Cele mai citite
 


Medicamentele contrafăcute: Parlamentul European adoptă noi reguli pentru o protecţie mai eficientă a pacienţilor
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Parlamentului European /PE/ au aprobat miercuri o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare, vânzările pe Internet fiind acoperite de noua legislaţie, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni pentru falsificatori, pentru a preîntâmpina vânzarea de medicamente falsificate către cetăţenii UE, informează un comunicat de presă al PE.
?

'Medicamentele falsificate sunt 'ucigaşi tăcuţi', pentru că ori nu au nici un efect, ori conţin substanţe toxice, care îi pot îmbolnăvi sau chiar îi pot ucide pe cei care le iau. Lipsa unui cadru juridic încurajează contrafacerea, care este o crimă organizată. Am fost martorii unei dezvoltări uriaşe a acestei activităţi infracţionale, cu o creştere de 400 % în capturile de medicamente contrafăcute în anul 2005. Protejarea siguranţei pacienţilor este scopul de bază al acestei directive', a declarat Marisa Matias (GUE/NGL, PT), care a condus discuţiile în PE pe acest dosar legislativ.
?

Se estimează că 1% din produsele medicinale vândute în acest moment publicului european prin lanţul legal de aprovizionare sunt falsificate, iar numărul lor este în creştere. În alte parţi ale lumii, mai mult de 30 % din medicamentele de pe piaţă pot fi falsificate. De asemenea, din ce în ce mai multe medicamente inovatoare şi care pot salva vieţi sunt contrafăcute.
?

În ce priveşte vânzările online, deputaţii europeni au considerat necesară reglementarea vânzării produselor farmaceutice prin intermediul Internetului, acesta fiind una din principalele rute prin care medicamentele falsificate intră pe piaţa europeană. În statele membre UE, unde farmaciile online au permis de funcţionare, ele vor avea nevoie de o autorizaţie pentru a comercializa produse farmaceutice.
?

Aceste website-uri vor avea un logo comun, care ar trebui să fie uşor de recunoscut în întreaga Uniune Europeană, pentru a ajuta publicul să se asigure că site-urile reprezintă farmacii autorizate. Toate farmaciile autorizate online vor avea un link către un website central la nivelul fiecărui stat membru şi vor fi listate pe acel website. La rândul lor, diferitele website-uri naţionale vor avea un link către un website european. De asemenea, cetăţenii vor trebui să fie informaţi în legătură cu riscurile pe care le implică cumpărarea medicamentelor online.
?

Referitor la caracteristici de siguranţă, trasabilitate şi retragerea de pe piaţă de către pacienţi, proiectul de legislaţie actualizează regulile curente. El introduce totodată aşa-numitele caracteristici de siguranţă, care vor apărea pe ambalajele medicamentelor pentru a le garanta autenticitatea şi a facilita identificarea pachetelor individuale, precum şi pentru a verifica dacă aceste pachete au fost deschise. O caracteristică de siguranţă - care trebuie încă dezvoltată de către Comisia Europeană - ar putea fi, de exemplu, o serie care poate fi 'citită' de către farmacii pentru a vedea dacă produsul este autentic.
?

Ca regulă generală, aceste caracteristici s-ar aplica tuturor medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală, cu excepţia cazurilor în care este clar că nu există niciun risc. Ele se aplică medicamentelor care nu sunt eliberate cu ajutorul reţetelor numai în cazuri excepţionale, şi anume dacă există un risc de falsificare. În cazul reambalării unor medicamente, caracteristicile de siguranţă vor fi înlocuite cu alte caracteristici echivalente.?
?

În plus, statele membre trebuie să pună în aplicare un sistem pentru a preveni accesul pacienţilor la produsele medicinale periculoase (falsificate şi cu defecte de calitate). Sistemul va permite, de asemenea, retragerea unor medicamente de pe piaţă, inclusiv de către pacienţi.
?

