Cele mai citite
 


Organizaţiile naţionaliste din Rusia, preocupate de sănătatea poporului rus
duminică, 13 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În întreaga Rusie, dar mai ales la Moscova, câştigă popularitate mişcarea 'Ruşii - pentru un mod de viaţă sănătos' /ZOJ/. Activiştii acesteia organizează maratoane în masă, pentru a-i distrage pe tineri de la consumul de alcool, de la fumat şi de la alte vicii. Cea mai apropiată acţiune de acest gen este planificată pentru 13 februarie. Politologii, însă, consideră că aceste acţiuni sunt angajate politic. Într-adevăr, până şi denumirea organizaţii invocă ideea unui substrat naţionalist. La rândul lor, adepţii ZOJ recunosc că 'politica în sport' a apărut după evenimentele din piaţa Manejnaia.
Mişcarea ZOJ şi-a semnalat în mod răsunător existenţa chiar în perioada sărbătorilor de iarnă. Atunci, câteva sute de tineri din întreaga Rusie au convenit să iasă la un maraton, în cea mai 'grea zi' a anului, 1 ianuarie, pentru a demonstra că ei nu consumă alcool de Revelion, aminteşte cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

În prezent, ZOJ continuă promovarea modului de viaţă sănătos: maratoane sunt organizate în diverse oraşe, cu prilejul vreunei sărbători sau fără niciun prilej. Însă, de o perioadă de timp organizatorii se confruntă cu probleme, forţele de ordine publică împiedicând adesea respectivele maratoane. Poliţia afirmă că aceste acţiuni fie nu au fost puse deloc de acord cu autorităţile, fie s-au înregistrat abateri de la înţelegerile stabilite. În afară de aceasta, în condiţiile în care participanţii la maraton aleargă cu transparante de genul 'Rus înseamnă treaz', 'Rusul alege sportul' sau 'Unul pentru toţi şi toţi pentru unul', poliţia a întrezărit un substrat naţionalist.

De altfel, nu doar poliţia: în unele oraşe au loc ciocniri între activiştii ZOJ şi antifascişti. La rândul lor, politologii sunt de părere că, prin acţiunile lor 'sportive', activiştii ZOJ seamănă discordie pe temei etnic. Potrivit analistului Igor Bunin, însăşi denumirea mişcării te pune pe gânduri. 'Cuvântul 'rus' subliniază nu apartenenţa la o anumită ţară, ci apartenenţa naţională. Cetăţenii Federaţiei Ruse sunt ruşi, dar pot fi şi uzbeci, şi daghestanezi. Organizatorii mişcării, însă, se preocupă doar de sănătatea naţiunii ruse', subliniază Bunin, amintind că şi socialismul naţionalist german începuse tocmai de la mişcări pentru un mod de viaţă sănătos.

Adepţii ZOJ îşi arată indignarea: oare să fii rus şi să promovezi modul de viaţă sănătos înseamnă să fii fascist? Cu toate acestea, ZOJ neagă doar oficial componenta naţionalistă a mişcării. 'Dacă la acţiunea noastră va veni un ne-slav, el nu va putea alerga cu noi, poate doar dacă va dori să alegere în direcţia opusă', a declarat franc Evgheni Terehov, un activist al mişcării, pentru Nezavisimaia Gazeta. Totuşi, Terehov subliniază că nu toţi naţionaliştii se poziţionează pe poziţii radicale şi doresc să rezolve prin forţă problema naţională.

De asemenea, potrivit lui Terehov, maratoane sub egida 'Ruşii - pentru ZOJ' se desfăşoară de mai multă vreme, însă abia acum, după evenimentele din 11 decembrie din piaţa Manejnaia, ele au început să suscite atenţie. Tocmai după acele evenimente, ZOJ a început să fie mai mult o mişcare politică, decât sportivă. 'Acum, la noi încearcă să se ralieze tot felul de organizaţii politice şi tocmai acest lucru determină o atenţie sportită din partea forţelor de ordine', subliniază Terehov pentru Nezavisimaia Gazeta.

De altfel, o asemenea popularitate are şi plusuri, pentru că la ZOJ încearcă să se ralieze şi adolescenţi de 14-15 ani, care aud despre mişcare în mass-media şi care, de obicei, în timpul liber beau bere prin scările de bloc. Această opinie este împărtăşită de psihologul Vladimir Sopov, care afirmă că modul de viaţă sănătos trebuie sprijinit. 'Într-adevăr, mişcările naţionaliste, chiar şi grupările criminale, organizează des acţiuni sportive, însă pentru activitatea lor este nevoie de alt gen de sport. Asemenea indivizi se aduncă să-şi lucreze muşchi în săli de sport, ridică greutăţi, nu organizează maratoane în văzul tuturor', afirmă Sopov.

În afară de aceasta, Sopov este convins: cu cât mai mult naţionaliştii vor face sport, cu atât vor avea ei mai puţin timp şi dorinţă de a participa la acţiuni populiste, asemeni celor din piaţa Manejnaia. 'Cu alte cuvinte, chiar dacă printre activiştii ZOJ sunt naţionalişti radicali, ei ar putea înregistra rezultate total opuse intenţiilor lor', îşi exprimă convingerea psihologul rus, subliniind că o asemenea activitate 'disciplinează' şi 'face ordine în gânduri'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Noul An în Rusia şi consumul de alcool: Şeful serviciilor sanitare se aşteaptă la un nou 'coşmar' Şeful serviciilor sanitare ruse Ghennadi Onişcenko a declarat joi că se aşteaptă la 10 zile de 'coşmar' în perioada sărbătorilor de Anul Nou, avertizând cetăţenii împotriva abuzului de alcool şi a altor excese periculoase pentru sănătate, informează AFP.
Factori care constituie risc de recidivă pentru cancerul de sân Moscova, 9 sep /Agerpres/ - Femeile predispuse la obezitate şi la vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt nu doar supuse unui risc mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de sân, dar şi dezvoltă cu mult mai des recidive ale acestei boli, notează cotidianul rus Gazeta.
Dr. Zoia Bitea (DSP Bihor): Consumul de alcool este o problemă de sănătate publică Consumul de alcool este o problemă de sănătate publică, determinată de comportamentul propriu, implicit de educaţie, cu consecinţe grave asupra dezvoltării creierului de la stadiul intrauterin până la majorat, fiind corelat cu o rată crescută a sinuciderilor, violenţei, accidentelor şi bolilor fatale...
Convoiul umanitar: Rusia şi Ucraina au convenit asupra începerii inspecţiei (CICR) Serviciile vamale şi de protecţie a frontierei din Ucraina şi Rusia s-au pus de acord asupra modalităţilor de inspectare a primului grup de camioane ale convoiului umanitar trimis de Moscova pentru populaţia din estul Ucrainei, a anunţat duminică Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), într-comunicat...
De ce a decis Rusia să clasifice, în sfârşit, berea drept băutură alcoolică? O nouă lege semnată de preşedintele Dmitri Medvedev clasifică, în premieră în Rusia, berea drept băutură alcoolică şi stabileşte un cadru strict pentru comercializarea acesteia. Apărătorii sănătăţii sociale şi grupurile de sprijinire a familiilor criticau demult vechea lege, care cataloga berea drept...
Sfaturi de la specialiști privind prevenția și diagnosticarea precoce a hipertensiunii arteriale Aproximativ 3 din 10 persoane trăiesc cu hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că la nivel mondial există aproape 1,8 miliarde de hipertensivi. Din nefericire, aproape 50% din aceştia nu ştiu că au tensiune arterială crescută, arată statisticile furnizate de World Hypertension League (WHL). Mai...