Cele mai citite
 


Bacău: Un proiect-pilot pentru medicina de urgenţă urmează a fi realizat la Moineşti
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti ar urma să aibă la dispoziţie, chiar în propria sa curte, un heliport începând chiar din acest an.
Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu iniţiat de conducerea acestei unităţi medicale pentru optimizarea asistenţei de urgenţă în regiunea de nord-vest a judeţului Bacău, zonă caracterizată de un relief accidentat şi numeroase localităţi ori puncte de lucru din domeniul petrolier izolate, a explicat, pentru AGERPRES, doctorul Adrian Cotîrleţ, managerul spitalului din Moineşti, sensul demersului întreprins.

El exemplifică utilitatea proiectului prezentând cazul recent al unui bărbat de 52 de ani dintr-un sat de munte diagnosticat cu infarct miocardic extins, pentru care singura şansă de a supravieţui era o intervenţie chirurgicală ce nu putea fi efectuată în judeţul Bacău.

'S-a luat legatură cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău. A venit un elicopter de la Bucureşti. Condiţiile meteo erau nefavorabile, dar profesionalismul echipajului a făcut posibilă aterizarea pe stadionul oraşului, iar după două ore şi jumătate pacientului i se monta un stent la Fundeni. Dupa 5 zile a venit pe picioarele lui să ne mulţumească', a povestit doctorul Cotîrleţ. Menţionând că ,,într-o intervenţie medicală minutele contează', medicul din Moineşti a evocat şi exemplul trist al tânărului băcăuan care, după ce şi-a recuperat mâna retezată la impactul cu un tren, nu a beneficiat, la rândul său, de un elicopter, fapt ce a făcut imposibilă o operaţie în timp util pentru refacerea braţului într-o clinică de specialitate.

Proiectul-pilot de realizare a heliportului, conceput în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care are un punct SMURD la Moineşti, şi Serviciul de Ambulanţă, se bucură de sprijinul autorităţilor judeţ.

Prefectul Constantin Scripăţ şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea, au declarat, pentru AGERPRES, că au şi identificat soluţii pentru realizarea unui ritm rapid de construcţie a heliportului iar medicul Mihaela Popescu, directorul general al Direcţiei de sănătate publică Bacău a afirmat că proiectul este doar un prim pas dintr-un program mai amplu vizând eficientizarea asistentei de urgenţă la nivel judeţean.

Managerul spitalului moineştean estimează ca proiectul său, benefiicind şi de spijinul autorităţilor judeţene şi municipale 'va fi funcţional în cel mult 7 luni'.

'În mai puţin de 3 luni însă va fi funcţional un alt sistem, cel de telemedicină, care va permite echipei medicale a spitalului din Moineşti să colaboreze, în direct, cu specialişti din alte spitale ale ţării, fapt ce ar constitui o premiera pentru zona Moldovei', a menţionat doctorul Cotîrleţ în declaraţia făcută pentru Agerpres.

La Moineşti un asemenea tip de colaborare în sistem telemedicină funcţionează de trei luni, dar numai cu...spitalul 'Georges Pompidou' din Paris.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bacău: Intervenţie în caz de urgenţă, simulată într-un exerciţiu integrat pe Aeroportul "George Enescu" Intervenţia într-un accident aviatic a fost simulată miercuri în cadrul unui exerciţiu integrat desfăşurat pe Aeroportul Internaţional 'George Enescu' din Bacău, cu participarea Serviciilor private pentru situaţii de urgenţă ale Regiei Autonome Aeroportul Bacău şi firmei SC Aerostar SA, pompierii militari...
Arad: Serviciul de Ambulanţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi-au unit dispeceratele Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat, vineri, la inaugurarea Dispeceratului medical integrat de la Arad, că prin unirea celor două dispecerate - de la Serviciul de Ambulanţă şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) - s-a urmărit eficientizarea acestor...
Mureş: Caravana SMURD 'Fii pregătit!' a pornit pentru pregătirea populaţiei în caz de dezastre Caravana SMURD 'Fii pregătit!' adăspotită de primul Centrul Mobil de Pregătire a Populaţiei şi a Personalului de Intervenţie din România, aflat în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Horea' al judeţului Mureş, a pornit de la Târgu Mureş pentru pregătirea populaţiei să acţioneze în caz...
În 2015, serviciile de ambulanţă judeţene şi SABIF au intervenit la 2.972.305 de solicitări Serviciile de ambulanţă judeţene şi Bucureşti-Ilfov au primit prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, în 2015, un număr de 3.741.439 de apeluri şi au intervenit la 2.972.305 de solicitări pentru cazuri de urgenţă, consultaţii la domiciliu şi transferuri, potrivit bilanţului Departamentului...
Nouă spitale şi Ambulanţa Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă de 1 şi 2 mai Nouă spitale bucureştene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în zilele de 1 şi 2 mai, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, precizează un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică a Capitalei.
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...