Cele mai citite
 


Numărul unic de urgenţă 112 - la şase ani de existenţă în România, cu apeluri reale şi false (grupaj)
vineri, 11 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Numărul unic de urgenţă 112 a marcat, vineri, al şaselea an de implementare în România, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale organizând, cu acest prilej, în toate Dispeceratele 112 din ţară, vizite ale elevilor pentru a le explica importanţa şi utilitatea lui, precum şi modul corect de apelare.
În România, darea în exploatare a centrelor de preluare a apelurilor de urgenţă a început cu Bucureştiul, în iunie 2004, şi s-a încheiat cu judeţul Tulcea, în martie 2005.
În aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional la nivelul întregii ţări.
Numărul 112 este gratuit şi poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România şi întreaga Uniune Europeană.

*** Teleorman
Doar o treime din apelurile primite, în 2010, la Centrul Unic pentru Apeluri de Urgenţă Teleorman au fost reale, a declarat, vineri, şeful Oficiului de Telecomunicaţii Speciale Teleorman, Bogdănel Pavelescu.
Potrivit acestuia, anul trecut s-au recepţionat, în Teleorman, peste 370.360 de apeluri de urgenţă, din care 75% - false.
Apeluri multe s-au distribuit către Serviciul de Ambulanţă - 57,50% şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie - 30,79%.
În luna ianuarie a acestui an, când la Centrul din Alexandria s-au primit 29.820 de apeluri de urgenţă, cele spre Serviciul de Ambulanţă au crescut la 79,91%, în timp ce transferurile către Poliţie au reprezentat numai 17,19%.
Faţă de anul 2004, când s-a dat în exploatare centrul pentru preluarea apelurilor de urgenţă din municipiul Alexandria, în Teleorman, s-a înregistrat o tendinţă descrescătoare a apelurilor false, de la 92% până la 75% în 2010.

*** Ialomiţa
Mai mulţi elevi ai Şcolii nr. 2 din municipiul Slobozia au putut vedea, vineri, de Ziua Europeană a?Numărului Unic de Urgenţă 112, modul de lucru al operatoarelor 112 din cadrul Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale Ialomiţa.
Cei mici au putut afla de la şeful Biroului Răspuns Apel Unic, lt. col. Tudor Genel, informaţii referitoare la funcţionarea sistemului, în ce cazuri poţi apela numărul de urgenţă, ce agenţii specializate intervin, o operatoare simulând primirea mai multor apeluri, pentru ca elevii să înveţe paşii pe care trebuie să îi parcurgă în cazul în care sunt nevoiţi să apeleze numărul 112.
Din datele statistice reiese că majoritatea apelurilor recepţionate în Centrele unice pentru apeluri de urgenţă sunt false.
În anul 2010, în judeţul Ialomiţa, au fost recepţionate 417.159 de apeluri, peste 80% dintre acestea fiind apeluri false.
Din cele 81.804 de apeluri reale, cele mai multe, respectiv 35.263, reprezentând 56,04%, au fost solicitări către Ambulanţă, 21.988 de apeluri au fost direcţionate către Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD fiind solicitate să intervină la 5,52% dintre cazuri, iar jandarmii la 2,60%.
Procentul apelurilor false se menţine şi în anul 2011, până în prezent, din cele 30.437 de apeluri recepţionate 24.500 fiind false.
De asemenea, elevii Şcolii nr. 2 din municipiul Slobozia au mai putut vedea, vineri, şi tehnica din dotarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa, în special a Serviciului de Intervenţie Rapidă, de la şeful SIR, comisarul de poliţie Adrian Gheţu.

*** Tulcea
Judeţul Tulcea se află pe locul al IV-lea la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul apelurilor false înregistrate la numărul unic de urgenţă 112 în prima lună a acestui an, după Covasna, Harghita şi Călăraşi.
Potrivit unei statistici, în ianuarie 2010, au fost înregistrate 32.652 de apeluri la numărul unic de urgenţă, dintre care 84,19% au fost false, acest procent situând judeţul Tulcea pe locul al IV-lea la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul apelurilor false.
'Numărul mare de apeluri false din luna ianuarie a acestui an, care a dus la acest procent îngrijorător pentru judeţul Tulcea, comparativ cu anul 2010, este cauzat de apelarea abuzivă de pe două numere de telefon diferite, de către două persoane diferite - de pe unul dintre numere s-a apelat de 9.044 ori, iar de pe celălalt de 1.346 de ori. Dacă din situaţia prezentată pentru luna ianuarie am scădea aceste peste 10.000 de apeluri, ne-am situa mult sub media pe ţară', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, şeful Oficiului Judeţean de Telecomunicaţii Speciale (OJTS), Vasile Evtei.
În 2010, potrivit acestuia, OJTS a înregistrat 311.595 apeluri, dintre care 20,6% au fost reale, procentul acestora fiind mai mare cu circa 5% faţă de media ultimilor cinci ani de activitate.
Cu prilejul Zilei Europene 112, OJTS Tulcea a organizat o acţiune de conştientizare a elevilor cu privire la efectele apelurilor false la numărul unic de urgenţă.
Potrivit prevederilor legale în vigoare, apelarea abuzivă sau falsă a numărului 112 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

