Cele mai citite
 


Protest suspendat al angajaţilor de la Institutul de Fonoaudiologie 'Prof.dr. Dorin Hociotă''
luni, 14 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 14 feb /Agerpres/ - Angajaţii Institutului de Fonoaudiologie 'Dorin Hoceotă' au suspendat protestul declanşat săptămâna trecută, întrucât vineri au fost chemaţi la Ministerul Sănătăţii pentru a rediscuta situaţia institutului.
Preşedintele sindicatului instituţiei, Cristina Niţă, a declarat, luni, pentru AGERPRES că urmează să mai aibă loc o întâlnire în acestă săptămână cu reprezentanţii ministerului, care vor analiza argumentele angajaţilor privind măsura preconizată de Ministerul Sănătăţii de comasare a Institutului ORL cu Spitalul Universitar.
Angajaţii de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL 'Prof. dr. Dorin Hociotă' din Capitală au declanşat, săptămâna trecută, în 9 februarie, protestul faţă de decizia MS de a comasa institutul cu Spitalul Universitar, afirmând că vor protesta până când vor abea o poziţie oficială din partea Ministerului Sănătăţii.
'Vom protesta până când vom aveam o poziţie oficială din partea Ministerului Sănătăţii. Nu este corect să se ia decizii fără să fie consultaţi angajaţii şi pacienţii. Se iau decizii la nivel înalt, fără să fim consultaţi', a spus, miercurea trecută, Cristina Niţă, liderul de sindicat.
Angajaţii Institutului ORL din Bucureşti au mai întrerupt lucrul şi în 17 ianuarie, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii (MS) de a reorganiza institutul şi de a-l transforma în centru, fără personalitate juridică, pe lângă Spitalul Universitar.
Liderul de sindicat Cristina Niţă a declarat, atunci, pentru AGERPRES, că angajaţii instituţiei au decis această formă de protest spontan - întreruperea lucrului - pentru a sensibiliza autorităţile, solicitând ministrului Sănătăţii o audienţă pentru a li se motiva decizia reorganizării.
'Noi dorim o audienţă la ministru în care să ne explice care au fost motivele deciziei de reorganizare. Spitalul are excedent, a încheiat anul cu rezultate bune. Angajaţii nu sunt de acord cu pierderea personalităţii juridice şi cu reorganizarea ca centru pe lângă Spitalul Universitar, dacă nu li se dă garanţia că institutul nu se va desfiinţa, că anumite departamente nu vor fi desfiinţate şi personalul afectat', a spus Cristina Niţă.
Dr. Elena Cristescu declara, tot în 17 ianuarie, pentru AGERPRES, că medicii au luat această decizie întrucât reprezentanţii MS nu doresc să discute cu angajaţii şi să le explice care sunt argumentele pentru această reorganizare. Aceasta a menţionat că protestul va dura până când ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, va accepta o discuţie cu reprezentanţii institutului.
Institutul are toate subspecialităţile ORL şi este singura din ţară de acest fel. Potrivit dr. Andreea Marinescu, managerul institutului, în institut sunt trataţi 60% din pacienţii cu probleme specifice din toată ţara, neexistând probleme financiare, ba chiar înregistrând un excedent bugetar.
'Acest proiect de act normativ înseamnă desconsiderarea multor generaţii de medici care au contribuit la dezvoltarea institutului', a apreciat atunci managerul.
La acel moment, ministrul Sănătăţii a considerat nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL 'Prof. Dr. D. Hociotă', subliniind, printr-un comunicat de presă, că proiectul de hotărâre de guvern nu prevede desfiinţarea activităţii medicale a institutului şi nici stoparea contractelor de cercetare existente, ci face parte din strategia de reorganizare a spitalelor care a început la sfârşitul anului trecut şi va continua în 2011.
'Aşa cum conducerea Ministerului Sănătăţii a declarat în numeroase rânduri, prin organizarea?unitară a activităţii Institutului Hociotă şi a Spitalului Universitar, Ministerul Sănătăţii urmăreşte creşterea calităţii actului medical, precum şi optimizarea asistenţei medicale acordată pacienţilor. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o unitate sanitară cu peste 1.000 de paturi care acordă diverse servicii medicale spitaliceşti şi ambulatorii, dar?care pentru?specialitatea ORL are la dispoziţie doar un compartiment cu?10 paturi?fără capacitatea de a soluţiona în toate situaţiile cazuistica aferentă unui spital de urgenţă', se explica în comunicatul amintit.
