Cele mai citite
 


Creşele, obligate să aibă psiholog şi medic
marţi, 30 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie
 

Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ - Creşele vor fi obligate să ofere copiilor cu vârste între trei luni şi patru ani servicii de educaţie şi de îngrijire medicală prin medici şi psihologi, potrivit unui proiect de lege aprobat, luni, de Senat, în calitate de cameră decizională.

Iniţiat de senatorul PSD Alexandru Mazăre şi deputatul PSD Eduard Stelian Martin, proiectul de lege pentru modificarea Legii 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor a fost adoptat de senatori cu 80 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", după ce trecuse tacit de Camera Deputaţilor.

Astfel, creşele publice sau private trebuie să asigure "servicii de îngrijire şi supraveghere", "un program de educaţie timpurie adecvat vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare ale copiilor", precum şi "supravegherea stării de sănătate şi igienă a copiilor".

Iniţiatorii îşi motivează proiectul atenţionând că "există creşe care nu au medic, psiholog, medic nutriţionist, absolut necesari bunei funcţionări!".

O altă modificare adusă legislaţiei aplicate în prezent măreşte vârsta până la care copiii pot fi îngrijiţi la creşe de la trei la patru ani, însă bebeluşii nu vor mai putea fi aduşi la creşă mai mici de trei luni, întrucât până la vârsta de două luni şi jumătate nu sunt vaccinaţi şi nu pot fi introduşi în colectivitate.

De asemenea, creşele trebuie să aibă personal specializat sau să încheie contracte cu firme specializate privind asigurarea nutriţiei copiilor, "cu respectarea normelor în vigoare".

Comisia de învăţământ a Senatului a introdus şi 11 amendamente, aprobate de plen. Potrivit unora dintre modificări, creşele vor contribui şi la depistarea situaţiilor de risc ce pot conduce la separarea copiilor de părinţi, instituţiile de educaţie sesizând organismele abilitate în protecţia copilului.

Totodată, medicul şi psihologul creşei vor trebui să completeze periodic fişe privind dezvoltarea psiho-motorie a fiecărui copil.

Executivul şi-a exprimat un punct de vedere împotriva proiectului iniţiat în Parlament, Guvernul având în pregătire o serie de acte normative pentru reglementarea situaţiei creşelor, însă senatorii au apreciat că Legislativului trebuie să-i fie respectată prerogativa principală de legiferare.

"Poate că este redundant, dar nu consider că un proiect de lege poate fi respins pentru că ministerul şi-a adus aminte că există această problemă şi legiferează în locul Parlamentului. O astfel de motivaţie nu stă în picioare şi rog ministerul să precizeze dacă are puncte de vedere tehnice împotriva proiectului şi nu jucării de genul 'avem şi noi un proiect şi atunci proiectul vostru, care aţi fost aleşi să legiferaţi, nu este bun'", a declarat senatorul PD-L Anca Boagiu. AGERPRES/(Claudiu Zamfir)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Psiholog Bogdana Bursuc: Adulţii sunt responsabili de educaţia nutriţională a copiilor Adulţii sunt responsabili de alimentaţia sănătoasă a copiilor, a subliniat miercuri psihologul Bogdana Bursuc cu prilejul dezbaterii 'Echilibrul - secretul unei creşteri sănătoase a copiilor'.
Psiholog român, nominalizat la premiile World Autism Festival din Canada Preşedintele Centrului de Autism "Marea Neagră", psihologul Adrian Gemănaru, a fost nominalizat la premiile World Autism Festival, pentru o revoluţionară terapie menită să vindece persoanele cu dizabilităţi - autism, ADHD, sindrom Down, retard.
Nica (psiholog): Decontarea serviciilor pentru copiii cu autism de către CNAS, scăzută din lipsa medicilor Decontarea serviciilor în cazul copiilor cu autism de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este scăzută deoarece numărul de medici psihiatri care pot recomanda terapia şi care se află în contract cu CNAS este foarte mic, a afirmat vineri psihologul Raluca Nica în cadrul conferinţei I...
Vaslui: Şefa unei clinici şi un psiholog, trimişi în judecată după ce au încercat să ofere mită conducerii DSP Şefa unei clinici din municipiul Vaslui şi psihologul unităţii au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui sub acuzaţia de cumpărare de influenţă şi dare de mită. Cele două persoane sunt acuzate că ar fi oferit bani şi parfumuri conducerii Direcţiei de Sănătate...
Nichita susţine că a apelat la psiholog, pentru că pasiunea pentru iubita lui depăşea limitele normalului Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a recunoscut în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti că este extrem de gelos, iar pasiunea pe care a dezvoltat-o pentru Adina Samson iese din limitele normalului, motiv pentru care a apelat şi la sprijinul unui psiholog.
Cluj: Asistenţii din creşe învaţă să depisteze autismul Asistenţii medicali care lucrează în creşele din Cluj vor fi instruiţi, în mod gratuit, de medicii de la Clinica de Psihiatrie infantilă, în cadrul unui program care are ca scop depistarea copiilor care ar putea prezenta semne de autism.