Cele mai citite
 


Ştefan Drăgulescu: Parteneriatele public-private, şansa modernizării sistemului de sănătate
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, Iosif Ştefan Drăgulescu, fost ministru al Sănătăţii, este de părere că şansa modernizării sistemului de sănătate din România poate fi reprezentată de parteneriatele public-private, în anumite condiţii.
''La ora actuală, cred că parteneriatul public-privat, foarte bine construit şi gândit, este o alternativă pentru a moderniza sistemul de sănătate din România. Dar acest parteneriat public-privat trebuie să se bazeze pe o legislaţie foarte concretă şi foarte coerentă, prin faptul că Legea asigurărilor sociale de sănătate şi finanţarea prin asigurările sociale de sănătate reprezintă baza şi, după aceea, prin sistemul de asigurări private, se poate crea, într-adevăr, un sistem cu parteneriat public-privat foarte coerent', a declarat, miercuri, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş', la inaugurarea Centrului de Perfuzii din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, modernizat şi dotat complet de o firmă privată, care a investit 15.000 de euro.

El a explicat că atunci când a fost iniţiată Legea asigurărilor sociale de sănătate, contribuţia angajat-angajator era de 7% - 7%, iar media pentru o finanţare coerentă şi corectă a sistemului de sănătate prin asigurările sociale de sănătate trebuie să fie de circa 6-7% din PIB.

''Era în 1997, când Ungaria avea 7,9% din PIB pentru Sănătate, iar noi aveam în jur de 3% din PIB. Această îmbinare între asigurările sociale de sănătate şi finanţarea privată trebuie să aibă în vedere că asigurările sociale de sănătate trebuie să asigure o finanţare decentă. De aceea, se aşteaptă de ani de zile ca Ministerul Sănătăţii să finalizeze pachetul bazal de servicii. Să se ştie foarte clar şi să existe o transparenţă totală între prestatorul de servicii (personalul medico-sanitar) şi beneficiar (omul bolnav), să se cunoască foarte exact cât se poate acoperi din asigurările sociale de sănătate din ceea ce înseamnă asistenţa medicală în România'', a afirmat Drăgulescu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Timiş: Se pun bazele construirii unui Institut Oncologic privat, în Timişoara Incidenţa crescută a maladiilor canceroase în vestul ţării şi numărul insuficient de locuri pentru pacienţii afectaţi de aceste boli au determinat mediul privat să demareze un proiect de înfiinţare a unui Institut Oncologic privat la Timişoara. Acesta are şanse să se finalizeze înaintea Institutului...
Timiş: Proiectul legii sănătăţii, privit cu scepticism de medici timişoreni Prevederile proiectului noii legi a sănătăţii sunt privite cu scepticism de personalităţi ale vieţii medicale timişorene, atât cu privire la corectitudinea folosirii fondurilor bugetare într-un posibil sistem de sănătate privatizat, cât şi la cea privind selectarea corectă a managerilor performanţi la...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Raed Arafat: Asistenţa medicală de urgenţă este bine reglementată Bucureşti, 24 mai /Agerpres/ - Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat afirmă că, în prezent, legislaţia permite existenţa unui sistem privat în asistenţa medicală de urgenţă sub o formă bine reglementată.
Dr. Rodica Tănăsescu (SNMF): Mi-aş dori o coerenţă în legislaţie, o stabilitate a legislaţiei în domeniul sănătăţii Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a declarat presei miercuri, la Târgu Mureş, că şi-ar dori ca legislaţia în domeniu să fie coerentă, stabilă şi să ofere un procent de finanţare a asistenţei medicale primare similar cu cel din ţările civilizate.