Cele mai citite
 


Ziua prevenţiei pentru boli cardiovasculare, marcată în mod festiv
duminică, 13 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Ziua Naţională a Prevenţiei Cardiovasculare, sărbătorită duminică, a marcat şi împlinirea a 2 ani de la constituirea Forumului Naţional de Prevenţie şi 1an de la lansarea Fundaţiei Române a Inimii.
Peste 17,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor cardiovasculare, făcând din acestea principala cauză de mortalitate la nivel mondial.
Aproximativ 80% dintre decesele premature cauzate de boli cardiovasculare şi infarct ar putea fi evitate prin controlul principalilor factori de risc: fumat, alimentaţie nesănătoasă şi sedentarism, susţin medicii.
Conf. dr. Dan Deleanu, de la Societatea Naţională de Cardiologie, a declarat, pentru AGERPRES, că bolile cardiovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces în România.
'Din păcate, nu avem date noi, dar cele din 2008 evidenţiau că aproximativ 60% din totalul mortalităţii generale se datorează acestor afecţiuni, situând ţara noastră între primele trei ţări din lume din punct de vedere al mortalităţi prin boli cardiovasculare. Fundaţia încearcă pe cont propriu, dar şi cu sprijinul altor organisme să aducă la zi datele privind mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli. Fundaţia încearcă să contribuie la educaţia populaţiei, dar acest lucru trebuie să implice şi factori responsabili', a spus acesta.
El s-a referit şi la o propunere de acum 2 ani în legătură cu realizarea unui screening pentru persoanele cu risc crescut, dar care nu s-a concretizat.
Acest screening ar fi trebuit realizat de medicii de familie pe baza aplicării unui scor de risc care este stabilit de Societatea Europeană de Cardiologie şi care ar arăta riscul pe 10 ani al persoanelor cu grad înalt de îmbolnăvire.
''Un scor de peste 5% înseamnă un risc crescut de îmbolnăvire şi în această situaţie trebuie trimis bolnavul la specialist'', a explicat dr. Deleanu.
Cu prilejul marcării Zilei Naţionale de Prevenţie Cardiovasculare se va lansa o campanie de educaţie pentru elev, a mai spus Dan Deleanu.
La rândul său, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, Dan Gaiţă, a arătat că proiectele fundaţiei se bazează pe voluntariat. ''Esenţial este faptul că noi suntem Fundaţia Cardiologilor, noi avem expertiza celor peste 1.000 de cardiologi din România, care îşi doresc să pună în practică programe de prevenţie'', a declarat prof. dr. Dan Gaiţă.
Acesta a pus accentul pe importanţa prevenţiei şi în acest context a vorbit despre necesitatea unui stil de viaţă sănătos care trebuie să pună accent pe mişcare.
La ceremonia dedicată prevenţiei au participat reputate personalităţi medicale, preşedinţi ai societăţilor medicale implicate în Forumul Naţional de Prevenţie, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării, ai Colegiului Medicilor.
La evenimentul de la Ateneul Român a fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi subsecretar de stat Raed Arafat. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Fundaţia Română a Inimii a lansat luni Campania de educaţie a populaţiei pentru prevenţia bolilor cardiovasculare în România: SOS cardio - Atenţie, risc cardiovascular!
Prevenţia bolilor cardiovasculare, tema unui forum naţional România ocupă unul dintre ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, românii trăind cu zece ani mai puţin decât cetăţenii altor ţări din cauza bolilor cardiovasculare, a subliniat preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Dan Deleanu, la reuniunea de joi a Forumului Naţional...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.
Alianţa Română de Combatere a Hipertensiunii Arteriale, înfiinţată de Societatea Română de Cardiologie Bolile cardiovasculare reprezintă o problemă majoră în România, astfel că, în timp ce mortalitatea prin aceste boli a înregistrat în ultimii 20 de ani o tendinţă de scădere în ţările Europei de Vest şi Centrale, în România tendinţa a fost diametral opusă, a subliniat fostul preşedinte al Societăţii Române...