Cele mai citite
 


Puterea şi opoziţia depun proiecte privind interzicerea etnobotanicelor
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Un număr de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au depus o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor etnobotanice în scopuri care nu îşi dovedesc utilitatea practică, a precizat democrat-liberalul Cezar Preda, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, prin iniţiativa legislativă depusă luni, plantele, substanţele, preparatele stupefiante, halucinogene, euforice, psihotrope şi derivaţii acestora sunt interzise în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.
'Iniţiativa vine pe fondul lipsei unui cadru normativ adecvat combaterii flagelului în ansamblul său. Astfel, sunt reglementate condiţiile punerii pe piaţă a acestor produse, precum şi toate activităţile conexe în vederea contracarării folosirii substanţelor vizate. Sunt prevăzute norme cu caracter prohibitiv şi forme de control instituţional asupra activităţilor de producere, distribuire, comercializare, folosire în cercetare şi consum. De asemenea, se prevede extinderea sancţiunilor aplicate', arată Cezar Preda în comunicatul de presă.
Deputatul democrat-liberal subliniază că noutatea promovată de această propunere legislativă constă în prevederea unor măsuri cu rol preventiv, în vederea eliminării breşelor existente în cadrul facilitării distribuirii până la consumatorul final al produselor cu efect psihoactiv sau psihotrop.
Şi deputatul PC Tudor Ciuhodaru va depune marţi o iniţiativă legislativă care interzice producerea şi comercializarea produse etnobotanice, precum şi funcţionarea 'magazinelor de vise'.
El a declarat, pentru AGERPRES, că, potrivit unui nou articol, funcţionarea magazinelor care comercializează produse etnobotanice va fi interzisă.
În noua reglementare se prevede că funcţionarea magazinelor care comercializează în orice mod substanţe, produse etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic este interzisă, iar în caz contrar fapta se pedepseşte cu amendă de la 50.000 de lei la 1.000.000 de lei. De asemenea, persoana fizică care a participat la săvârşirea aceleiaşi fapte poate primi o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
Un alt articol prevede că producerea, utilizarea, experimentarea, prepararea, transformarea, oferirea, vânzarea, depozitarea, cumpărarea, precum şi introducerea şi scoaterea din ţară a plantelor cu efect halucinogen este interzisă.
Faptele se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani. Totodată, prin iniţiativa legislativă, îndemnul la consumul acestor substanţe, dacă este urmat de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. În cazul în care îndemnul nu este urmat de executare, pedeapsa este de la 6 luni la 2 ani sau amendă.
În cazul în care consumul de etnobotanice, la îndemnul unei persoane, duce la moarte, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani.
Proiectul de lege iniţiat de Ciuhodaru vizează completarea Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Proiectul de sancţionare cu amendă a producerii şi comercializării de etnobotanice, respins de Senat Senatorii au respins miercuri propunerea legislativă prin care ar fi fost desfiinţate punctele de comercializare a produselor halucinogene şi psihotrope iar producerea şi distribuirea acestora ar fi fost interzise şi sancţionate cu amendă.
Mureş: Instituţia Prefectului propune Guvernului şi MAI interzicerea totală a vânzării libere a etnobotanicelor Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş va propune Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Guvernului interzicerea cu desăvârşire a vânzării oricăror tipuri de produse etnobotanice, a anunţat, joi, prefectul Marius Paşcan.
Botoşani: Consiliul Local interzice vânzarea etnobotanicelor Comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope în municipiul Botoşani va fi interzisă, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local.
Senatorii au aprobat săptămâna aceasta legea privind interzicerea totală a fumatului în spaţii publice (sinteză) Senatorii au aprobat săptămâna aceasta proiectul legislativ privind interzicerea completă a fumatului în spaţii publice şi au respins proiectul de lege al guvernului care prevede sancţiuni drastice pentru comercializanţii de produse etnobotanice.
Gorj: Proiect pentru interzicerea comercializării şi distribuirii etnobotanicelor Un proiect de hotărâre care vizează stabilirea unor măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a tineretului din judeţul Gorj a fost aprobat, joi, de consilierii judeţeni.
Comercializarea etnobotanicelor va fi interzisă în municipiul Botoşani Comercializarea de plante şi substanţe etnobotanice în municipiul Botoşani va fi interzisă, în baza unui act normativ emis de autorităţile locale.