Cele mai citite
 


Sistemul austriac de sănătate are nevoie e imigranţi
miercuri, 10 decembrie 2008   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Sursa: Agerpres

Viena - Sistemul austriac de sănătate se bazează puternic pe forţă de muncă externă, mai ales în domeniul îngrijirilor medicale, cu toate acestea imigranţii confruntându-se cu condiţii proaste de muncă şi cu prejudecăţile pacienţilor, scrie ziarul austriac Die Presse.

Spitalele, căminele de îngrijiri şi cele de bătrâni au toate în comun un lucru şi anume, pe de-o parte, pacienţi care necesită îngrijire iar pe de alta, personal de îngrijire care să se ocupe de ei, în cazul celor din urmă fiind vorba de cele mai multe ori despre persoane provenite din imigraţie. Ţările de provenienţă ale personalului de îngrijire sunt dintre cele mai diverse, de la Polonia până la Congo, circa 20 la sută din acesta efectuând pregătirea medicală de specialitate în afara Austriei, conform calculelor Institutului pentru Politici Sociale din cadrul Universităţii de Ştiinţe din Viena. Peste două treimi din personalul mobil de îngrijire folosit de Caritas (organizaţie catolică de ajutor) are origine străină. Din aceste date rezultă faptul că sistemul de sănătate austriac depinde de imigranţi, de la simplele ajutoare pentru acasă şi până la personalul de îngrijire calificat.

Un astfel de caz este şi cel al tunisianului Chebby Fakhreddine, în vârstă de 46 de ani, infirmier la secţia de urologie de la Centrul de Medicină Socială Est din Viena, care după ce a venit în Austria a fost nevoit mai întâi să-şi echivaleze diploma şi să mai adauge câte ceva la bagajul de cunoştinţe, mai ales în ce priveşte îngrijirile acasă. În Tunisia nu există aşa ceva, dat fiind că bătrânii nu sunt duşi acolo la cămine ci sunt îngrijiţi acasă. Infirmierul de origine tunisiană a trebuit să se adapteze la multe în ce priveşte comportamentul faţă de bolnavi, printre care dialectul vienez sau sarcina de a spăla pacienţii, lucru pe care în Tunisia îl fac membrii de familie.
Mare parte din personalul de îngrijire adus în Austria are de luptat cu faptul că domeniile de competenţă care îi sunt atribuite aici sunt mai restrânse decât în ţara de origine. Ei mai trebuie să se obişnuiască şi cu faptul că personalul de îngrijire nu se bucură în Austria de o aşa de mare consideraţie precum în Filipine spre exemplu, de unde mulţi dintre infirmieri provin. Acest lucru se datorează nu în ultimul rând faptului că surorile şi infirmierii cu diplomă din spaţiul anglo-american au, spre deosebire de cei din ţările germanofone, pregătire universitară, este de părere Eulamie Esclamada, responsabilă pentru migraţie la Crucea Roşie. Pentru Esclamada, migraţia în căutarea unui loc de muncă reprezintă un avantaj pentru ţările de origine şi de destinaţie, ţări de destinaţie ca Austria importând personal de îngrijire dat fiind că fără imigranţi nevoia nu ar putea fi acoperită. Urmarea gravă pentru ţările de origine este aceea că lipseşte personalul calificat pentru propria populaţie. Esclamada critica însă faptul că acest personal străin de îngrijire este tratat ani de zile asemănător lucrătorilor sezonieri, ea solicitând reglementări etice valabile la nivel internaţional, prin care să fie protejate drepturile personalului de îngrijire fără paşaport austriac.
O altă provocare căreia trebuie să-i facă faţă personalul de îngrijire de provenienţă străină din Austria este de multe ori confruntarea cu prejudecăţile. Se întâmplă astfel de multe ori ca pacienţii să manifeste o teamă de contact cu aceştia sau pur şi simplu să nu recunoască competenţa personalului de îngrijire alogen de a se ocupa de ei aşa cum trebuie. Infirmierul Fakhreddine afirma că o treime din pacienţi manifestă o astfel de distanţă, în opinia sa acest lucru datorându-se, se pare, părerii că personalul străin nu este destul de capabil. Mulţi pacienţi refuză consecvent să fie îngrijiţi de imigranţi, mai ales când lucrul acesta este evident. Există astfel oameni care nu acceptă îngrijitori cu culoare diferită a pielii, dat fiind că au informaţii false despre Africa, spunea Gina Mabau, ajutor la domiciliu din partea Caritas, de origine din Congo. Gina s-a arătat dezamăgită în legătură cu acest comportamnet însă a ţinut să relateze şi experienţe pozitive şi anume faptul că unii pacienţi au dorit să fie îngrijiţi exclusiv de ea, iar acest lucru, crede ea, ţine de faptul că se apropie de cei nevoiaşi cu căldură şi respect, mai ales în cazul bătrânilor, despre care a învăţat în Congo că trebuie să li se acorde respectul cuvenit unora de la care avem încă multe de învăţat. AGERPRES/(Tiberiu Cristian Clujeanu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Frankfurter Rundschau: Nici urmă de valuri de imigranţi români şi bulgari de la 1 ianuarie în Germania Un val de plecări către locuri de muncă în Germania nu este de sesizat în România şi Bulgaria: avioanele, autobuzele şi trenurile către nord-vestul continentului nu au fost mai pline ca în alte dăţi înainte sau după Anul Nou, odată cu ridicarea definitivă a restricţiilor asupra accesului pe piaţa forţei...
Crucea Roşie critică proiectul instalării unor tabere de corturi pentru refugiaţi în Austria Crucea Roşie a criticat vineri proiectul instalării unor tabere de corturi pentru solicitanţii de azil în Austria, proiect anunţat de guvernul austriac în această săptămână din cauza numărului mare de imigranţi, relatează AFP.
Italia: Viaţa ascunsă a imigranţilor sezonieri, proveniţi şi din România (La Repubblica) Organizaţia sanitară Emergency a medicului italian Gino Strada îi îngrijeşte şi pe imigranţii "invizibili" care trăiesc în Italia, exploataţi ca nişte sclavi în agricultură, ca sezonieri, pe baza Programului Italia, fondat în 2006, care a dus la deschiderea unor cabinete medicale mobile, la Palermo,...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Crucea Roşie: 16 imigranţi, spitalizaţi în Austria; Viena face apel la solidaritatea UE 16 imigranţi care au sosit în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică în Austria din Ungaria au fost internaţi în spitale, inclusiv şapte copii pentru diaree, vărsături şi deshidratare, a anunţat Crucea Roşie, citată de DPA.