*** Giurgiu
Serviciul Unic de Urgenţă 112 din judeţul Giurgiu este confundat de multe ori cu linia fierbinte pentru că foarte mulţi bărbaţi sună şi vorbesc indecent şi într-un limbaj greu de reprodus, a declarat şeful Serviciului 112 Giurgiu, Florin Georgescu.
'Ne confruntăm cu apeluri false de la copii, care pur şi simplu se joacă, dar sunt şi apeluri de la adulţi, în special bărbaţi, care vorbesc indecent şi, pentru cineva de pe stradă, e greu de imaginat ce se aude acolo', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Florin Georgescu.
El spune că operatoarele de la 112 din judeţ sunt agasate şi de apeluri de la persoane care îşi închipuie că sunt urmărite sau ascultate prin pereţii locuinţelor sau de la bolnavi psihic care sună de pe stradă sau chiar din spitale.
'Dacă după punerea în funcţiune a Serviciului Unic de Urgenţă 112 din Giurgiu, în decembrie 2004, cam 90 - 95 la sută din numărul total al apelurilor erau false, acum populaţia s-a mai obişnuit cu acest serviciu şi raportul este mai scăzut, dar încă ridicat, de aproximativ 80 la sută apeluri false din numărul total al apelurilor', a completat Florin Georgescu.
El spune că pentru depistarea apelurilor false este folosit şi sistemul de localizare pe hartă, dar că este mai greu de reperat atunci când un apel este efectuat de pe cartele telefonice fără abonament.

*** Braşov
Numărul apelurilor false înregistrate anul trecut, în Braşov, la numărul unic de urgenţă 112 a fost de 79%, în scădere cu 5% faţă de anul 2009.
Dintre cele 640.000 de apeluri pentru Braşov înregistrate în 2010, 510.000 au fost false, a declarat, vineri, lt. col. Ştefan Ursescu, şeful Biroului Apel Unic 112 Braşov.
'Marea majoritate a celor care apelează şi nu au urgenţe sunt copii. Ei sună în timp ce sunt la şcoală, în pauza dintre ore sau când ies de la ore. Este o distracţie teribilă pentru ei să audă vocea unui operator de la 112. Anunţurile încep de la 'am văzut o găină beată pe stradă' până la 'o maşină care stă proptită într-o casă' sau altele de acest gen. Noaptea sună adulţii, care, după un pahar de tărie consumat, au diverse propuneri, care nu pot fi reproduse', a spus Ursescu.
Anul trecut, au fost trei persoane care au apelat numărul 112 de 2.000 de ori, alte patru au sunat de 1.500 de ori, iar recordul a fost de 700 de apeluri într-o zi de la aceeaşi persoană.
Media apelurilor la numărul unic 112 pe zi, la Braşov, este de 2.000, cele mai multe pentru ambulanţă, apoi Poliţie, SMURD şi pompieri.
AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au avut intervenţii până în prezent la peste 225.000 de persoane şi au primit peste 280.000 de solicitări, a declarat miercuri Stelian Duduş, inspector-şef al ISU Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate SMURD în România...
Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată în ţară (grupaj 2) Ziua Europeană a Numărului Unic 112, marcată pe 11 februarie, aduce în acest an în prim-plan, în mai multe ţări europene, conceptul de resuscitare cardio-pulmonară, având în vedere că marea majoritate a europenilor nu ştiu cum să efectueze această procedură în cazul în care sunt martorii unui stop cardiac...
Arad: Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi-au unit dispeceratele Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, la inaugurarea Dispeceratului medical integrat de la Arad, că prin unirea celor două dispecerate - de la Serviciul de Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - s-a urmărit eficientizarea acestor...
Cinci ani de activitate SMURD - a asistat peste 225.000 de persoane Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au avut intervenţii până în prezent la peste 225.000 de persoane şi au primit peste 280.000 de solicitări, a declarat miercuri Stelian Duduş, inspector-şef al ISU Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate SMURD în România...
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
STS: Două treimi dintre apelurile primite în trimestrul al treilea la 112 sunt false Peste două treimi (68,25%) dintre apelurile primite în trimestrul al treilea din acest an la numărul unic de urgenţă 112 au fost false iar 31,75% au fost reale, relevă o statistică a Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), dată marţi publicităţii.