O zi mai târziu, în 18 ianuarie, reprezentanţii Institutului ORL au discutat cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi cu subsecretarul de stat dr. Raed Arafat. La finalul întâlnirii, prof. dr. Viorel Zainea, şeful clinicii, a declarat că şi săptămâna următoare ar fi trebuit să aibă discuţii cu reprezentanţii MS pe tema reorganizării Institutului ORL, convenindu-se ca două echipe tehnice ale ministerului şi institutului să discute pentru a lua o decizie asupra formei de reorganizare a unităţii sanitare.
Această a doua întâlnire însă nu a mai avut loc.
În 8 februarie, ministrul Sănătăţii a declarat, în faşa membrilor Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, că măsurile de comasare a spitalelor sunt necesare, deoarece în prezent structura sistemului sanitar 'păcăleşte pacientul'.
'Din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, aceste măsuri sunt necesare pentru a crea o corectitudine faţă de pacient. Impresia noastră este că aşa cum este structurat sistemul spitalicesc, în multe situaţii, noi de fapt păcălim pacientul, îi dăm impresia că avem de-a face cu o reţea spitalicească în care poate avea un tratament corespunzător, dar de fapt în multe spitale acest lucru nu se întâmplă. Nu există medici, linie de gardă, iar şansele de a primi un tratament corespunzător sunt reduse, drept pentru care în multe situaţii pacientul este transferat la spitalul judeţean de urgenţe', a spus Cseke Attila, după ce a prezentat Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor criteriile pe baza cărora MS a făcut evaluarea privind comasarea spitalelor.
El a declarat, atunci, că nu s-a luat o decizie cu privire la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL 'Prof. Dr. D. Hociotă' din Capitală.
'Deocamdată, în cazul spitalului 'Hociotă' nu s-a luat nicio decizie, ceea ce nu înseamnă că am dat în spate', a spus ministrul cu privire la protestul angajaţilor institutului ORL.
Cseke Attila a arătat, în 8 februarie, că cel mai probabil, cazul se va discuta într-o viitoare şedinţă de Guvern în Guvern.
Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL 'Prof. Dr. D. Hociotă' are un departament de implant Cohlear care pentru copiii cu probleme constituie o salvare, are o secţie specială cu 90 de paturi pentru copii surzi şi muţi cu care se lucrează şi care învaţă să cânte la pian sau vioară, în spital există o bază clinică de învăţământ pentru competenţe şi supraspecializare în care se învaţă tehnici de chirurgie moderne.
În anul 2010, aici au fost internaţi 10.500 de pacienţi, la care se adaugă cei din ambulator şi cei 7.000 de pacienţi cu internare de o zi. Un procent de 80% dintre cei internaţi au fost operaţi, cei mai mulţi pentru afecţiuni foarte grave, cum ar fi cancere de gât, cap. În cele 11 săli de operaţie au fost făcute între 50 - 60 de intervenţii zilnic.
Medicii mai spun că rezolvă toate urgenţele, în perioada concediilor adresabilitatea pentru urgenţe atinge şi 150 de cazuri, iar Ministerul Sănătăţii nu a investit prea mult în acest institut, care încă de la crearea sa, în 1973, a fost conceput ca o unitate modernă de renumitul prof. dr. Dorin Hociotă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Protest al angajaţilor de la Institutul ORL 'Dorin Hociotă' Angajaţii de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie ORL 'Prof. dr. Dorin Hociotă' din Capitală protestează faţă de decizia MS de a comasa institutul cu Spitalul Universitar.
Angajaţii Institutului ORL din Bucureşti au întrerupt lucrul, în semn de protest faţă de reorganizarea instituţiei Angajaţii Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' au întrerupt, luni, activitatea, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a reorganiza institutul şi de a-l transforma în centru, fără personalitate juridică, pe lângă Spitalul Universitar...
Scrisoare de protest a angajaţilor Institutului ORL ''Prof. D. Hociotă'' Angajaţii din Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL ''Prof. dr. Dorin Hociotă'' din Bucureşti au adresat o scrisoare deschisă ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, în care protestează faţă de propunerea de comasare a instituţiei cu Spitalul Universitar de Urgenţă.
Cristina Niţă, lider de sindicat la Institutul ORL: Dorim o audienţă la ministru, pentru a ni se motiva reorganizarea Liderul de sindicat din Institutul de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă', Cristina Niţă, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că angajaţii instituţiei au decis această formă de protest spontan - întreruperea lucrului - pentru a sensibiliza autorităţile, solicitând...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Angajaţii Institutului ORL, decişi să protesteze până când reprezentanţii MS se vor întâlni cu ei Angajaţii Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' au decis luni să picheteze instituţia până când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) vor accepta să discute cu aceştia.