Cele mai citite
 


Fonduri europene pentru Fundaţia ''Renaşterea"
marţi, 23 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 23 iunie /Agerpres/ - Comitetul Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) a aprobat acordarea finanţării pentru proiectul ''Prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de sân, genital şi pulmonar'' al Fundaţiei ''Renaşterea''. Costurile proiectului, ce are o durată de 24 de luni, se ridică la 2.725.310 euro, iar valoarea finanţării europene este de 2.299.889 euro, informează un comunicat remis AGERPRES.

În luna iunie 2008, Fundaţia ''Renaşterea'' a depus dosarul cu proiectul propus. Acesta a trecut prin mai multe etape de selecţie în România, după care a fost transmis la Bruxelles pentru evaluarea finală. În urma tuturor etapelor de selecţie, aprecierile pozitive au fost unanime, iar Fundaţia ''Renaşterea'' s-a aflat printre cei 11 câştigători ce au depus proiecte în cadrul liniei de finanţare ''Sănătate şi protecţia copilului'', primind, ca mărime, a doua sumă alocată acestei categorii.

''Obiectivul general al noului program al fundaţiei este reducerea ratei mortalităţii cauzate de cancer, prin prevenire şi depistare precoce. Scopul principal al proiectului este înfiinţarea unui Centru medical de excelenţă, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân, genital şi pulmonar, începând cu achiziţia sediului şi a echipamentului medical necesar, dotarea unui laborator de diagnosticare specializat în anatomopatologie şi imunohistochimie şi finanţarea costurilor de operare al acestuia pe o perioadă de doi ani'', precizează comunicatul.

O realizare majoră a acestei clinici medicale va fi laboratorul utilat la standarde europene, ce va contribui major în procesul de diagnosticare corectă şi rapidă a pacienţilor care vor apela la serviciile Fundaţiei ''Renaşterea''.

Numărul de femei consultate va creşte semnificativ, faţă de cele care beneficiază în prezent de serviciile medicale oferite de Centrul de diagnostic al afecţiunilor mamare din Calea Şerban Vodă nr. 211. În plus, se vor efectua investigaţii în vederea diagnosticării cancerului genital şi a celui pulmonar pentru femei şi bărbaţi.

Reprezentanţii fundaţiei preconizează că acest Centru medical de excelenţă va asista 5.500 de femei şi 700 de bărbaţi pe an, urmând a fi oferită o gamă completă de servicii medicale - de la consultaţii uzuale, la diagnosticarea tipurilor de cancer vizate. Acest scop va fi atins prin achiziţionarea celor mai performante echipamente, incluzând un mamograf digital şi un ecograf de înaltă rezoluţie.

Un alt pilon al acestui proiect îl reprezintă continuarea operării Unităţii Mobile de Diagnostic - sân şi col uterin -, ce a fost inaugurată în luna martie 2008. Prin acest program se oferă mamografii şi teste Babeş-Papanicolau în regim de gratuitate pentru femeile din comunităţile cu acces limitat la aceste tipuri de investigaţii medicale

În urma unui an de activitate, datorită Unităţii Mobile de Diagnostic ''Renaşterea'', 5.313 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate 4.409 de teste Babeş-Papanicolau şi 2.607 mamografii.

Cea de-a treia componentă a proiectului pentru care s-a obţinut finanţare din partea Mecanismului Financiar EEA o reprezintă iniţierea unei campanii de informare a populaţiei, intensive şi neconvenţionale, cu privire la importanţa prevenirii şi a depistării precoce a cancerului.

Fundaţia "Renaşterea" pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân.

La 1 octombrie 2001, Fundaţia ''Renaşterea'' a lansat Programul de prevenire şi depistare precoce a cancerului de sân, din dorinţa de a transmite femeilor convingerea că depistată şi tratată la timp, această boală poate fi învinsă.

De la înfiinţare, Fundaţia ''Renaşterea'' a derulat o permanentă activitate de informare şi conştientizare a femeilor asupra importanţei efectuării unor controale medicale periodice pentru depistarea la timp şi tratarea cu succes a maladiei.

În urma rezultatelor deosebite obţinute în activitatea desfăşurată şi întrunind condiţiile cerute de legislaţia în vigoare, la data de 5 februarie 2008, prin Hotărâre de Guvern, Fundaţiei ''Renaşterea'' i s-a recunoscut statutul de utilitate publică.

Mecanismul Financiar SEE are ca scop reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre România şi statele SEE.

Norvegia este donatorul principal al mecanismului financiar SEE, având o participare de 47,55 milioane euro din totalul de 50,5 milioane euro alocat României. Mecanismul Financiar SEE se adresează cu prioritate următoarelor domenii şi subdomenii: protecţia mediului, inclusiv a resurselor umane, printre altele, prin reducerea poluării şi promovarea energiei regenerabile; dezvoltarea resurselor umane printre altele prin promovarea educaţiei şi pregătirii profesionale, consolidarea capacităţii administrative sau de furnizare a serviciilor publice ale administraţiei locale sau ale instituţiilor sale, precum şi a proceselor democratice, care o sprijină; sănătatea şi protecţia copilului;dar şi conservarea patrimoniului cultural european, inclusiv transportul public şi regenerarea urbană. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Nicolăescu: Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că se va pune un accent foarte mare pe prevenţie.
Comunicat de presă - Fundaţia Renaşterea RACE FOR THE CURE', EVENIMENT DE RENUME MONDIAL, PENTRU PRIMA OARÃ ÎN ROMÂNIA - ORGANIZAT DE FUNDAŢIA RENAŞTEREA
Cluj: Proiect din fonduri norvegiene pentru depistarea şi cercetarea cancerului de col uterin Institutul Oncologic 'Ion Chiricuţă' din Cluj-Napoca (IOCN) a lansat, în parteneriat cu Registrul de Cancer Norvegian, un proiect, în premieră naţională, care vizează depistarea şi cercetarea cancerului de col uterin în rândul femeilor de etnie romă şi a altor grupuri defavorizate din regiunea de nord-vest...
Fundaţia Renaşterea a donat pacientelor diagnosticate cu cancer primele 10 peruci realizate prin campania ''Vieţi împletite'' Fundaţia Renaşterea a donat, miercuri seară, primele 10 peruci realizate din păr natural, prin campania ''Vieţi împletite'', unor paciente diagnosticate cu cancer, care în urma chimioterapiei au rămas fără păr.
Fundaţia Renaşterea a organizat a noua ediţie a Galei ''Artă pentru viaţă'' Fundaţia Renaşterea a organizat, vineri seară, a noua ediţie a Galei ''Artă pentru viaţă'' - eveniment caritabil desfăşurat sub înaltul patronaj al ambasadorului Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean Hubert Lebet - al cărei scop este strângerea de fonduri pentru continuarea programelor derulate...
Femeile liberale cer ministrului sănătăţii să aloce fonduri pentru depistarea cancerului de col uterin şi de sân Preşedintele Organizaţiei Femeilor Liberale (OFL), Lucia Varga, îi cere ministrului sănătăţii să aloce fonduri pentru programele de screening pentru depistarea cancerului de col uterin şi a cancerului de sân.