Cele mai citite
 


Programe de screening pentru cancerul de sân şi de col
marţi, 23 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Sanatate si frumusete
 

Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Ministrul sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat, miercuri, la Conferinţa Naţională de Oncologie cu tema ''Cancerul - de la prevenţie la paleaţie'', că începând de anul acesta, va demara două programe de screening pentru depistarea precoce atât a cancerului mamar, cât şi a cancerului de col uterin.

"În ultimele două decenii, România nu a mai reuşit să implementeze nici un program de screening, indiferent de natura lui. Astfel, mai mult de 3 milioane de femei cu vârsta peste 40 de ani vor beneficia gratuit de mamografii în spitalele judeţene şi în unităţi mobile. De asemenea, numai anul acesta, 600.000 de femei vor fi testate gratuit pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, prin teste Babeş-Papanicolau, iar alte 100.000 de femei vor fi incluse în acest an în programul de screening de sân'', a spus Bazac.

Acesta a precizat că baza de date se află la medicii de familie şi ei vor fi cei care vor trimite femeile la screening, le vor urmări, urmând să fie plătiţi pentru aceste activităţi.

Dr. Ion Bazac a dat asigurări că sunt suficienţi specialişti, biologi, citologi pentru cele 8 centre desemnate pentru efectuarea screeningului, existând o dublă coordonare - patru centre fiind coordonate de Institutul Oncologic Bucureşti şi patru fiind coordonate de cel din Cluj. Ministrul a adăugat că anul acesta, screeningul se va concentra pe mediul urban şi apoi spre cel rural, unde populaţia este îmbătrânită.

Pentru acest program, Ministrul Sănătăţii a alocat 72 de milioane de lei şi, în funcţie de modul în care se desfăşoară programul, se vor face adaptări.

"Începem să punem lucrurile în ordine, să le facem aşa cum trebuie. Începem să gândim şi să acţionăm responsabil şi înţelept - să prevenim pentru a salva vieţi", a spus dr. Bazac.

Ministrul s-a referit şi la reluarea dezbaterilor şi lansarea campaniei de informare adecvată pentru prevenirea prin vaccinare a cancerului de col uterin.

''În acest sens, Ministerul Sănătăţii a deschis un dialog transparent, corect şi în respect faţă de populaţie, despre vaccinarea precoce împotriva virusului HPV'', a evidenţiat ministrul sănătăţii.

El a spus că un Comitet Naţional a definit şi agreat campania de informare, care a fost lansă oficial duminica trecută. Comitetul a reunit, în premieră pentru un program de sănătate din România, reprezentanţi ai MS, ai Ministerului Educaţiei, ai OMS, ai UNICEF, ai Fondului ONU pentru populaţie, ai societăţii civile, epidemiologi, oncologi, jurnalişti şi companiile producătoare ale vaccinului HPV.

Campania se va desfăşura în doi paşi. Într-o primă etapă, ea va informa şi va instrui medicii şi profesorii, care se vor întâlni ulterior cu părinţii, la şcoală şi în cabinetele medicale, pentru a discuta despre cancerul de col uterin şi despre vaccinarea împotriva virusului HPV. Totodată, ministrul a anunţat că s-au schimbat şi grupurile ţintă, acum fiind vizate pentru imunizarea împotriva virusului HPV elevele cu vârstă între 10 şi 14 ani. Acesta a motivat că grupul de vaccinare cu vârsta cuprinsă între 9-11 ani, stabilit anul trecut, reprezenta ''o exagerare de judecată pentru cultura ţării noastre în ceea ce priveşte proximitatea faţă de începerea vieţii sexuale''.

Dr. Ion Bazac a subliniat faptul că această campanie de informare nu va fi urmată obligatoriu şi de o campanie de vaccinare. Imunizarea va avea loc numai dacă, statistic, minimum jumătate dintre părinţi înţeleg utilitatea demersului şi sunt dispuşi să îşi vaccineze copiii.

Preşedinta Fundaţiei ''Renaşterea'', Mihaela Geoană, a subliniat că de opt ani, fundaţia pe care o conduce s-a implicat, prin campaniile desfăşurate, în depistarea cancerului de sân şi de doi ani, în depistarea cancerului de col, ''lucru care a dat de înţeles celor implicaţi că boala aceasta, atât de traumatizantă, poate fi şi învinsă, dar importantă este diagnosticarea precisă''.

Mihaela Geoană a opinat că sunt trei lucruri importante pentru prevenţia acestei boli - un stil de viaţă sănătos, controlul periodic şi tratamentul ţintit, dar şi organizarea unor servicii paleative.

Preşedinta Fundaţiei ''Renaşterea'' a enumerat câteva dintre activităţile în care s-a implicat şi care au vizat stilul de viaţă şi controlul periodic, prin cele două centre ale sale, linia telefonică gratuită, dar şi prin unitatea mobilă care merge în zone în care femeile nu au acces la servicii medicale. Mihaela Geoană s-a referit şi la un program care implică mai mulţi parteneri - Ghidul pacienţilor - pentru care au fost pregătiţi în SUA doi membri ai fundaţiei.

Cunoscuta prezentatoare TV Andreea Esca, emblemă a campaniilor ''Renaşterea'', a spus că s-a alăturat acestei campanii pentru a ajuta mai multe femei, care altfel nu ar fi putut ajunge să cunoască informaţii importante despre această boală. Ea şi-a exprimat speranţa că se va ajunge, poate, la un moment dat, ca această afecţiune să fie vindecabilă. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cancerul - limba engleza Ce este cancerul?
Cancerul de col uterin, pe locul 2 ca frecvenţă la femei În România, şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, dar 54% dintre femeile din ţara noastră consideră că nu se pot îmbolnăvi, deşi sunt conştiente de această boală, relevă un studiu realizat de G.f.k, prezentat marţi seară, la dezbaterea organizată de Fundaţia "Renaşterea", cu prilejul...
Oţetul salvează de cancer de col uterin mii de femei din cartierele sărace ale Indiei Aplicarea în masă a aşa-zisului 'test al oţetului', unul foarte simplu şi ieftin şi care permite diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin, poate reduce cu o treime incidenţa deceselor cauzate de această boală în rândul femeilor din cele mai sărace ţări ale lumii. Rezultatele unui amplu studiu...
Markeri tumorali - apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne Noţiunea de marker tumoral a fost introdusă în limbajul medical, în sensul unor substanţe sau molecule, a căror prezenţă şi acumulare să fie asociată cu apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne.
Nicolăescu: Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că se va pune un accent foarte mare pe prevenţie.
Braşov: Cazurile noi de cancer depistate anul trecut în judeţ, în scădere Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Braşov desfăşoară campania "Februarie-Luna naţională de prevenire a cancerului" prin acţiuni în şcoli şi distribuirea a peste 2000 de pliante pentru informarea femeilor privind importanţa testului Babeş Papanicolau.