Cele mai citite
 


Brăila: Activitatea Casei de Pensii, blocată de mii de cereri de restituire a contribuţiei la sănătate
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Activitatea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila este blocată, de mai bine de o săptămână, de peste 4.000 de cereri de restituire a contribuţiei la asigurările de sănătate (CAS), pensionarii luând cu asalt ghişeele CJP şi depunând zilnic, în medie, 400-500 astfel de cereri.
Directorul executiv al CJP Brăila, Sorin Enache, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că angajaţii CJP sunt sufocaţi de avalanşa de cereri depuse de pensionari, care formează cozi imense şi blochează, practic, holurile instituţiei.

'De o săptămână de când ne confruntăm cu această situaţie, avem depuse 4.200 astfel de cereri. Pensionarii nu înţeleg că au fost dezinformaţi şi depun zilnic cereri prealabile, prin care contestă modalitatea de calcul a contribuţiei de sănătate. Am discutat cu Casa Naţională de Pensii şi am decis să le oferim pe loc răspunsul la cererile depuse, în sensul că metoda aplicată este cea legală şi corectă şi nu există posibilitatea restituirii acestor sume', a declarat Sorin Enache.

CJP Brăila a emis şi un comunicat de presă în care sunt precizate prevederile legale în vigoare: 'Începând cu luna ianuarie 2011, potrivit modificărilor şi completărilor aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin dispoziţiile OUG nr. 107/2010, pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 lei datorează contribuţia lunară pentru asigurările sociale de sănătate calculate potrivit prevederilor art. 259 alin. (2). Contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 lei este de 5,5% aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 lei. În consecinţă, contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează asupra întregului cuantum al pensiilor care depăşesc 740 lei. Spre deosebire de reglementarea anterioară, care specifică aplicarea cotei de contribuţii de asigurări sociale de sănătate asupra sumei care depăşea 1.000 lei, noul act normativ nu mai face o astfel de precizare, ci doar că pensia nu poate fi mai mică de 740 lei'.

Directorul CJP a mai spus că există suspiciunea că pensionarii 'sunt manipulaţi politic', mai ales că depun cereri de recalculare tipizate luate din acelaşi loc, iar situaţia este una foarte delicată, ţinând cont că în Brăila sunt 32.000 de pensionari cărora li s-a aplicat OUG nr.107/2010 şi dacă ar depune toţi cereri ar fi o mare problemă pentru CJP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Brăila: Venituri de peste 49 milioane lei, realizate din contribuţiile de asigurări de sănătate Veniturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila de la începutul anului din sumele încasate reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate au fost în valoare de peste 49 milioane lei, potrivit unei informări prezentate de directorul CJAS Brăila, Camelia Nedelcu.
Brăila: Gradul de încasare a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, depăşit cu 13,5% Gradul de încasare a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate a fost depăşit cu 13,5% la nivelul judeţului Brăila, în primele patru luni ale acestui an, potrivit informaţiilor furnizate luni de preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila, dr. Camelia Nedelcu.
Brăila: Peste 34.000 de pensionari trebuie să îşi primească sumele reţinute pentru asigurările sociale de sănătate Peste 34.000 de pensionari din Brăila trebuie să îşi primească înapoi sumele reţinute pentru asigurările de sănătate, după cum a anunţat directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila, Sorin Enache.
Brăila: Veniturile realizate de CJAS Brăila sunt de peste 44 milioane lei Veniturile Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila de la începutul anului din sumele încasate reprezentând contribuţii de asigurări sociale de sănătate au fost în valoare de peste 44 milioane lei, potrivit unei informări prezentate de director CJAS Brăila, Luciana Boboc.
Proiectul de buget pe 2012: Peste jumătate din venituri vor proveni din CAS şi TVA Peste jumătate din veniturile bugetului general consolidat al statului în 2012 vor proveni din contribuţiile de asigurări sociale /CAS/ şi din taxa pe valoarea adăugată /TVA/, potrivit proiectului bugetului de stat şi proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2012, discutate la această oră...
Avocat din Brăila, fost consilier juridic la CAS, deferit justiţiei de DNA Bucureşti, 2 mar /Agerpres / - Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Carmen Cornelia Burghilă, avocat în cadrul Baroului Brăila şi fost consilier juridic la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, pentru trafic de influenţă...