Cele mai citite
 


Timiş: Viitorul Centru pentru bolnavii cronic Ciacova, modernizat din fonduri europene
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţe Timişoara va putea fi degrevat de povara unor cheltuieli suplimentare prin înfiinţarea unui Centru pentru bolnavii cronic în oraşul Ciacova - ca secţie a Judeţeanului -, unde pacienţii care necesită o perioadă mai îndelungată de recuperare vor putea beneficia de asistenţă medicală de specialitate.
Potrivit deputatului timişorean Horia Cristian (PNL), secretar al Comisiei pentru sănătate şi şef de lucrări la UMF, pentru adaptarea şi dotarea unităţii medicale din Ciacova corespunzătoare noii destinaţii vor fi accesate fonduri europene, astfel încât să poată găzdui pacienţi cu boli cronice.

'Spitalul Ciacova şi Buziaş, împreună cu Spitalul Judeţean, gândesc la aceeaşi colaborare - cel puţin cel de la Ciacova, de a se transforma într-o secţie a Spitalului Judeţean şi nu doar ca o secţie simplă, ci să se înfiinţeze şi o secţie de pacienţi cronici la Ciacova. În Spitalul Judeţean există un număr foarte mare de pacienţi care necesită un număr mare de zile de îngrijiri medicale. Am avut un pacient - victimă a unui accident rutier -, care a stat în Judeţean un an şi două zile. Dacă ar fi fost într-un spital de recuperare - Ciacova-, bineînţeles, cu o asistenţă medicală corespunzătoare, costul spitalizării ar fi mult mai mic decât în Judeţean de Urgenţă, unde costurile sunt mult mai mari. Vom relua discuţiile pe care le-a m avut, în special cu Spitalul Ciacova, să accesăm nişte fonduri europene pentru Centru de sănătate, să-l dotăm, astfel încât el să poată găzdui pacienţi cronici', a declarat pentru AGERPRES Horia Cristian.

Prof. dr. Gheorghe Nodiţi, managerul general al Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat pentru AGERPRES că aproape 40% din cazurile internate ca urgenţe sunt din judeţele limitrofe (de obicei, victime ale accidentelor de circulaţie - n.r.), care sunt şi cele mai costisitoare, deoarece rămân internate luni de zile, pentru recuperare. Or, dacă ar exista centre de cronici, aceştia ar fi transferaţi acolo, iar costurile ar fi mult mai mici.

'Acestea sunt, întotdeauna, cazuri costisitoare, deoarece stau de la o lună până la o jumătate de an sau un an, în spitalul nostru. Suntem într-o situaţie în care nu avem o colaborare - din punctul de vedere al pacienţilor care vin la noi şi care depăşesc fenomenul de urgenţă, intrând în circuitul de cronic, în care el trebuie supravegheat o perioadă mai lungă de timp. Nu există o colaborare cu unităţile sanitare din judeţele limitrofe vizavi de această problemă. Noi, dacă am beneficia de un staţionar de cronici - sperăm acum, ca prin desfiinţarea unor spitale, să reuşim să le luăm ca secţii exterioare de cronici - de la Buziaş şi Ciacova. Atunci, şi pentru noi va fi mai uşor, deoarece nu va mai fi nevoie să stea pacienţii la secţiile de Anestezie, Terapie Int ensivă (ATI) sau neurologie, pentru că nu ai unde să-i duci într-o unitate de supraveghere medicală. Bineînţeles că banii care vin pentru aceşti pacienţi, care sunt consideraţi pacienţi cronici şi care trebuie întreţinuţi, sunt bani separaţi, care vin în plus', a declarat Nodiţi.

Şeful Clinicii Chirurgie II a Spitalului Judeţean Timişoara, prof. univ. dr. Lazăr Fulger, consideră că dacă proiectul de reorganizare a spitalelor va fi dus până la capăt, va fi un lucru uluitor de bun, pentru că, de-a lungul timpului, au mai existat încercări de desfiinţare a unor spitale cu secţii de chirurgie de 50 de paturi care au câte doi pacienţi într-o lună sau cu 30 de paturi ocupate de 1-2 pacienţi ori nu-i au defel şi stau peste iarnă cu paturile goale.

'Aceste unităţi, deşi nu au pacienţi, întreţin o întreagă structură şi absorb fonduri nejustificate de activitatea medicală. Sunt spitale care au un medic de medicină de o anumită specialitate şi care face de gardă - dacă face de gardă şi nu e la domiciliu. Dacă are urgenţe de chirurgie sau de obstetrică-ginecologie, etc., acesta nu face altceva decât funcţie de dispecer. Iese pe geam şi spune 'direcţia Timişoara'. Este o realitate pe care nu trebuie să o ascundem. În schimb, comunităţile locale din micile orăşele sau comune mai răsărite doresc neapărat să rămână spitalul, pentru că e vorba şi despre orgoliul local (soţiile primarilor, ale poliţiştilor, asistente, etc.), unde există un interes local major ca aceste unităţi să func# 5;ioneze', a declarat, pentru AGERPRES, chirurgul Lazăr Fulger.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Timiş: Unităţile de urgenţă ale Spitalelor Municipal şi Judeţean vor intra în procese de modernizare Secţiile de Primiri Urgenţe (UPU) ale Spitalelor Municipal şi Judeţean Timişoara vor intra în acest an în ample procese de modernizare, o parte a banilor necesari fiind de la Uniunea Europeană.
Constanţa: Asistenţă medicală privată gratuită, în Mamaia Spitalul Privat ISIS a inaugurat luni, 3 decembrie, un Centru medical multifuncţional, cu spitalizare de zi gratuită, în staţiunea Mamaia.
Timiş: Monografie a Medicinei Interne, lansată la UMF de decanul de vârstă al universitarilor, Nicolae Barbu O monografie a Medicinei Interne timişorene din ultimele opt decenii a fost lansată, miercuri, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Victor Babeş' din Timişoara, în prezenta autorului, conf. dr. Nicolae Barbu, care a împlinit vârsta de 92 de ani.
Contractul de finanţare pentru reabilitarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Harghita, semnat Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc va fi reabilitat şi dotat din fonduri europene, după ce Consiliul Judeţean Harghita a câştigat un important proiect în cadrul Programului Operaţional Regional.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...