Cele mai citite
 


Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: Îmi doresc ca medicii să nu mai plece
joi, 10 februarie 2011   ::   2 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reputat specialist în ORL, a împlinit miercuri vârsta de 75 de ani, iar, pe lângă aniversarea zilei de naştere, a marcat şi 50 de ani de carieră, precum şi 40 de ani de la înfiinţarea Clinicii ORL 'Sfânta Maria'.
'Îmi doresc să mă bucur de sănătate, să văd evoluţia Clinicii de otorinolaringologie, aşa cum mi-am închipuit-o şi, mai ales, cum şi-a dorit, la inaugurarea sa, ministrul Sănătăţii de atunci, Teodor Burghele, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Să văd specialitatea noastră la egalitate cu cea europeană, iar medicina românească să iasă din impasul de acum şi să văd că doctorii nu mai pleacă din ţară. În plan personal, sănătate familiei mele şi să mă bucur de nepotul meu care îmi umple toată inima', a precizat specialistul în ORL.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu a spus că a început acest an cu preocupări multiple şi între acestea se află organizarea, în toamna acestui an, a primului Congres al Societăţii Române de Rinologie, îndeplinirea obligaţiilor editoriale atribuite clinicii pentru întocmirea Tratatului de Otorinolaringologie şi Chirurgie Cervico-Facială, programat de Editura Academiei Române să apară în anul 2012.
Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu s-a născut la 9 februarie 1936. Licenţiat al Institutului de Medicină din Timişoara.
Repartizat, prin concurs, la Spitalul Clinic Griviţa ('Sfânta Maria' de astăzi), din Bucureşti. S-a pregătit în secundariat la Clinica ORL Colţea, leagănul specialităţii ORL în epocă, perfecţionându-se sub îndrumarea unor profesori de renume, dintre care îl menţionăm pe Mihai Lăzeanu (care i-a coordonat doctoratul, fiindu-i colaborator apropiat până la sfârşitul vieţii sale). Aceluiaşi medic şi profesor îi datorează şi cooptarea în Societatea Franceză de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială, din care face parte din 1979.
Dorin Sarafoleanu a fost ales, apoi, în biroul executiv EUFOS (Federaţia Europeană a Societăţilor ORL) pentru două mandate (8 ani).
A organizat, în 1999, primul Congres francofon din istoria specialităţii, la Bucureşti, fiind ales ca preşedinte al Societăţii Francofone de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială (SFORL).
A primit un premiu de excelenţă din partea conducerii Societăţii Latine de ORL şi chirurgie cranio-facială pentru contribuţia pe care a adus-o la reorganizarea şi relansarea ştiinţifică a acestei societăţi, prin organizarea Congresului care a avut loc la Bucureşti, în aprilie 2006. Nivelul ştiinţific al reuniunii a fost apreciat ca excepţional, fapt pentru care a fost ales ca preşedinte al acestei societăţi pentru un mandat.
La recomandarea prof. Lăzeanu şi cu sprijinul ministrului Sănătăţii din epocă, prof. Eugen Proca, şi apoi a acad. Ion Ursu, a obţinut o bursă de studii postuniversitare în Franţa. Aici a învăţat chirurgia cu laser - o noutate în epocă - chirurgie pe care apoi, cu sprijinul celor amintiţi, a introdus-o în specialitatea ORL din România şi ulterior a dezvoltat-o. Tot în Franţa, la Institutul Gustave Roussy, şi-a perfecţionat cunoştinţele şi tehnicile chirurgicale în cancerul căilor aerodigestive superioare.
A condus o lungă perioadă Secţia ORL 'Sfânta Maria', creând o clinică modernă, orientată spre o chirurgie de o deosebită dificultate tehnică, la care a contribuit prin diferite inovaţii. Are priorităţi în modernizarea ORL-ului din România, (imunologie ORL, laser, chirurgie endoscopică rinosinusală), a publicat monografii de valoare în specialitatea sa ('Oto-Rino Laringologie', 'Explorarea paraclinică şi funcţională în otorinolaringoloigie' etc.). A format un colectiv de tineri specialişti de marcă, printre care se numără şi fiul său Codruţ, cel care în prezent conduce Clinica ORL 'Sfânta Maria'.
Laureat al Societăţii Latine de ORL, în octombrie 2010, când, la iniţiativa board-ului societăţii a primit distincţia 'For his great contribution to the growth and continuity of the Societas'.
Notare
Comentarii
de Elena Stoican
Ma mira faptul ca, dupa atatea luni de la aparitie, nu a fost trimis niciun comentariu.
Domnul dr. Dorin Sarafoleanu este o somitate a medicinei romanesti. Ma bucur ca nu a plecat din tara si ca, mai mult, si-a incurajat fiul sa ramana si sa-i continue activitatea. Valoroasa continuitate si profitabila pentru noi, romanii, in penuria asta de medici buni.
D-le profesor, va doresc sanatate, sa va duceti la indeplinire toate proiectele! Sunteti o oaza de lumina in negura ce ne inconjoara in mai toate domeniile.
La multi ani!

de adela
e pericol social acest 'medic' sarafoleanul ! feriti va daca puteti de el
a fost un securist pe vremea lui ceausescu , habar u are cu ce se mananca medicina
eu am avut ginionul sa merg la el si m a nenorocit

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DOCUMENTAR: Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, personalitate marcantă în domeniul otorinolaringologiei, împlineşte 80 de ani Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, reputat specialist în domeniul otorinolaringologiei, s-a născut la 9 februarie 1936, în localitatea Ghizela, judeţul Timiş. Studiile liceale le-a făcut la Timişoara, apoi a urmat facultatea la Institutul de Medicină din Timişoara.
Centrul pentru chirurgie endoscopică rinosinusală şi rinofaringiană, inaugurat la Bucureşti Tratamente şi practici în domenii rar abordate în sistemul de sănătate cum ar fi reeducarea vocală foniatrică, logopedia, patologia echilibrului, terapia pot fi acum tratate la Bucureşti, într-un centru special privat.
Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica (ARCE) 2011 In perioada 24 - 26 noiembrie 2011 la Willbrook Platinum Business & Convention Center, Bucureşti, au loc evenimentele ARCE 2011: Al VI-lea Congres National al Asociatiei Romane de Chirurgie Endoscopica Simpozionul de Chirurgie Minim-invaziva in Ginecologie A III-lea Simpozion National de...
Irinel Popescu: Îmi doresc ca în medicina românească să se facă mai multă cercetare fundamentală Profesorul Irinel Popescu, realizatorul primului transplant hepatic din România, îşi aniversează vineri ziua de naştere.
Dr Lobonţiu: Spitalele din România au dotări similare cu cele din Franţa, în chirurgia endoscopică Spitalele din România au aceleaşi dotări cu cele din Franţa în ceea ce priveşte chirurgia endoscopică şi robotică, medicii au aceeaşi pregătire, iar frontierele medicale au dispărut şi pacienţii se pot trata unde cred că le este mai bine, a spus, joi, cu prilejul Congresului Naţional al Asociaţiei Române...
Eugen Nicolăescu: Copilul trebuie să fie în centrul oricărui program de sănătate Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri că obezitatea la copii, cu toate consecinţele grave pentru viaţa copiilor respectivi şi într-o perioadă mai lungă de timp pentru societate, este în atenţia ministerului pe care îl conduce.