Cele mai citite
 


Cluj:?Patologia oncologică pediatrică s-a extins, susţine dr. Ştefania Nemţu
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Patologia oncologică pediatrică s-a extins în ultimul timp spre vârste tot mai fragede, la sugari, iar cazurile sunt cu tot mai multe complicaţii şi dificil de diagnosticat, a declarat luni, pentru AGERPRES, şefa Secţiei de Oncopediatrie a Institutului de Oncologie 'Prof. dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca, dr. Ştefania Nemţu.
'Patologia oncologică pediatrică are câteva caracteristici, prima fiind că predomină hemopatiile maligne - cancere ale sângelui, leucemiile acute şi limfoamele -, dar, în afară de acestea, este vorba de tumori cu multiple localizări, de la cele ale sistemului nervos central, sistemului osos, rinichilor, unuia sau altuia dinte cei doi globi oculari şi până la tumori cardiace', a arătat dr. Ştefania Nemţu.

Amintind că pe 15 februarie în întreaga lume este marcată Ziua Internaţională a Copilului Bolnav de Cancer, dr. Ştefania Nemţu a precizat că Secţia de Oncopediatrie a Institutului clujean de Oncologie a luat fiinţă în noiembrie 1982, cu 40 de paturi, aici fiind internaţi numai copii cu patologie canceroasă malignă, de la nou-născuţi şi până la tinerii sub 18 ani, în ultima vreme fiind tot mai numeroase cazurile de sugari afectaţi de cancer.

'Este bine că a fost înfiinţată această secţie în cadrul Institutului, pentru că decizia terapeutică în cazul cancerului la copil este multidisciplinară şi trebuie avută în vedere atât opţiunea chimioterapeutului, cât şi cea a chirurgului, a radio-terapeutului şi a radio-diagnosticianului. Un singur medic nu poate decide o terapie atât de complexă. Achiziţiile de tehnică medicală din ultimii ani sunt şi urmarea semnării unor protocoale terapeutice. Aşadar, terapia cancerelor la copii s-a delimitat şi s-a sistematizat', a afirmat specialistul institutului.

În privinţa prognosticului în cazul unui copil bolnav de cancer, dr. Ştefania Nemţu a arătat că atunci când terapia poate fi făcută optimal - chimioradioterapie şi chirurgie în stadii cât se poate de precoce - şansele de supravieţuire sunt mari, se poate vorbi 'de o remisiune de lungă durată, ceea ce ar echivala cu o vindecare'.

'Statistica institutului pe mai multe decenii relevă că în peste 60% din cazurile pe care le-am urmărit, indiferent de stadiu şi de localizare, copiii au supravieţuit peste cinci sau zece ani. Bucuria noastră este să vedem copii trataţi de cancer care au ajuns adulţi şi şi-au întemeiat familii', spune oncologul institutului.

În cele 13 saloane cu 40 de paturi ale Secţiei de Oncopediatrie a Institutului de Oncologie 'Prof. dr. Ion Chiricuţă' erau internaţi luni 32 de copii, aflaţi în supravegherea a trei medici specialişti cu profil oncopediatric, nouă asistente medicale şi un psiholog.

'În medie, avem între 30 şi 40 de copii internaţi. Incidenţa cancerului pediatric se urmăreşte anual în România. În fiecare an, apar în jur de 400 de cazuri noi la nivel naţional. Ele se adaugă cazurilor din anii anteriori. Se întâmplă, nu de puţine ori, ca boala să reapară. Tratamentul cu citostatice este foarte agresiv, dar copiii îl suportă cu stoicism, la fel şi hidratarea cu perfuzii, non-stop, timp de cinci-opt zile. Un copil receptează altfel boala, este cu mult mai receptiv decât un om matur', a arătat dr. Ştefania Neamţu.

Medicul oncolog spune că la copii cauzele genetice care declanşează boala reprezintă 5-10%. Un copil nu fumează, nu se alimentează, precum un adult, cu hrană care poate declanşa cancerul, prin urmare cauzele sunt mai puţin cunoscute comparativ cu ale omului matur. Radiaţiile însă au, cu certitudine, un anumit impact în declanşarea cancerului la copii.

Cancerul este a doua cauză de deces a copiilor cu vârste între 4 şi 15 ani din ţările dezvoltate. 28% dintre cazuri sunt cu leucemii acute. 60% din cazurile depistate sunt, din păcate, într-o fază avansată a bolii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...
Prof.univ.dr. Alexandru Irimie: Efectuăm studii de analiză genomică a cancerului pentru tratamente personalizate (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, profesor universitar dr. Alexandru Irimie, reputat specialist în oncologie, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, care este marcată pe...
INTERVIU Patriciu Achimaş-Cadariu (IOCN): Cancerul poate fi vindecat, dar trebuie programe de depistare La 38 de ani, după specializări în ţară şi străinătate, Patriciu Achimaş-Cadariu conduce de doi ani Institutul Oncologic 'Prof. Dr. Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN), una dintre cele mai performante instituţii de profil din România şi din Europa. El vorbeşte, în interviul acordat AGERPRES, despre...
Prof.univ.dr. Ioan Coman: Medicii valoroşi rămân în ţară dacă au şanse de afirmare profesională (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Coman, directorul Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Cluj-Napoca, susţine că tinerii medici valoroşi vor rămâne în ţară dacă universităţile şi şefii de clinici le vor oferi şanse reale de afirmare profesională. Într-un interviu acordat AGERPRES, prestigiosul...
Conferința de Gastroenterologie Oncologică - Ediția II Tema principală: De la cazuri clinice la practica modernă - 19-20 iunie 2014, Cluj-Napoca - West City Hotel Mai este 1 săptămână până la Conferința de Gastroenterologie Oncologică - Ediția II, manifestare științifică națională cu participare internațională desfășurată pe 19 și 20 iunie, la Cluj-Napoca - West City Hotel.