Cele mai citite
 


Tulcea: A scăzut vârsta pacienţilor intoxicaţi cu substanţe psihotrope
luni, 14 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Minte sanatoasa
 

Tulcea, 14 feb /Agerpres/ - Vârsta pacienţilor internaţi în Secţia Psihiatrie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea intoxicaţi în urma consumului de substanţe psihotrope a scăzut, potrivit şefului secţiei, Mihai Tatu, deşi magazinele care comercializează plantele etnobotanice s-au închis în urmă cu aproape o lună.

Şeful Secţiei de Psihiatrie, dr Mihai Tatu, a declarat luni pentru AGERPRES că, dacă anul trecut numărul pacienţilor intoxicaţi din cauza consumului de substanţe psihotrope ajungea şi la cinci pe zi, în ultima perioadă numărul lor a scăzut uşor.
'Din păcate, a scăzut şi vârsta pacienţilor de la 17-18 ani la 14-15 ani. M-am întâlnit zilele trecute cu mai mulţi profesori care mi-au spus că în continuare în jurul şcolilor se vând plante etnobotanice. Sunt grupuri de indivizi care îi aşteaptă pe copii în pauze', a afirmat Mihai Tatu.
Această situaţie este cauzată de vidul legislativ, în opinia sa, interzicerea de către autorităţile locale a funcţionării magazinelor care comercializează plante etnobotanice nefiind o măsură suficientă pentru protejarea tinerilor.
'Poliţia trebuie să verifice locurile în care se vând asemenea substanţe, dar nu sunt eu cel care să-i înveţe să-şi facă meseria. Trebuie sancţionaţi şi comercianţii, dar vă dau un exemplu - doi tineri acuzaţi de comercializare de substanţe de mare risc au fost condamnaţi la cinci ani cu suspendare şi control la domiciliu. În continuare, însă, ei se ocupă cu aşa ceva, iar judecătoarea mi-a spus că nu are ce face în cazul lor din cauză că există o hotărâre a instanţei', a menţionat şeful Secţiei de Psihiatrie din SJU.
Pe 6 ianuarie, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a semnat o dispoziţie prin care s-a decis suspendarea activităţii tuturor magazinelor care comercializează produse etnobotanice. Decizia primarului oraşului a fost luată după ce pe 20 decembrie 2010, consilierii locali au aprobat Regulamentul de funcţionare a magazinelor care comercializează produse care conţin substanţe ce înlocuiesc stupefiantele şi substanţe psihotrope, conform căruia aceste magazine pot să funcţioneze doar la o distanţă de 2.500 de metri de unităţile de învăţământ, baze sportive, locuri de joacă pentru copii, parcuri, spitale, centre de asistenţă socială, cantine sociale, lăcaşuri de cult, cimitire, centre cultural-artistice, gări, autogări şi unităţi militare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Marius Naum, a declarat luni pentru AGERPRES că decizia de luna trecută nu a fost contestată de nicio societate, astfel încât toate aceste magazine sunt închise în momentul de faţă. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii...
Tulcea: Funcţionarea magazinelor de etnobotanice, suspendată Tulcea, 7 ian /Agerpres/ - Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a decis suspendarea activităţii tuturor magazinelor care comercializează produse etnobotanice.
Tulcea: Numărul persoanelor dependente de substanţe cu efect psihoactiv, în creştere Numărul persoanelor aflate sub tratament în urma consumului de etnobotanice sau alte substanţe cu efect psihoactiv a crescut, deşi comercializarea acestora a fost interzisă la Tulcea în urmă cu aproape doi ani.
Tulcea: Tânăr cercetat penal pentru comercializare de produse etnobotanice Un tânăr în vârstă de 23 de ani este cercetat penal pentru comercializare de produse etnobotanice, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea.
Mureş: Peste 40 de persoane intoxicate cu produse etnobotanice au ajuns de la începutul anului la Psihiatrie - Peste 40 de copii şi tineri intoxicaţi cu produse etnobotanice au ajuns, de la începutul anului, la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş, a declarat, vineri, presei, prof. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii.
Plante cu efecte psihotrope, vândute legal în România Focşani, 25 feb /Agerpres/ - Zeci de magazine vând în România combinaţii de plante etnobotanice cu efecte similare drogurilor, transmite corespondentul AGERPRES.