Cele mai citite
 


APMGR: Mai mult de 1.500 de medicamente cu preţuri aprobate nu sunt comercializate
duminică, 13 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, susţine că din 2008, de când se vorbeşte despre medicamentele generice, rata penetrării acestora în România a scăzut de la 33% la 28%, urmând o tendinţă inversă faţă de majoritatea statelor europene.
Acesta mai arată, într-un comunicat transmis AGERPRES, că 'lipsa unei finanţări coerente - nu abundente, ci coerente - face ca medicamentele generice să fie evitate pentru că nu aduc celebrul 'cash-flow' pe canale''.

''Metodologia stufoasă de calcul a preţurilor - comparaţie cu 12 ţări, referinţa circulară, etc - nu duce la dorinţa de erodare planificată a preţurilor în interesul pacienţilor şi sistemului, ci efectiv la dispariţia medicamentelor generice', menţionează acesta.

Dragoş Damian consideră că mai mult de 1.500 de medicamente care au preţuri aprobate în România, în catalogul de preţuri, 'nu sunt comercializate chiar şi de peste un an, obligând pacienţii la o co-plată suplimentară pentru medicamentele generice de dată mai recentă (noua generaţie) şi creând în acelaşi timp haos în activitatea producătorilor, distribuitorilor şi farmaciştilor'.

Preşedintele APMGR afirmă că 'în absenţa unei igienizări imediate a catalogului de preţuri metodologia pro-generică de referenţiere a medicamentelor devine inutilă, blocând accesul pacienţilor la noua generaţie de generice, iar întârzierea introducerii substituţiei cu medicamente generice în programele naţionale păstrează, în opinia sa, cheltuieli halucinante în bugetul de sănătate'.

Dragoş Damian apreciază că insolvenţa unor distribuitori a făcut ca producătorii să nu-şi poată recupera banii, 'fiind obligaţi să aprovizioneze în loc să investească în dezvoltare'.

'Producătorii domestici care produc doar generice se ocupă cu următoarele: concediază angajaţi şi intră în şomaj tehnic (în 2009), aprovizionează suprataxare prin clawback (în 2010) şi în final aprovizionează creanţe neîncasate (în 2011), în loc să se dezvolte, să transfere tehnologie, să contribuie la scăderea preţurilor, să crească accesul la medicamentele generice noi', mai susţine preşedintele APMGR.

El mai spune că asociaţia sa aşteaptă să lucreze împreună cu autorităţile în folosul reformei în Sănătate.

'Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) pur şi simplu spune de peste 2 ani acelaşi lucru pe care îl spune Jeffrey Franks, dar nu este luată în seamă. Aşteptăm să lucrăm împreună cu autorităţile în folosul reformei în Sănătate şi relansării economice a unei industrii de mare potenţial', se mai arată în comunicat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii de medicamente generice cer Guvernului verificarea datelor CNAS în urma creşterii taxei clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat marţi Guvernului verificarea datelor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în urma creşterii "nejustificate" a cuantumului taxei clawback în ultimul trimestru al anului 2014.
APMGR protestează faţă de campania de discreditare a medicamentelor generice Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) protestează faţă de campania mediatică de discreditare a medicamentelor generice.
APMGR şi ARPIM solicită actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor actualizarea bugetului de referinţă pentru taxa clawback la nivelul consumului real aferent trimestrului III al anului 2015, prima perioadă...
Asociaţia Producătorilor de Medicamente din România salută decizia CCR privind taxa clawback Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) de a admite sesizarea de neconstituţionalitate a OUG 77/2011 privind includerea TVA în baza impozabilă la plata taxei clawback şi consideră că este un prim gest de corectitudine...
Comunicat de presă - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România APMGR: Parlamentul României trebuie să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil
Producătorii de generice vor o dezbatere despre reglementarea preţurilor la medicamente Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi-a exprimat "dezamăgirea", vineri, faţă de proiectul de hotărâre de guvern privind metodologia de calcul al preţurilor medicamentelor, lansat în consultare publică, şi solicită Ministerului Sănătăţii organizarea unei dezbateri ample...