Cele mai citite
 


Prof.dr. Constantin Dumitrache: Endocrinologia s-a constituit ca specialitate medicală în România
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Endocrinologie
 

O comasare a Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' cu o altă unitate medicală nu este de dorit, susţin reprezentanţii acestuia. Prof. dr. Constantin Dumitrache susţine că mai degrabă ar trebui făcut ceva în sensul cunoaşterii meritelor endocrinologiei româneşti şi nicidecum în sensul diluării importanţei acesteia.

'Endocrinologia, ca specialitate medicală, s-a constituit în România. Primul tratat de endocrinologie din lume a fost elaborat în 1909, în România, prima catedră de endocrinologie din lume s-a constituit tot aici, în 1946 s-a înfiinţat în ţara noastră primul institut de endocrinologie, iar prima secţie clinică exclusivă de endocrinologie din lume a fost înfiinţată în România. În 1939, C.I. Parhon a organizat primul congres de endocrinologie din Europa Centrală. Parhon a fost considerat unul dintre cei patru piloni ai endocrinologiei din lume, după care a fost urmat de Ştefan Milcu, prof. dr. Marcela Pitiş şi apoi generaţia noastră'', a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Dumitrache.
Potrivit specialistului, în toamna acestui an, Institutul 'C.I. Parhon' marcheză 65 de ani de la crearea sa, ''un moment important atât pentru cei care lucrează aici, dar şi pentru autorităţi'', adăugând că acestea sunt argumente care ''arată contribuţia României în plan internaţional la această specialitate''.
Reputatul medic a evidenţiat că endocrinologii au încercat să menţină această specialitate măcar la acelaşi nivel, dacă nu la un nivel mai înalt. El a subliniat că între diabet şi endocrinologie sunt diferenţe, sunt două specialităţi separate, aşa sau dezvoltat de la început.
În 1946, odată cu înfiinţarea institutului, a început şi crearea reţelei de endocrinologie în ţară, având în vedere că 30-35% din populaţia ţării suferă de guşă endemică, România fiind a doua ţară din Europa şi a treia din lume care a început profilaxia guşei cu sare iodată, a detaliat dr. Dumitrache, accentuând asupra faptului că Parhon a trimis specialişti în zonele endemice.
'Endocrinologia este de sine stătătoare, dar este disciplina de graniţă pentru toate celelalte specialităţi medicale. Avem 33% din populaţie cu guşă, 40% cu obezitate - care este în creştere şi la copii -, o jumătate dintre femeile aflate la menopauză suferă de osteoporoză'', a spus profesorul Dumitrache.
Potrivit acestuia, Institutul 'C.I. Parhon' asigură 70% dintre consultaţii pentru pacienţii din ţară şi numai în proporţie de 30% pentru cei din Capitală. El a avut de la început trei componente importante şi anume asistenţa medicală, cercetare şi învăţământ, fiind şi instituţia cu cea mai mare stabilitate la conducerea sa.
''Apreciez că toate aceste lucruri sunt argumente solide pentru păstrarea instituţiei aşa cum este'', a conchis prof. dr. Constantin Dumitrache.
Managerul instituţiei, dr. Diana Păun, a declarat pentru AGERPRES că institutul a promovat întotdeauna competenţa, 60% - 70% dintre cei care lucrează aici în diferite compartimente - medicale, laboratoare - au doctoratul. În plus, o preocupare permanentă a fost pentru dotarea la cele mai înalte standarde, acordarea asistenţei medicale în cele mai bune condiţii, ceea ce a făcut ca adresabilitatea să crească, astfel că în 2010, au fost cu 10.000 mai mulţi pacienţi decât în anii anteriori, iar pentru a acorda asistenţă au fost utilizate şi resurse proprii'', a spus managerul, subliniind faptul că institutul nu are nicio datorie.
Potrivit managerului institutului, noile tehnologii, dar şi informarea populaţiei, au dus la depistarea unui număr mare de persoane cu cancer, în 2010 fiind operate şi tratate de cancer tiroidian 770 de persoane.
Dr. Păun a făcut referire şi la cele două secţii importante ale institutului - cea de chirurgie endocrină şi secţia de terapie nucleară care au beneficiat de dotări importante, la nivel european, dar şi la cele peste 11 programe de cercetare şi studii clinice pe care instituţia le are prin participarea la granturi şi accesări de fonduri europene.
'Misiunea pe care ne-am asumat-o este de a oferi servicii de sănătate de calitate pacienţilor cu boli endocrine şi de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi formarea specialiştilor în domeniul endocrinologiei, valorificând renumele instituţiei, tradiţia şi personalul medical de înaltă ţinută' a arătat dr. Păun.
Ministerul Sănătăţii a inclus Institutul de Endocrinologie 'C.I. Parhon' între unităţile care vor fi comasate, acesta urmând a fi comasat cu Institutul de Boli Metabolice şi Diabet 'Prof.dr. N. Paulescu'.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, la începutul lunii februarie, într-o conferinţă de presă, că 182 de unităţi sanitare vor fi comasate şi reprofilate. Pentru comasare au fost propuse 111 unităţi. În Bucureşti, s-a propus comasarea Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. dr. D. Hociotă' cu Spitalul Universitar de Urgenţă, a Institutului de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice ''Prof. N. Paulescu'' cu Institutul Naţional de Endocrinologie ''C.I. Parhon'', a Institutului Fundeni, care revine la vechea structură, a Institutului de Pneumoftiziologie ''Marius Nasta'' cu Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş'', a Institutului Naţional de Medicină Complementară ''Prof. Florin Brătilă'' cu Institutul Naţional de Recuperare, Medicină fizică şi Balenoc limatologie, a Spitalului de Pneumoftiziologie ''Sf. Ştefan'' cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale 'Victor Babeş'' la care se va mai adăuga şi Spitalul clinic de dermato-venerologie 'Scarlat Longhin', iar Spitalul de Psihiatrie Titan se va comasa cu Spitalul Clinic de Psihiatrie ''Alexandru Obregia''.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul persoanelor cu guşă este în creştere Institutul de Endocrinologie, care va marca 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi totodată de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi de a asigura...
Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' marchează 65 de ani de la înfiinţare Institutul de Endocrinologie 'C. I. Parhon' , care va marca pe 8 noiembrie 65 de ani de la înfiinţare, este o instituţie de interes public naţional a cărei misiune este de a continua tradiţia înaintaşilor, de a oferi servicii de sănătate de calitate şi, totodată, de a promova dezvoltarea cercetării ...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Prima clinică de recuperare oncologică din România va fi construită în judeţul Caraş-Severin Fundaţia "Sfânta Irina" va construi primul centru de recuperare oncologică din România în Valea Nerei, judeţul Caraş-Severin.
Suceava: Asistenţă medicală şi consiliere gratuite pentru copiii cu autism şi părinţii acestora Un număr de 17 copii cu autism beneficiază de asistenţă medicală, iar părinţii de consiliere de specialitate, gratuite, graţie proiectului ''Şi ei trebuie să aibă o şansă!'', derulat în ţară de Fundaţia Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor...
Cluj: Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj, specialiştii în domeniu Congresul Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România reuneşte, la Cluj-Napoca, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", timp de patru zile, până sâmbătă, specialişti de renume din ţară.