Cele mai citite
 


Endoscopia în ORL
miercuri, 24 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alergologie si Imunologie, ORL
 

 Endoscopia în ORL, împreună cu fibroscopia, asigură un diagnostic complet în această specialitate.

"Tehnica este mai puţin agresivă şi cu o recuperare rapidă", a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, prof. dr. Silviu Albu, preşedintele Societăţii Române de ORL, cu prilejul Forumului ORL.

Utilizarea endoscopiei în cazul corpilor străini este foarte importantă, ducând la reducerea deceselor.

Faptul că la Unităţile de Primiri Urgenţă copiii sau adulţii sunt stabilizaţi le poate salva viaţa celor în cauză, a explicat prof. dr. Albu. Din păcate, a adăugat acesta, truse complete de endoscopie nu se găsesc în toată ţara, aşa cum ar fi normal, din lipsă de fonduri. "Acest tip de abordare ar trebui să fie standard în România care este membră a UE. Chiar dacă, aparent, este scumpă - peste 20.000 de euro - ea aduce mari beneficii", opinează preşedintele Societăţii Române de ORL.

În cadrul Forumului ORL care are ca temă "Chirurgia endoscopică în ORL" a fost abordată şi tema corpilor străini, mai ales la copiii de până la trei ani, problema fiind destul de frecventă.

Prof. dr. Stan Cotulbea de la Spitalul Clinic Municipal Timişoara a vorbit despre corpii străini traheo bronşici la copii, evidenţiind că problema este una foarte gravă, care poate deveni oricând una medico-legală. El a fost de părere că aceste cazuri trebuie tratate în echipă, utilizând tehnica endoscopică. Medicul a spus că numai în unitatea în care lucrează au fost înregistrate aproape 150 de cazuri la copii sub trei ani.

Cel mai frecvent medicii întâlnesc corpi străini, precum seminţe de floarea-soarelui, alune, dar şi părţi componente de la pixuri.

Prof. dr. Cotulbea este nemulţumit de faptul că Ministerul Sănătăţii a achiziţionat truse pentru endoscopie pentru Unităţile de Primiri Urgenţe care stau nefolosite, multe unităţi sanitare neavând în aceste unităţi medici ORL. El a făcut referire la UPU din Timişoara care apelează la medici ORL când primesc un caz cu un copil care a înghiţit un corp străin.

"Un eveniment medical de specialitate, precum Forumul Naţional ORL.ro, este o provocare pentru toţi colegii noştri, o nouă abordare a patologiei cu care ne confruntăm şi sper să reprezinte un model de organizare a unor manifestări ştiinţifice de profil", a declarat prof. dr. Silviu Albu.

Tematica abordată - "Endoscopia în ORL" - atinge un subiect de înalt interes pentru medicii specialişti ORL, în special prin actualitatea sa, dar şi prin larga răspândire a acestei tehnici diagnostice şi de tratament. Medicii susţin importanţa aplicării metodei într-o varietate largă de patologii din sfera ORL, dar şi în afecţiuni de graniţă ale specialităţii oto-rino-laringologice cu neurochirurgia, alergologia şi altele.

Alăturarea medicilor cu diferite specialităţi, care colaborează în practică pentru rezolvarea cazurilor dificile, va oferi un model de abordare completă a pacienţilor cu afecţiuni de graniţă, la care boala are repercusiuni multiple.

Între temele abordate în cadrul forumului sau aflat rezolvarea endoscopică a encefalocelului, meningocelului şi fistulei LCR, managementul modern al rinitei alergice - rolul corticoizilor intranazali, ORL - specialitate endoscopică, corpii străini esofagieni, corpii străini traheo-bronşici, laringoscopia în suspensie şi altele. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
DNA: Medic ORL de la Spitalul Militar din Capitală, trimis în judecată; a cerut bani pentru rinoplastii Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Adrian Gabriel Ilie, la data faptelor medic primar ORL la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ''Dr. Carol Davila'' din Bucureşti, pentru trei infracţiuni de luare de mită.
La Clinica ORL a Spitalului 'Sfânta Maria' nu se mai fac operaţii, din cauza condiţiilor improprii La Clinica ORL a Spitalului "Sfânta Maria" nu se mai fac în prezent intervenţii chirugicale, din cauza faptului că în sala de operaţii sunt infiltraţii şi nu există ventilaţie specială, a declarat marţi prof. dr. Codruţ Sarafoleanu.
Angajaţii Institutului ORL din Bucureşti au întrerupt lucrul, în semn de protest faţă de reorganizarea instituţiei Angajaţii Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' au întrerupt, luni, activitatea, în semn de protest faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de a reorganiza institutul şi de a-l transforma în centru, fără personalitate juridică, pe lângă Spitalul Universitar...
Angajaţii Institutului ORL, decişi să protesteze până când reprezentanţii MS se vor întâlni cu ei Angajaţii Institutului de Fono-Audiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. 'Prof. Dr. Dorin Hociotă' au decis luni să picheteze instituţia până când reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) vor accepta să discute cu aceştia.
Consultaţii gratuite ORL şi oftalmologice pentru copiii din Sectorul 1 Copiii din Sectorul 1 care au până în 18 ani beneficiază, în perioada 31 ianuarie - 28 februarie, de consultaţii gratuite ORL şi oftalmologice, la Cabinetul Audio-optica din Str. Stoica Ludescu nr. 12, Sector 1, potrivit unui comunicat al Primăriei sectorului 1.
Gorj: Tânăra internată în secţia ORL a Spitalului Judeţean a murit în urma unui infarct miocardic Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală Gorj au finalizat autopsia tinerei în vârstă de 17 ani, decedată miercuri dimineaţă în secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu în urma unei injecţii cu ampicilină, rezultatele indicând faptul că fata a murit în urma unui infarct miocardic.