Cele mai citite
 


ASR: Situaţia gravă în care se află sistemul sanitar este rezultatul numeroaselor erori în politica sanitară
duminică, 13 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Situaţia gravă în care se află sistemul sanitar din România este rezultatul numeroaselor erori în politica sanitară şi care, până în prezent, nu au fost analizate în profunzime pentru a se trage învăţăminte şi să se evite repetarea lor, susţine dr. Mircea Olteanu, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Spitalelor din România într-o scrisoare deschisă remisă presei.
'Schimbările ce au avut loc în sistemul naţional de sănătate nu au vizat întregul sistem, ci numai componente ale acestuia. O atenţie deosebită s-a acordat spitalelor prin măsuri succesive de reorganizare (de fapt dezorganizare) ale căror rezultate au devenit acum evidente. Este clară nevoia unei reforme reale a sistemului spitalicesc din România ca o componentă a reformei întregului sistem ce va duce la o creştere a performanţelor atât a sistemului spitalicesc, cât şi a întregului sistem de sănătate', se arată în scrisoarea deschisă.

Pentru atingerea acestui obiectiv, 'ASR a făcut numeroase propuneri decidenţilor politici, a publicat numeroase articole şi luări de poziţie, a organizat conferinţe internaţionale şi naţionale cu participarea multor experţi din domeniu''.

''Din păcate aceste acţiuni nu au avut rezultatul scontat. Aderarea la Uniunea Europeană ar fi trebuit să ducă la luarea de măsuri pentru atingerea unor principii fundamentale cuprinse în tratatul UE în care statele membre trebuie să asigure cetăţenilor acces la îngrijiri medicale de calitate, echitate, solidaritate şi universalitate', se mai arată în document.

Dr. Mircea Olteanu mai afirmă că pentru a obţine o creştere importantă a performanţelor sale, chiar în condiţii de subfinanţare, restructurarea sistemului spitalicesc este necesară, dar ea trebuie să aibă loc concomitent cu o reformă reală a spitalului ca organizaţie.

'Măsurile recent propuse vizează o restructurare având ca obiectiv diminuarea cheltuielilor administrative şi reducerea numărului de paturi pentru a face faţă subfinanţării. Deşi măsurile propuse au unele elemente pozitive, ele nu ţin seama de recomandările şi experienţa unor organizaţii internaţionale. Având în vedere amploarea măsurilor propuse ce vizează 182 de spitale din cele 435 existente, erau necesare studii preliminare privind: evaluarea nevoilor de îngrijiri spitaliceşti la nivel naţional în prezent şi perspectiva următorilor 10 ani, precum şi un plan naţional privind distribuţia serviciilor de sănătate în teritoriu: harta distribuţiei serviciilor medicale pe specialităţi pentru a răspunde nevoilor populaţiei, dar şi conceptului volum-calitate', susţine semnatarul scrisorii.

Pentru a se îndeplini cerinţele Uniunii Europene de acces echitabil la îngrijiri de calitate un aspect important îl constituie 'asigurarea accesului la serviciile medicale pentru populaţia din mediul rural''.

Acest program ar fi trebuit să cuprindă o strategie naţională privind acoperirea nevoilor populaţiei rurale respectând recomandările internaţionale, dar să se ia în considerare şi recomandările unor experţi internaţionali privind numărul optim de paturi pe care trebuie să îl aibă un spital pentru a fi performant şi care se situează între 200 şi 650 de paturi, mai afirmă dr. Olteanu, care susţine că prin aplicarea măsurilor propuse apar numeroase spitale care depăşesc 1.000 de paturi, iar unele chiar 2.000.

Mircea Olteanu apreciază că actualul sistem de organizare internă a spitalelor nu respectă conceptele moderne de guvernare a spitalelor în general şi a guvernării clinice în special.

În opinia sa, pentru creşterea performanţelor spitalelor, una dintre măsurile organizatorice care s-ar impune vizează crearea unor reţele de spitale care să acopere în mod echitabil nevoile populaţiei din diverse regiuni ale ţării.

'De exemplu, ar fi trebuit să fie create reţele ale spitalelor de urgenţă, ale spitalelor de copii, spitalelor de boli infecţioase, de boli neuropsihice, etc. Crearea acestor reţele de îngrijiri se va face după modelul existent în numeroase ţări, dar adaptat condiţiilor noastre şi va facilita accesul pacienţilor la îngrijiri de specialitate adecvate, la locul potrivit, la momentul potrivit, şi în maniera cea mai eficientă', este de părere prim-vicepreşedintele ASR.

În ceea ce priveşte propunerea de transformare a 71 de spitale în cămine de bătrâni, dr. Mircea Olteanu spune că acestea ar trebui să fie integrate într-un program naţional de îngrijire a bolnavilor cronici, care va constitui o cale de diminuare a costurilor de spitalizare în spitalele de acuţi şi va diminua solicitarea serviciilor de urgenţă.

Reprezentantul ASR consideră că 'Ministerul Sănătăţii nu dispune de o structură capabilă să prezinte un program performant bazat pe dovezi ştiinţifice de restructurare a sistemului spitalicesc şi a celorlalte componente ale sistemului de sănătate.

''Un exemplu îl constituie lipsa unei Direcţii Generale a Spitalelor, aşa cum există în toate Ministerele Sănătăţii din Europa şi care constituie cea mai importantă direcţie, având în vedere că în majoritatea ţărilor spitalele consumă peste 50% din bugetul alocat sănătăţii. Nu pot să nu menţionez faptul că un fost ministru al Sănătăţii - Hajdu Gabor - a fost deschis dialogului cu ASR şi a acceptat spre sfârşitul mandatului crearea acestei direcţii. Existenţa acestei structuri în cadrul Ministerului Sănătăţii ar fi avut un efect benefic asupra spitalelor din România şi poate că astăzi nu am mai fi asistat la situaţia actuală care nemulţumeşte atât corpul medical cât şi populaţia. Schimbări de acest tip nu a u mai avut loc în niciun stat membru al UE, iar aplicarea lor va duce la accentuarea inechităţilor în accesul la îngrijiri', susţine prim-vicepreşedintele ASR.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Hunor Kelemen: Cei care au insistat cu SMURD-ul nu au evaluat bine situaţia; oamenii au spus 'Stop joc'(interviu) Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, este de părere că românii au înţeles măsurile de austeritate din 2010 şi 2011 şi au "răbdat", iar "picătura care a umplut paharul" şi care i-a determinat să protesteze a fost reforma din sistemul sanitar. În opinia sa, cei care au insistat mai mult decât trebuia pe acest...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Eugen Nicolăescu: 15 mai - finalizarea procesului de reorganizare a direcţiilor de sănătate şi caselor judeţene (interviu) Reorganizarea şi restructurarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene va fi făcută până la data de 15 mai, urmând să plece efectiv în şomaj cel mult 4, 5 - 6% din angajaţi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.