Cele mai citite
 


Primarul Neculai Onţanu iniţiază un proiect de lege împotriva etnobotanicelor
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, a anunţat, joi, la o întâlnire cu familiile unor tineri care consumă etnobotanice, că doreşte să formeze un grup de lucru pentru a elabora un proiect de lege împotriva comercializării acestor produse.
'Din acest grup de iniţiativă vor putea face parte avocaţii şi juriştii Primăriei sectorului 2, medici, specialişti în domeniu, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât proiectul să fie unul bun de implementat şi să fie capabil să oprească acest flagel', a spus primarul.
Edilul sectorului 2 s-a arătat indignat de amploarea fenomenului consumului de etnobotanice în rândul tinerei generaţii.
'Am primit anul trecut o scrisoare din partea unei familii, care mi s-a părut dramatică. Aceasta şi-a pierdut un copil din cauza drogurilor şi acum alt copil este în aceeaşi situaţie foarte gravă. Urmare a acestei scrisori am decis să merg acasă la dânşii pentru a vedea ce se poate face ca să nu mai existe astfel de drame familiale, a spus Neculai Onţanu. Primarul a dat exemplul unui tânăr de 24 de ani, care este educat şi în puterea vârstei, dar care din cauza consumului de etnobotanice a ajuns într-o stare deplorabilă. El are gânduri sinucigaşe, iar familia a ajuns să îl ţină legat cu lanţuri în casă pentru a nu se arunca de la fereastră', a explicat primarul Sectorului 2.
Potrivit lui Neculai Onţanu, în următoarele săptămâni se vor pune bazele proiectului de lege, astfel încât el să fie depus cât mai urgent în Parlament pentru a fi adoptat.
'Este o atitudine criminală, dacă autorităţile statului lasă să se mai producă asemenea tragedii. Consumatorii substanţelor la un moment dat nu se mai pot controla mental şi sunt tentaţi să comită acte sinucigaşe', a adăugat primarul.
Primăria sectorului 2 a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, controale la magazinele etnobotanice din sector şi a închis până acum, cu sprijinul inspectorilor şi poliţiştilor, cadrelor din Brigada de Combatere a Crimei Organizate, un număr de 32 de magazine şi a confiscat cantităţi importante de produse etnobotanice de pe raza sectorului.
Primarul Onţanu a spus că şi în zilele următoare echipele mixte vor continua controalele alături de cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Neculai Onţanu a spus că va înainta Registrului Comerţului sesizări pentru a cere retragerea autorizaţiilor de funcţionare ale acestor magazine depistate că fac comerţ cu produse etnobotanice.
Prezenţi la întâlnire, membrii unor familii de tineri consumatori de etnobotanice au mulţumit primarului pentru această iniţiativă şi şi-au manifestat sprijinul faţă de autorităţile statului de a divulga pe cât posibil reţelele care se ocupă cu acest tip de comerţ.
'Vă rugăm frumos, domnule primar, să ne ajutaţi că vrem ca aceste magazine să fie închise. Nu merită să moară aceşti copii. Am trecut o emoţie foarte puternică pentru că mi-a murit recent un nepot care avea numai 26 de ani, din cauza etnobotanicelor', a spus unul dintre cei prezenţi la întâlnire.
'Sunt foarte necăjită şi îndurerată pentru că fiul meu a intrat într-un anturaj şi consumă de şase luni aceste halucinogene. El are 24 de ani şi îl ţinem legat în lanţuri ca să nu se arunce de la fereastră', a spus mama unui consumator.
Un aspect sesizat la discuţii a fost şi acela că magazinele de vise, în urma controalelor Primăriei sectorului 2, au început să îşi schimbe denumirea în cafenele. Familiile prezente au cerut totodată un control sincronizat şi cu celelalte sectoare ale Capitalei pentru ca fenomenul să fie stopat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CIADO consideră că proiectul de lege pentru interzicerea etnobotanicelor este neaplicabil CIADO consideră că noul proiect de lege adoptat de Guvern privind interzicerea substanţelor etnobotanice nu poate fi aplicabil pentru a rezolva problemele pe care le generează acestea, a declarat vineri reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) la Consiliul Europei...
Hunedoara: Tinerii social-democraţi vor propune interzicerea etnobotanicelor Deputaţii care fac parte din Tineretul Social Democrat (TSD) vor iniţia un proiect de lege prin care comercializarea plantelor etnobotanice să fie interzisă, a declarat joi la Deva deputatul Laurenţiu Nistor, preşedinte al filialei judeţene PSD Hunedoara.
Proiect guvernamental care va fi trimis Parlamentului: Până la 20 de ani de închisoare pentru traficul de etnobotanice Traficanţii de substanţe etnobotanice cu efecte asemănătoare celor ale drogurilor vor fi pedepsiţi cu până la 20 de ani de închisoare, dacă produsele vândute de cel în cauză provoacă moartea unui consumator, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Guvern.
PDL vrea interzicerea comercializării on-line a etnobotanicelor şi autorizarea pe produs şi pe agent economic în acest domeniu Partidul Democrat Liberal (PDL) va declanşa, în perioada 1-15 martie, o campanie de conştientizare privind etnobotanicele, dar şi de promovare a unui proiect de lege care vizează, printre altele, interzicerea comercializării electronice a acestora şi autorizarea specială pe produs şi pe agent economic...
Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece...
V. Ponta: USL va prezenta mai multe proiecte de lege referitoare la Parlament şi la modul de alegere al parlamentarilor Uniunea Social Liberală va prezenta miercuri un proiect de lege care se referă la modul de alegere al parlamentarilor sau trei proiecte de acte normative distincte care să se refere la Parlament şi la modul de alegere al senatorilor şi deputaţilor, adeclarat, luni, după şedinţa Biroului Permanent Naţional...