Cele mai citite
 


Guvernul va reduce cu 5.700 numărul de paturi din spitale în 2011, potrivit scrisorii de intenţie
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Guvernul va revizui bugetele spitalelor şi va reduce până la sfârşitul anului cu 5.700 numărul de paturi finanţate de la buget din spitale, în prezent de 135.200, conform scrisorii de intenţie pentru Fondul Monetar Internaţional.
Potrivit documentului, Guvernul se angajează să implementeze strategia de raţionalizare a spitalelor şi să reducă până în 2013 numărul de paturi finanţate de la buget pentru a atinge media de la nivelul UE. Pentru a atinge acest obiectiv, numărul paturilor va fi redus până în iunie 2011 la 133.000 şi la 129.500 până la sfârşitul anului.
De asemenea, va fi revizuită, cu asistenţa Băncii Mondiale, formula de finanţare a CNAS prin introducerea mecanismului 'banii merg după pacient'.
Guvernul se angajează şi la revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite aprobată prin HG 720/2008, cu perspectiva modificării acesteia şi, acolo unde este posibilă, trecerea pe generice (mai ieftine - n.r.).
Totodată, în scrisoarea de intenţie se menţionează că Guvernul are în pregătire următoarele măsuri pentru sectorul sanitar convenite anterior: clarificarea cadrului legislativ pentru taxa clawback asupra furnizorilor de medicamente; restructurarea sistemului de spitale; eliminarea contractelor obligatorii cu toate spitalele, permiţând contractarea competitivă cu spitalele selectate concomitent cu asigurarea transparenţei şi monitorizării; asigurarea de plafoane pentru serviciile trimestriale contractate cu spitalele şi medicii împreună cu dezvoltarea de stimulente pentru medicii care se încadrează în plafoane; reformarea, cu asistenţă de la Banca Mondială, a pachetului de beneficii asigurat de Guvern pentru a nu se mai permite acoperirea serviciilor medicale costisitoare şi ne-esenţiale. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
INTERVIU Bănicioiu: Sănătatea nu are o problemă de finanţare, esenţa este modul cum administrăm fondurile Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, vorbeşte într-un interviu acordat AGERPRES despre consiliile etice din spitale, despre lista de medicamente gratuite şi compensate, dar şi despre faptul că sistemul de sănătate nu are o problemă de finanţare, ci important este modul în care sunt administrate fondurile...
CNAS: 51 de molecule pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale a emis deciziile pentru 51 de molecule care pot beneficia de includere condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite, dintre care şi molecule pentru tratamentul fără interferon al hepatitelor virale, cronice şi ciroze hepatice...
Bănicioiu: Cred că anul acesta pacienţii vor avea acces la noile medicamente compensate şi gratuite ministrul sănătăţii Nicolae Bănicioiu a declarat vineri că procedurile privind noua listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea fi finalizate şi din 2014 pacienţii să poată să aibă acces la noile medicamente compensate şi gratuite.
Dan Zaharescu (ARPIM): Criteriile de introducere pe lista de compensate şi gratuite sunt mai aspre Criteriile de introducere a moleculelor pe lista de medicamente compensate şi gratuite sunt mai aspre, iar evaluarea este mai restrictivă, întrucât autorităţile încearcă o echilibrare a posibilităţilor economice cu nevoile sistemului de sănătate, a declarat joi directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu...
Anul 2011 a adus noi reglementări legislative pentru sistemul de sănătate Anul 2011 a însemnat pentru sistemul de sănătate noi schimbări legislative, dar şi schimbări la nivelul conducerii Ministerului Sănătăţii, astfel că la conducerea acestui minister a venit din vară un nou ministru - cel de-al 19 lea.