Cele mai citite
 


Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer
marţi, 15 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer, la care Asociaţia P.A.V.E.L. (Primind Ajutor Viaţa Este Luminoasă) s-a afiliat din 1998, a declarat 15 februarie ca fiind Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES de asociaţie.
Din 2002, în fiecare an, Asociaţia P.A.V.E.L. a organizat diverse evenimente cu această ocazie pentru copiii bolnavi şi famiile lor, la secţiile de oncopediatrie şi hematologie din Bucureşti.
Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia asupra faptului că doar 20% primesc dintre copiii cu această afecţiune primesc tratamentul adecvat, să informeze publicul despre cancerul la copii, să organizeze evenimente, cu strângere de fonduri, pentru organizaţiile de părinţi cu copii bolnavi de cancer pentru a-şi finanţa programele la nivel local, să promoveze proiectele şi activităţile desfăşurate de organizaţiile de părinţi cu copii bolnavi de cancer.
Cancerul la copii este mai rar decât la adulţi, reprezintă 'doar' 2% din toate cancerele. Depistat la timp şi tratat corect, cancerul la copii răspunde mult mai bine la tratament decât la adulţi.
În fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer şi aproximativ 90.000 mor din cauza acestei boli.
Incidenţa este de 8 - 16 cazuri noi/100.000 de copii, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii OMS din 2005.
În România, tot în 2005, incidenţa era de 9,5 cazuri noi/100.000 de copii şi se estimează că există 500 de cazuri noi pe an şi 5.000 de pacienţi cu boala în evoluţie sau remisie.
În comunicatul asociaţiei P.A.V.E.L. se menţionează că în ţara noastră nu există încă un Registru naţional de cancer şi de aceea nu există o situaţie exactă.
În România, rata medie de vindecare copiilor bolnavi de cancer este de 30-60%, în funcţie de specificul bolii.
Cancerul la copil este a doua cauză de deces (la grupa de vârstă 4 - 15 ani). Boala are un impact emoţional şi financiar uriaş atât asupra copilului şi tânărului bolnav, cât şi asupra familiei acestuia. Maladia poate fi diagnosticată precoce, dacă părinţii merg la medic, fac controalele medicale regulate. Orice schimbare în starea de sănătate a copilului trebuie atent analizată de medic şi părinţi.
Stabilirea precoce a diagnosticului de cancer înseamnă că pacientul poate beneficia la maximum de posibilităţile oferite de terapia actuală, cu şanse maxime de vindecare şi risc minim de efecte secundare la distanţă.
În clinicile de specialitate din ţară, se fac eforturi mari pentru a menţine standardele internaţionale de diagnostic şi tratament, existând câţiva specialişti foarte buni în diverse clinici din ţară.
O cauză a supravieţuirii mai scăzute în România este diagnosticarea şi tratarea târzie a bolii.
Reprezentanţii Asociaţiei P.A.V.E.L. (Primind Ajutor Viaţa Este Luminoasă) atrag atenţia că în ultimii ani lipsesc din ţară medicamente care intră în schemele de tratament ale acestor boli - Actinomicin, Dacarbazin, CCNU, Natulan, Vinblastin, Methotrexat tb - şi, frecvent, unele investigaţii medicale - CT, RMN, PET/CT - sunt plătite de părinţi, din cauza lipsei de fonduri de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Acestora li se adaugă scăderea nivelului de trai al familiilor, care are ca efect diminuarea posibilităţilor de îngrijire ale copilului bolnav, dar o cauză poate fi şi scăderea numărului de specialişti, susţin reprezentanţii asociaţiei.
Asociaţia P.A.V.E.L este singura organizaţie de părinţi cu copii bolnavi de cancer din România şi una din puţinele organizaţii neguvernamentale şi non-profit din ţară, care lucrează pentru pacienţii cu cancer.
Asociaţia se implică în sprijinirea familiilor copiilor cu cancer care primesc tratament medical în Bucureşti. Este vorba de trei clinici cu secţii de oncologie şi hematologie pediatrică ce tratează copii şi adolescenţi din toată România, respectiv Clinicile de pediatrie 1 şi 2 ale Institutului Clinic Fundeni, Institutul Oncologic 'Prof. dr. Al. Trestioreanu' şi Spitalul Clinic pentru Copii 'Maria Sklodowska Curie' (fost Budimex)), unde sunt trataţi peste 65% din pacienţii tineri din ţară.
Asociaţia P.A.V.E.L. are drept scop îmbunătăţirea vieţii copiilor şi tinerilor bolnavi de cancer, leucemie şi anemii grave prin acordarea de sprijin moral, informaţional, psihologic şi material copiilor, tinerilor bolnavi şi familiilor acestora. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS: Vor fi introduse noi sub-programe în sprijinul bolnavilor de cancer Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au în vedere dezvoltarea Programului de oncologie şi introducerea unor sub-programe noi, care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer, atât copii cât şi adulţi, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pavel...
PROVOCĂRILE SISTEMULUI ONCOLOGIC DIN ROMÂNIA ÎN 2014 Pentru al patrulea an consecutiv, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului printr-o dezbatere cu tema “Provocările Sistemului Oncologic din România în 2014”.
Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată pe 8 mai pentru prima dată în România Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian a fost marcată, miercuri, pentru prima dată în România, pentru a atrage atenţia asupra necesităţii ca femeile să meargă la control.
Dr. Monica Dragomir (IOB): Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii pe an se înregistrează în România Aproximativ 500 de cazuri noi de cancer la copii se înregistrează anual în România, în prezent aproape 5.000 de pacienţi cu vârste mici având această boală în evoluţie sau remisiune, a declarat vineri într-o conferinţă şeful secţiei de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic Bucureşti, dr. Monica...
Fundaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer marchează Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului Fundaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) marchează, pe 4 februarie, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului, iar preşedintele federaţiei, Cezar Irimia, transmite un mesaj simplu, dar esenţial: "Informaţi-vă!'.
Dr. Dan Jinga: Avem în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar Coordonatorul Programului de Oncologie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Dan Jinga, a declarat miercuri că în România există în jur de 7.000 de cazuri noi de cancer mamar şi sunt circa 10.000 de cazuri de cancer mamar tratate în fiecare an.