Cele mai citite
 


Bruxellesul a cerut autorităţilor bulgare o investigare aprofundată a exploziei de joi
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comisia Europeană a îndemnat autorităţile bulgare să conducă o investigare aprofundată a exploziei care s-a produs joi dimineaţa în faţa redacţiei tabloidului Galeria, transmite agenţia Focus. Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a exprimat speranţa că autorii atacului vor fi găsiţi şi trimişi în judecată. Dna Hansen a precizat că incidentul nu va influenţa programul celor patru comisari europeni care au programate vizite la Sofia în zilele de joi şi vineri.
Premierul bulgar Boiko Borisov nu s-a declarat deloc surprins de explozie. El a spus că autorii au ales foarte bine momentul: ziua în care Bulgaria este vizitată de patru comisari europeni. 'Acest lucru însă nu mă îngrijorează, toata Europa ştie care a fost situaţia cu crima organizată înainte să venim la putere şi ce am făcut în lupta împotrivă acesteia în ultimele luni', a afirmat Borisov. El a îndemnat pe serviciile secrete să-i depisteze pe 'conspiratori'.

În dimineaţa zilei de joi locuitorii din centrul Sofiei au fost treziţi de o explozie puternică. Bomba a avut o putere echivalentă cu 400 grame de trotil şi a explodat în jurul orei 06,00 în faţa clădirii în care se află sediul tabloidului Galeria. Din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar pagubele materiale nu sunt foarte mari.

Explozia s-a produs pe bulevardul Ţarigradsko, care leagă aeroportul din Sofia de centrul oraşului, cu doar câteva ore înainte ca pe acest traseu să treacă mai mulţi comisari europeni care vor vizita capitala bulgară în zilele de joi şi vineri. Este vorba de comisarii pentru sănătate, John Dalli, pentru programare financiară şi buget, Janusz Lewandowski, şi pentru industrie, Antonio Tajani, care este şi vicepreşedinte al Comisiei Europene. Cu cele mai mari aşteptări este încărcată însă vizita comisarului european pentru afaceri interne Cecilia Malmstr?m, vizită ce are loc cu câteva săptămâni înainte de publicarea raportului intermediar al Comisiei Europene despre progresele Bulgariei în domeniul justiţiei, document de care depinde în mare măsură soarta aderării Bulgariei la spaţ iul Schengen. Incidentul de joi aminteşte de anii dinainte de aderarea Bulgariei la Uniunea Europeană. Atunci se întâmpla des ca exact în zilele în care ţara era vizitată de înalţi reprezentanţi ai UE să fie comise asasinate în public.

Ţinta atacului a fost tabloidul Galeria, care a devenit celebru prin publicarea unor înregistrări audio ale convorbirilor telefonice purtate de şeful Agenţiei Vamale, Vanio Tanov, cu premierul Boiko Borisov şi cu alţi înalţi oficiali din guvernul acestuia. Convorbirile aruncă o lumină nefavorabilă asupra celor implicaţi, sugerând trafic de influenţă din partea premierului Borisov în favoarea unui om de afaceri şi a unui angajat al agenţiei vamale. Publicarea înregistrărilor este un atac grav la adresa guvernului şi mai ales la adresa ministrului internelor Ţvetan Ţvetanov. Se presupune că adevăratul proprietar al tabloidului Galeria este fostul angajat al serviciilor secrete Alexei Petrov, pe care ministrul Ţvetanov l-a declarat cel mai important lider al mafiei din Bulgaria. Petrov a fost reţinut exact în urmă cu un an, pe 10 februarie 2010, în cadrul unei operaţiuni sub numele de cod 'Caracatiţa'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Comisia Europeană alocă 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea Comisia Europeană pune la dispoziţie 10 milioane de euro pentru a susţine cercetarea legată de virusul Zika care afectează în prezent mai multe ţări din America Latină, în special Brazilia, şi cu zeci de persoane contagiate în Europa, relatează EFE.
Comisia Europeană și SUA își dau mâna și convin asupra fluxului transatlantic de date și a implementării Scutulului UE-SUA privind protecția vieții private (Privacy Shield) La începutul acestui an la Strasbourg, Uniunea Europeană împreună cu Statele Unite ale Americii (”SUA”) au stabilit un nou cadru pentru fluxurile transatlantice de date denumit -”Privacy Shield”. Implementarea scutului privind protecția vieții private vine la scurt timp după ce în octombrie 2015 Curtea...
Bulgaria şi Belgia, trimise de Comisia Europeană în faţa justiţiei pentru nivelul ridicat de poluare Comisia Europeană va sesiza Curtea Europeană de Justiţie în cazul Belgiei şi Bulgariei pentru depăşirea persistentă a nivelului maxim admis de poluare în mai multe zona urbane, acestea fiind primele două din cele 16 state comunitare - România numărându-se printre ele - care ajung în faţa justiţiei după...
Fotbal: Comisia Europeană şi FC Barcelona dau startul campaniei "Quit Smoking with Barca" Începând de sâmbătă, 1 decembrie, fumătorii din întreaga Europă vor putea să ''Renunţe la fumat împreună cu Barca'' (''Quit Smoking with Barca''), odată cu lansarea acestui program unic de sănătate publică, anunţă un comunicat remis Agerpres.
Prea mulţi tineri europeni sunt supraponderali sau obezi (raport) Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu şase ani în Uniunea Europeană (UE) din 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea mulţi adolescenţi sunt obezi şi fumează, cu riscul de a face accidente vasculare şi cancere, două din principalele cauze ale mortalităţii, se arată într-un raport publicat...