Cele mai citite
 


Mureş: Peste 1.000 de persoane au protestat împotriva închiderii spitalului din Sărmaşu de Câmpie
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 1.000 de persoane au protestat, joi, împotriva închiderii spitalului din Sărmaşu de Câmpie, iar printre protestatari s-au regăsit şi primari, viceprimari şi consilieri locali din comunele învecinate.
Potrivit primarului oraşului Sărmaşu de Câmpie, Ioan Mocian, spitalul deserveşte 25.000 de locuitori din judeţele Mureş, Bistriţa Năsăud şi Cluj, iar după 1990 a fost singurul spital orăşenesc din judeţul Mureş care s-a bucurat de sprijinul unor fundaţii olandeze pentru dotări şi reabilitări.
'Spitalul are chiar şi unitate de primiri-urgenţe la standarde europene, asigură gardă permanentă cu ajutorul a 4 medici specialişti, are o ambulanţă modernă, primită în 2008, dar şi o echipă a SMURD. Spitalul are 7 medici specialişti şi 17 asistente medicale, iar numărul total de posturi se ridică la 76. Numai în 2010, spitalul a avut 785 de cazuri pe secţia de medicină internă, 565 la pediatrie, au fost spitalizaţi 1085 de pacienţi, iar UPU a primit 4.064 de pacienţi, din care 1.011 au fost copii. Spitalul din Sărmaşu de Câmpie deserveşte locuitorii de pe raza a 30 de km, din 3 judeţe', a declarat Mocian, care a precizat că spitalul este dotat cu o ambulanţă şi cu o maşină de descarcerare.
Edilul a spus că Ministerul Sănătăţii doreşte să schimbe destinaţia clădirii şi să transforme spitalul în azil de bătrâni, în condiţiile în care există un astfel de azil cu 50 de locuri, construit din fondurile alocate de consiliul local şi Parohia Ortodoxă. În plus, primarul susţine că mai există un azil cu 6 locuri, plus încă unul la Mociu, în judeţul Cluj, la doar 17-18 km de Sărmaşu de Câmpie, cu 30 de locuri.
'Cele 86 de locuri disponibile nu sunt însă ocupate la ora actuală (...) Au fost adunate până acum peste 5.000 de semnături de la populaţie, din 10 comune care sunt deservite de Spitalul din Sărmaşu, iar în cazul în care Ministerul Sănătăţii nu va ţine cont de realităţile de aici, Asociaţia Oraşelor va acţiona în contencios administrativ hotărârea. Numai în ultimii 5 ani au fost alocaţi peste 3 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea termică a clădirii şi acreditarea şi autorizarea sanitară prin recompartimentarea spitalului', a afirmat primarul.
Edilul a precizat că anul trecut s-a construit la spitalul respectiv o morgă, pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să cheltuiască 700-800 lei pentru a transporta o persoană decedată la morga din Târgu Mureş.
Ioan Mocian speră ca protestul oamenilor din Sărmaşu şi din zonele învecinate să determine Ministerul Sănătăţii să renunţe la desfiinţarea acestei unităţi spitaliceşti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Centrul de primiri urgenţe de la Spitalul Sărmaşu, preluat de SMURD Centrul de primiri urgenţe (CPU) al Spitalului Sărmaşu, unitate sanitară trecută în conservare de la data de 1 aprilie, va fi preluat de SMURD Târgu Mureş din luna mai, a anunţat, joi, primarul oraşului, Ioan Mocean.
Mureş: La 20 de ani de la înfiinţare, SMURD se confruntă cu o lipsă acută de personal La împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), la Târgu Mureş, cea mai mare problemă rămâne lipsa de personal, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, dr. Cristian Boeriu, medic şef UPU-SMURD.
Raed Arafat: Din februarie introducem raportarea zilnică şi la UPU şi la compartimentele de urgenţă Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat a anunţat duminică la Târgu Mureş că începând cu luna viitoare se va introduce raportarea zilnică şi la Unităţile de Primiri Urgenţă şi la compartimentele de urgenţă, astfel încât să existe o monitorizare online în privinţa cheltuirii banului...
Raed Arafat: Serviciile judeţene de ambulanţă nu de desfiinţează, va fi comandă unică, pentru un mod de lucru integrat Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat a declarat vineri, la Târgu Mureş, că prin regionalizarea serviciilor de ambulanţă de la nivelul ţării, serviciile judeţene nu vor fi desfiinţate, însă va fi gândită o comandă unică pentru a exista un mod de lucru integrat.
Mureş: Un serviciu privat de ambulanţă reclamă că SJA îl împiedică să-şi facă treaba Şeful serviciului privat de ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş, dr. Zsigmond Varga, a reclamat marţi că Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Mureş l-ar împiedica în acordarea de consultaţii la domiciliu în regim de urgenţă, deşi legea îi permite, prin nesemnarea unui protocol de colaborare, care...
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, cu nişte nebuni şi am ajuns la un sistem pe o ţară întreagă Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină...