Cele mai citite
 


Asociaţiile TSA?susţin că legea autismului este ciopârţită de normele de aplicare
miercuri, 16 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 16 feb /Agerpres/ - Un număr de 13 organizaţii non-guvernamentale din România au înaintat, miercuri, scrisori deschise ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, solicitând respectarea drepturilor bolnavilor de autism şi finalizarea corectă a cadrului legislativ dedicat acestui domeniu.
'Organizaţiile sunt nemulţumite că au fost consultate doar formal la întocmirea normelor de aplicare a Legii 151/2010, respectiv 'Legea autismului', şi că forma prezentată de oficialităţi a acestor norme, aflate în dezbatere publică, modifică esenţial sensul legii', se spune într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de Asociaţia de Autism Transilvania.
Potrivit reprezentantului acestei asociaţii, psihologul Cristina Pop, normele reduc efectele legii la copiii mai mici de şase ani care suferă de autism, nu clarifică atribuţiile persoanelor care iau parte la terapia pacienţilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), nu reglementează accesul la educaţie şi la serviciile specializate adresate tuturor persoanelor afectate, iar chestionarul propus pentru diagnostic nu este validat ştiinţific. De asemenea, nu se specifică atribuţiile membrilor echipei multidisciplinare care tratează pacienţii cu TSA şi nici cum se va realiza decontarea cheltuielilor medicale.
'Ne-am bucurat foarte mult când a fost votată această lege esenţială pentru bolnavii de autism, a fost un pas uriaş înainte. Când am văzut, însă, textul propus pentru normele metodologice, norme în baza cărora se desfăşoară, practic, întreaga activitate de tratare şi recuperare, ?am înţeles că acestea pot denatura sensul legii. Concret, articolele din norme referitoare la screening ?se adresează copiilor cu vârste până la trei ani, iar cele referitoare la intervenţii, copiilor până la şase ani. Legea 151 constituie cadrul legislativ pentru toţi pacienţii cu TSA', a declarat Milena Prună, preşedintele Asociaţiei Autism Transilvania, una dintre semnatarele scrisorilor deschise.
Printre solicitările făcute de organizaţiil semnatare ale scrisorilor deschise se numără recunoaşterea psihoterapiei pentru recuperarea persoanelor cu TSA ca serviciu medical de către CNAS şi implicit decontarea acestui serviciu, reglementarea accesului la educaţie şi a intervenţiilor?specializate adresate adolescenţilor şi adulţilor afectaţi de TSA.
'Legea 151 reprezintă un cadru general - acolo nu se specifică serviciile finanţate, cum se realizează tratamentul şi aşa mai departe - toate acestea trebuie stabilite prin normele de aplicare a legii. Din punctul nostru de vedere, acestea sunt la fel de importante ca şi legea în sine', a adăugat Milena Prună.
Pentru stabilirea tuturor reglementărilor necesare, asociaţiile solicită înfiinţarea unui grup interministerial format din reprezentanţi ai celor trei ministere implicate, care să elaboreze în termen de şase luni, împreună cu reprezentanţii societăţii civile, strategia naţională de recuperare şi integrare în societate a tuturor persoanelor cu tulburări de spectru autist.
Cele 13 organizaţii semnatare ale scrisorilor adresate autorităţilor sunt asociaţii din toată ţara care reprezintă interesele persoanelor care suferă de TSA.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Elena Mitrea (PSD): Legea 151 care protejează persoanele cu TSA este inaplicabilă Situaţia persoanelor care suferă de autism este departe de a fi rezolvată la un nivel corespunzător în România, a declarat, marţi, la Parlament, senatorul Elena Mitrea în cadrul dezbaterii "Autismul există - O mână întinsă celor care pot fi salvaţi".
Colegiul Psihologilor doreşte decontarea directă a serviciilor de recuperare pentru copiii cu tulburări din spectrul autist Colegiul Psihologilor din România (COPSI) solicită reprezentanţilor autorităţilor publice accesul liber al copiilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist la serviciile psihologice de recuperare furnizate de psihologi independenţi şi decontarea directă a serviciilor psihologice de recuperare...
Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate Serviciile psihologice pentru copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist şi psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază şi a Contractului-cadru, a anunţat marţi preşedintele Colegiului Psihologilor din România (CPR)...
ANCAAR: Normele privind legea autismului nu respectă drepturile persoanelor cu TSA Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România (ANCAAR) sunt nemulţumiţi de normele privind Legea autismului.
Redirecţionarea impozitului de 2% pe venit către copiii cu autism, susţinută de deputatul PSD Gabriela Podaşcă Deputatul PSD Gabriela Podaşcă recomandă redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către asociaţiile non-guvernamentale care luptă pentru a oferi un viitor mai bun persoanelor cu autism.
Platformă de screening pentru identificarea unui poţenţial risc de tulburări din spectrul autismului Părinţii din România au la dispoziţie o platformă de screening pentru a identifica la copii riscul unor tulburări din spectrul autismului, graţie proiectului "SEARCH TSA" derulat de Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Autism Baia Mare, în parteneriat cu Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru...