Cele mai citite
 


Attila Cseke: Programul de reorganizare a sistemului spitalicesc este necesar
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc este necesar întrucât scopul unui spital este de a oferi pacientului şansa de a se trata, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o discuţie cu membrii Comisiei de sănătate din Senat.
El le-a prezentat senatorilor membri ai comisiei planul reorganizării domeniului sanitar. Astfel, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.
Potrivit ministrului, în prezent sunt aproximativ 25 de cămine de bătrâni şi numai 83 de centre de permanenţă, deşi 'la începutul procesului descentralizării erau 288 de astfel de centre'.
Attila Cseke le-a reamintit membrilor Comisiei de sănătate din Senat că, începând cu 1 aprilie 2011, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va mai avea obligativitatea de a încheia contracte cu toate unităţile spitaliceşti.
'Noi am fi putut aştepta până la 1 aprilie, dar am considerat că este mai bine să oferim spitalelor, care nu vor mai primi finanţare în 2011, o soluţie. Avem prevedere legală în vigoare că, de la 1 aprilie, cele care nu au niciun fel de linie de gardă nu mai încheie contracte de prestări servicii cu Casa Naţională. De aceea, vom face o analiză a fiecărui spital în parte şi a fiecărui judeţ în parte', a declarat ministrul Sănătăţii.
El a precizat că, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, se va desfăşura programul 'Dezvoltarea reţelei de cămine pentru?persoanele vârstnice', explicând că există o cerere în acest sens, aproximativ 2.500 de persoane fiind înscrise 'pe lista de aşteptare'.
Conform noului program, în căminele pentru persoane vârstnice care urmează a fi înfiinţate prin reorganizarea unităţilor sanitare vor putea primi asistenţă între 2.500 şi 4.800 de persoane vârstnice.
Attila Cseke a vorbit şi despre Planul Naţional de Paturi, aflat acum în dezbatere publică, afirmând că prin acesta ar urma să fie reglementată situaţia finanţării în spitale de către CNAS pentru perioada 2011 - 2013.
'Casele de asigurări de sănătate vor putea încheia contracte de furnizare de servicii medicale atât pentru unităţile publice, cât şi pentru cele private. Asta nu înseamnă că este exclusă posibilitatea ca, dacă un spital are 800 de paturi, Casa de Asigurări să asigure finanţarea doar pentru 700', a declarat ministrul, adăugând că România ar putea să ajungă, în următorii trei ani, la media europeană.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvern: 60 de spitale pierd finanţarea guvernamentală, iar 7 devin cămine de bătrâni, cu bani de la Ministerul Muncii Guvernul va sista începând de vineri finanţarea centrală pentru 60 de spitale, iar alte 7 unităţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni, cu fonduri guvernamentale prin Ministerul Muncii, potrivit unor hotărâri adoptate joi de Executiv, a anunţat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Cseke Attila: Unităţile sanitare care nu se transformă în cămine de bătrâni nu vor mai avea finanţare Bucureşti, 29 mar /Agerpres/ - Unităţile sanitare care nu se înscriu pentru transformarea în cămine de bătrâni până la 1 aprilie nu vor mai avea finanţare, a declarat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...