Cele mai citite
 


La Bookfest - "Însemnările unui chirurg despre o ştiinţă imperfectă"
marţi, 23 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - În cadrul Bookfest 2009, Editura Humanitas va lansa volumul "Însemnările unui chirurg despre o ştiinţă imperfectă", autor Atul Gawande, având un cuvânt înainte semnat de conf. dr. Cătălin Vasilescu, de la Clinica de Chirurgie şi Transplant Hepatic a Institutului "Fundeni", în traducerea Roxanei Tudor.

Atul Gawande s-a născut în 1965, în Brooklyn, New York, într-o familie de medici imigranţi indieni. A absolvit celebrele Harvard Medical School şi Harvard School of Public Health. În prezent este chirurg la Brigham and Women's Hospital din Boston şi profesor la facultatea pe care a absolvit-o. În paralel cu activitatea medicală, deţine o rubrică permanentă la New Yorker.

Este considerat un scriitor de elită. Prima lui carte, Compliations. A Surgeon's Notes on an Im-perfect Science, bazată pe articole publicate iniţial în New Yorker, a apărut în 2002 şi a fost finalistă a National Book Award, devenind un bestseller tradus în peste o sută de ţări.

În prefaţa cărţii, conf. dr. Cătălin Vasilescu arată că Atul Gawande şi-a ales cea mai grea misiune pentru un chirurg: să scrie despre complicaţii.

"Să scrie, deci, o carte despre un subiect care pare să nu existe. Nu cunosc nici un chirurg în activitate care să recunoască faptul că are complicaţii. Nu se pomeneşte despre aşa ceva, conform ideii că, dacă nu vorbeşti despre complicaţii, ele chiar încetează să apară. Sau, cel puţin, credem că e bine să nu vorbim în public despre eşecuri, despre insuccese, despre greşeli, despre tot ceea ce merge, după o intervenţie chirurgicală, altfel decât ne-am dori atât noi, chi-rurgii, cât şi pacienţii noştri. Despre abaterile nefericite de la planul de tratament. O carte cu un subiect antipatic, pe care în literatura română de specialitate nu a îndrăznit să-1 abordeze decât un singur chirurg, profesorul Dan Setlacec" ("Chirurgul şi lumea sa", 2004).

Un chirurg bun însă nu se naşte, ci se formează spune Gawande; şi încearcă să arate, după modelul propriei experienţe de rezident la Boston, cum e posibil ca un tânăr absolvent de Medicină să devină, după ce a parcurs timp de mulţi ani ierarhia feudală a lumii medicale, un chirurg adevărat.

Dr. Cătălin Vasilescu subliniază în cuvântul înainte că succesul în chirurgie poate fi câteodată toxic. Sub presiunea avalanşei de pacienţi, fie ei şi atraşi de o reală, indiscutabilă competenţă, apare riscul superficialităţii, al aproximării grăbite, al neglijenţelor cu consecinţe uneori foarte grave.

Lucrarea este structurată pe trei părţi - Erori, Mistere şi Incertitudini - în care autorul abordează fapte reale, fără să dezvăluie însă identitatea persoanelor în cauză. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
'România vs. Rusia', de Remus Ştefureac, lansată la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş 'România vs. Rusia' de Remus Ştefureac va fi prima carte lansată la ediţia a II-a a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureş, care se va desfăşura de joi până duminică, au anunţat organizatorii.
Cea mai buna carte de hipnoză, săptămîna aceasta în librării: Tehnici de hipnoterapie de Arreed Barabasz şi John G. Watkins Volumul Tehnici de hipnoterapie de Arreed Barabasz şi John G. Watkins, apărut în colecţia „Psihologie clinică şi psihoterapie” a editurii Polirom, a fost distins cu Arthur Shapiro Award (2005) pentru cea mai bună carte de hipnoză • Tehnici de hipnoterapie – Traducere de Ana Zavate, 568...
Carte de vizita: Dr. Vlad Predescu, medic primar în Ortopedie și Traumatologie este o autoritate la nivel european in domeniul tratamentului artroscopic al leziunilor provocate de accidente sportive, al artroplastiei primare si de revizie de sold si genunchi, al chirurgiei genunchiului si al traumatologiei.
Medicii din Târgu Mureş îşi vor promova lucrările în cadrul Bookfest, în cadrul UMF 70 Medicii mureşeni îşi vor promova lucrările de specialitate în cadrul unui Bookfest, organizat în octombrie, în cadrul seriei de evenimente legate de împlinirea a 70 de activitate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, a anunţat luni rectorul UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei.
“Sunt rezident, what next?” – publicație nouă pe piața de carte medicală din România Compania de comunicare medicală Houston NPA lansează cartea “Sunt rezident, what next?”, o publicație utilă pentru cei care vor sa practice medicina în sistemul medical românesc. Scrisă de dr. Ștefan Gutue, medic specialist urolog, cartea se adresează în mod special studenților la medicină...