Dacă se bănuieşte că un medicament ar putea prezenta un risc grav pentru sănătatea publică, toţi actorii din lanţul de aprovizionare, precum şi toate celelalte state membre vor fi alertate rapid. În cazul în care medicamentele falsificate au ajuns deja la pacienţi, acest lucru trebuie sa aibă loc în termen de 24 de ore, pentru ca medicamentele să poată fi retrase de pe piaţă.


Actuala reţea de distribuţie pentru medicamente este din ce în ce mai complexă şi îi implică nu numai pe distribuitori, care sunt deja reglementaţi de actuala legislaţie, dar şi pe brokeri de produse medicinale. Deputaţii europeni au cerut ca brokerii sa fie în viitor înregistraţi, numele lor putând fi retras din registru în cazul în care nu se comportă conform normelor în vigoare.
?

Deputaţii europeni au dorit ca nu doar importul, ci şi exportul de medicamente în terţe ţări să fie mai bine reglementat. La cererea lor, regulile relevante privind informaţiile cu privire la medicamente se vor aplica aprovizionării cu medicamente a persoanelor autorizate din terţe ţări.
?

De asemenea, noua directivă va introduce sancţiuni pentru nerespectarea noului regulament, care nu vor putea fi inferioare celor aplicate în cazul încălcării legislaţiei naţionale de aceeaşi natură.
?

Textul aprobat de către deputaţii europeni este rezultatul unui acord cu Consiliul, care trebuie, de asemenea, să-l aprobe în mod formal. Odată aprobat, statele membre au 24 de luni la dispoziţie pentru a face modificările necesare în legislaţia naţională.?
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele contrafăcute provoacă pierderi de 10 miliarde de euro pe an industriei farmaceutice din UE (raport) Medicamentele contrafăcute costă industria farmaceutică din Uniunea Europeană 10,2 miliarde de euro pe an şi înseamnă pierderea a aproape 38.000 de locuri de muncă directe în acest sector, potrivit unui raport publicat joi şi citat de France Presse.
Contrafacerea medicamentelor se dezvoltă cu crima organizată (ONUDC) Medicamentele contrafăcute pun în pericol un număr tot mai mare de vieţi deoarece aduc venituri însemnate şi presupun riscuri minime pentru organizaţiile criminale, a avertizat vineri Oficiul Naţiunilor Unite împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC), potrivit AFP.
UE va folosi un logo pentru a garanta siguranţa achiziţionării de medicamente online Pentru a evita cumpărarea de medicamente contrafăcute pe Internet, consumatorii europeni vor fi ghidaţi de anul viitor de un logo european care garantează fiabilitatea farmaciilor online, a anunţat marţi Comisia Europeană, informează AFP.
Hackerii contrafacerii medicamentelor înşeală motoarele de căutare Un sistem fraudulos de inserare de termene farmaceutice pe site-urile instituţionale de pe Internet pentru ''a înşela'' motoarele de căutare şi a permite unor portaluri ce vând ilegal medicamente să le introducă coduri şi să le prezinte drept ''fiabile'', constituie una dintre tehnicile folosite de hackeri...
Medicamente contrafăcute: şase persoane, inclusiv doi români, interpelate în Spania şi Marea Britanie /Europol/ Şase persoane, inclusiv doi români, au fost interpelate în Spania şi Marea Britanie în cadrul desfiinţării unei reţele specializate în vânzarea în Europa, via Internet, a unor medicamente contrafăcute, printre care Viagra, fabricate în Asia, a anunţat luni Europol /cu sediul la Haga/, relatează AFP.
Vânzări de aproape 10 miliarde de dolari de medicamente contrafăcute în Europa, potrivit unei companii de medicamente Vânzările de medicamente contrafăcute în Europa au ajuns la aproape 10,5 miliarde de dolari, numai anul trecut fiind confiscate mai mult de jumătate de milion de astfel de medicamente pe continent, potrivit datelor furnizate de o companie de medicamente.