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă) Reforma FSB, în atenţia presei ruse Moscova, 6 iul - Corespondentul Agerpres, Victoria Vioară, transmite: Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) îşi va înăspri cerinţele faţă de angajaţi, care vor fi nevoiţi să renunţe la proprietăţile deţinute în străinătate, să treacă o serie de teste profesionale, psihologice, detectorul de...
Noul An în Rusia şi consumul de alcool: Şeful serviciilor sanitare se aşteaptă la un nou 'coşmar' Şeful serviciilor sanitare ruse Ghennadi Onişcenko a declarat joi că se aşteaptă la 10 zile de 'coşmar' în perioada sărbătorilor de Anul Nou, avertizând cetăţenii împotriva abuzului de alcool şi a altor excese periculoase pentru sănătate, informează AFP.
De ce a decis Rusia să clasifice, în sfârşit, berea drept băutură alcoolică? O nouă lege semnată de preşedintele Dmitri Medvedev clasifică, în premieră în Rusia, berea drept băutură alcoolică şi stabileşte un cadru strict pentru comercializarea acesteia. Apărătorii sănătăţii sociale şi grupurile de sprijinire a familiilor criticau demult vechea lege, care cataloga berea drept...
OCDE: Consumul de alcool creşte în Marea Britanie, în timp ce în restul Europei scade Consumul de alcool a crescut în Marea Britanie în ultimele decenii, în timp ce pe continent a înregistrat o scădere. Adulţii britanici beau alcool cu 9% mai mult decât în 1980, clasând Marea Britanie pe locul al 11-lea la consumul de băuturi alcoolice din Europa, scrie în ediţia sa de joi Daily Mail...
Consumul de alcool, responsabil pentru o importantă parte din cazurile de cancer din Europa occidentală Unul din zece cazuri de cancer în rândul bărbaţilor şi unul din 33 în rândul femeilor din Europa occidentală sunt provocate de consumul de alcool în exces, relevă un nou studiu citat în ediţia de vineri a cotidianului britanic The Independent.
Organizaţiile naţionaliste din Rusia, preocupate de sănătatea poporului rus În întreaga Rusie, dar mai ales la Moscova, câştigă popularitate mişcarea 'Ruşii - pentru un mod de viaţă sănătos' /ZOJ/. Activiştii acesteia organizează maratoane în masă, pentru a-i distrage pe tineri de la consumul de alcool, de la fumat şi de la alte vicii. Cea mai apropiată acţiune de acest gen...