Cele mai citite
 


Cele mai vechi proteze din lume au fost descoperite la mumii egiptene
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Londra, 15 feb/Agerpres/ - Oamenii de ştiinţă au descoperit două proteze pentru degetele mari de la picioare la mumii egiptene. Potrivit lor, este vorba de cela mai vechi proteze descoperite vreodată în lume, scrie site-ul maxisciences.com.
Cercetători de la Universitatea din Manchester au demonstrat că bucata de lemn şi piele alcătuită din trei părţi, găsită într-un sarcofag egiptean de la Muzeul din Cairo şi într-unul de la British Museum, era folosită ca proteză la egiptenii care nu mai aveau degetul mare de la picior. Vechi de 2 600 de ani, sunt primele proteze descoperite vreodată. Dr Jacky Finch, din echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester, arată în revista 'Lancet' că, 'pentru a fi considerată o proteză adevărată, trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Materialul trebuie să reziste la forţe fizice, să nu se rupă şi să nu se strice când este folosit. Şi proporţiile sunt importante, iar aspectul trebuie să fie destul de natural ca să fie acceptabil atât pentru utilizator, cât şi p entru anturajul său. Este necesar ca proteza să poată fi pusă şi scoasă cu uşurinţă. Cel mai important este însă să uşureze mersul.'

Protezele pentru degetele mari au fost testate de câţiva voluntari. După ce au purtat imitaţii ale protezelor egiptene, ei au obţinut rezultate bune, un voluntar reuşind să meargă foarte bine cu două proteze. Captatorii aşezaţi sub picioarele voluntarilor n-au detectat o creştere semnificativă a presiunii exercitate, iar oamenii au considerat că protezele sunt foarte confortabile, încheie maxisciences.com.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
A fost identificată harta genetică completă a două tipuri de cancer Londra, /Agerpres/ - Cercetători britanici au identificat în premieră harta genetică completă a două tipuri de cancer, de piele şi pulmonar, descoperire ce poate reprezenta un important pas înainte pentru tratarea acestor grave maladii, conform a două articole publicate în numărul de joi al revistei...
Un 'om bionic' este expus la Muzeul Ştiinţelor din Londra Un 'om bionic', conceput în întregime din organe de sinteză şi proteze robotizate, este expus din această săptămână la Muzeul Ştiinţelor din Londra, relatează AFP.
Cercetători britanici lucrează la un proiect de modificare genetică a embrionilor umani O cercetătoare de la Institutul Francis Crick din Londra a solicitat autorităţii britanice privind fertilizarea umană şi embriologia (HFEA) să-i permită modificarea genetică a embrionilor umani, ceea ce ar constitui o premieră după tentativa chineză de la începutul acestui an, relatează AFP.
Cercetători din Marea Britanie au creat celule cerebrale din piele Mai mulţi cercetători din Marea Britanie au anunţat că au reuşit să creeze ţesut cerebral din piele umană, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului britanic The Telegraph.
Un flash luminos către creier poate alunga teama Londra, 10 mar /Agerpres/ - Cercetători de la Universitatea Stanford din California /vestul SUA/ au descoperit că, prin stimularea unui circuit al creierului din interiorul structurii materiei cenuşii, se poate contracara sentimentul de teamă, potrivit unui articol publicat în revista Nature, scrie în...
Un test genetic ar putea prezice menopauza precoce (studiu) Cercetători britanici au identificat patru variante genetice a căror prezenţă se asociază cu un risc crescut de menopauză precoce, deschizând astfel calea efectuării unui test genetic ce ar premite femeilor să-şi planifice la timp o sarcină, informează AFP.