Cele mai citite
 


CIADO: Statul nu a făcut nimic doi ani împotriva etnobotanicelor
duminică, 13 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIAD) România, Gigel Lazăr, a criticat duminică, într-o conferinţă de presă, reacţia tardivă a autorităţilor statului pentru a rezolva problematica consumului de etnobotanice.
El a spus că în perioada 2007-2010 la bugetul de stat s-au strâns 1,3 miliarde de euro din taxa pe viciu, dar toţi banii au fost folosiţi pe alte proiecte, niciunul pentru proiecte alternative în privinţa drogurilor.

'Toţi banii din taxa de viciu s-au folosit pe transferuri către bugetul de stat, aparate medicale, achiziţionări de salvări, studii de fezabilitate pentru 17 spitale care nu s-au mai construit. În ţările din UE între 15 şi 30 la sută din această taxă se dau la programe alternative pentru consumul de droguri şi alcool', a declarat Gigel Lazăr, precizând că reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Sănătăţii au organizat diverse întâlniri pe această temă, fără a chema însă la consultări şi reprezentanţii societăţii civile.

Gigel Lazăr a spus că, potrivit unei Rezoluţii a Parlamentului European, societatea civilă joacă un rol important în astfel de discuţii privind pericolul consumului şi traficului de stupefiante.

'În ultimii 3 ani am asistat la o lipsă de politici coerente pentru consumul de substanţe psihotrope. În 2008 a început în Europa acest scandal al comercializării produselor, iar la noi nu s-a făcut nimic. În ţările din UE au fost reacţii imediate, dar în România s-a ajuns acum la peste 150.000 de consumatori de substanţe etnobotanice şi o lipsă profundă de informare privind pericolul consumului lor. Statul trebuie să-şi asume această reacţie tardivă. Nu e rău că autorităţile se întâlnesc şi în al 12-lea ceas, dar trebuie să ia în calcul că acum foarte mulţi tineri sunt dependenţi şi sunt în sevraj', a mai completat Lazăr.

Totodată, el a declarat, pentru AGERPRES, că reprezentanţii CIADO au angajat deja două case de avocatură care să identifice vinovaţii de consumul acestor substanţe psihoactive şi pe cei care nu au aplicat planul de acţiune antidrog. CIADO România intenţionează să facă în perioada 21-29 februarie un studiu în opt centre universitare pentru a identifica dacă autorităţile statului au intervenit cu programe alternative la consumul substanţelor etnobotanice.

'Dacă 7.000 de persoane pe care le întrebăm confirmă că nu au existat proiecte şi programe concrete în acest sens, atunci declanşăm procedura juridică împotriva autorităţilor statului român, care poate ajunge până la implicare penală', a mai spus Gigel Lazăr, adăugând că în prezent nu există voinţă politică de soluţionare a acestei problematici.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat (studiu) Sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecţiunile cauzate de fumat şi a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un "deficit" de peste 100 milioane lei, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii...
Gigel Lazăr (CIADO): Cred că am trecut la 11-12% din piaţa europeană la consumul de substanţe psihotrope Reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că România deţine 11-12% din piaţa europeană la consumul de substanţe active şi psihotrope comandate prin Internet şi că, în doi ani, numărul c...
UPDATE/Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă "Un flagel naţional - plantele etnobotanice" Deputaţii au respins, marţi, cu 135 de voturi pentru, 164 împotrivă şi trei abţineri, moţiunea simplă "Un flagel naţional - plantele etnobotanice" iniţiată de PSD şi PNL.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Deputaţii au respins cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară (sinteză) Deputaţii au respins în această săptămână cea de-a doua moţiune simplă iniţiată de Opoziţie în actuala sesiune parlamentară, intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".
Un consum semnificativ de etnobotanice se înregistrează la copiii de până în 15 ani (studiu) Un studiu privind consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) comercializate sub denumirea de ''droguri legale'' sau ''etnobotanice'' arată că vârsta consumatorilor diferă foarte mult, între 11 şi 40 de ani, însă se observă un consum semnificativ în rândul copiilor cu vârste de până la...