Cele mai citite
 


Guvernul ar urma să înăsprească legislaţia privind regimul substanţelor halucinogene
miercuri, 16 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Ministerele Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii ar urma să promoveze, în şedinţa de Guvern de miercuri, un ordin comun prin care să fie întărită activitatea în ceea ce priveşte controlul, combaterea comercializării şi consumul de substanţe cu efect psihotrop, aşa-numitele plante etnobotanice.
Autorităţile iau în calcul înăsprirea legii privind regimul substanţelor halucinogene. În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea acestor produse, dar el se referă la numai la 43 de substanţe.
Duminică seară, premierul Emil Boc, miniştrii Internelor, Traian Igaş, Sănătăţii, Attila Cseke, şi Agriculturii, Valeriu Tabără, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, reprezentanţi ai ANSVSA, DSP, IGPR, Gărzii Financiare şi ai organizaţiilor neguvernamentale s-au întâlnit pentru a identifica modificări legislative pentru diminuarea comercializării şi consumului de produse etnobotanice.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, din discuţii a reieşit necesitatea unei mai bune reglementări legislative, pornind de la faptul că lista substanţelor interzise, adoptată în România, cuprinde doar 43 de plante cu efect psihotrop.
O posibilă soluţie în concordanţă cu normativele europene, ar fi adoptarea legislaţiei poloneze, care stabileşte că orice substanţă cu potenţial efect psihotrop este 'substitut', a explicat ministrul.
Conform datelor rezultate din evidenţele unităţilor medicale de primiri-urgenţă, după cum menţionează ministrul Attila Cseke, la nivelul lui 2009 numărul persoanelor afectate de consumul acestor substanţe a fost de 1.195, iar în prima jumătate a anului 2010 s-au înregistrat 721 de astfel de cazuri.
Printre substanţele psihotrope interzise de lege se numără Salvia divinorum Epling & Jativa - o planta care produce halucinaţii, Mitragyna speciosa Korth (Kratom) - o plantă cu efecte similare cocainei, toate speciile din genul Psilocybe - produc halucinaţii cu efecte similare LSD, Ketamina, derivaţi de piperazină, Mefedrona, produse care se comercializează în special sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri.
Luni, 14 februarie, peste o mie de persoane, în mare majoritate tineri de liceu, au participat, în Piaţa Victoriei, la un miting pentru închiderea magazinelor care comercializează produse etnobotanice.
Protestul a fost iniţiat de prezentatorii emisiunii matinale de la Radio ZU, Mihai Morar şi Daniel Buzdugan, şi a fost organizat de Ziua îndrăgostiţilor 'tocmai pentru a arăta că iubirea poate fi percepută în mai multe feluri', dragostea de viaţă fiind pe primul loc, după cum au susţinut cei doi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Legislaţia privind regimul substanţelor halucinogene urmează să fie înăsprită Bucureşti, 14 feb /Agerpres/ - Autorităţile române iau în calcul înăsprirea legii privind regimul substanţelor halucinogene. În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea acestor produse, dar el se referă la numai la 43 de substanţe.
Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece...
Traian Igaş: MAI, MS şi MADR vor emite un ordin comun pentru combaterea 'etnobotanicelor' Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Miniştrii Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, al Sănătăţii - Cseke Attila şi al Agriculturii - Valeriu Tabără, s-au întâlnit, duminică seară, în cadrul unui grup de lucru interministerial, stabilind emiterea unui ordin comun prin care să întărească, la nivelul judeţelor...
Emil Boc: Guvernul va decide miercuri asupra actului normativ privind etnobotanicele Guvernul va dezbate, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ pentru combaterea comercializării şi consumului de plante etnobotanice, a anunţat, marţi, primul-ministru Emil Boc.
Premierul cere finalizarea urgentă a actulului normativ privind interzicerea plantelor halucinogene Bucureşti, 5 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc i-a solicitat, vineri, ministrului Sănătăţii, să finalizeze în regim de urgenţă, până la şedinţa de Guvern de săptămână viitoare, actul normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene, având în vedere consecinţele consumării acestora.
Guvernul interzice 36 de substanţe şi plante etnobotanice, pe care le asimilează drogurilor Guvernul a decis în şedinţa de miercuri interzicerea a 36 de substanţe şi plante, care vor fi asimilate drogurilor.