Cele mai citite
 


Emil Boc: Sunt preocupat, atât ca părinte cât şi ca premier, de combaterea etnobotanicelor
miercuri, 16 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Premierul Emil Boc a declarat, miercuri seara, că este preocupat de combaterea etnobotanicelor atât ca şef al Guvernului, cât şi ca părinte, însă este conştient că fenomenul de consum al acestor substanţe nu poate fi nici eliminat peste noapte, nici eradicat complet deoarece posibilitatea de multiplicare a acestora este practic 'nelimitată'.
Premierul a arătat că în şedinţa de Guvern de miercuri s-a aprobat un plan concret de acţiune pentru o intervenţie mai fermă în teren, astfel încât să se suplimenteze echipele de control din teren şi acestea să nu se limiteze la forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor, ci să cuprindă şi reprezentanţi ai Gărzii Financiare, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare, Oficiului pentru Protecţia Consumatorului. 'Lupta pentru combaterea acestui fenomen nu începe de astăzi, măsurile luate îi vor da o amploare mult mai mare. Altfel, acest fenomen este extrem de uşor de răspândit cu consecinţe atât de grave şi nu va putea fi menţinut sub control', a spus şeful Guvernului.
El a precizat că planul de acţiune cuprins într-un ordin comun care va fi semnat de miniştrii Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii va fi discutat până la sfârşitul acestei săptămâni şi într-o videoconferinţă cu prefecţii, urmând apoi să fie implementat iar la nivelul fiecărui judeţ să fie raportată fiecare măsură luată pentru combaterea fenomenului.
De asemenea, Guvernul a decis miercuri să fie elaborat un nou proiect de lege în acest sens care să implementeze modelul legislativ pentru substanţele etnobotanice existent în Polonia, considerat cel mai bun din UE şi care restrânge fenomenul, a precizat premierul Boc.
'Nu vom avea linişte până când nu ne vom asigura că ceea ce ţine de făcut de noi am făcut pentru a păstra integritatea fizică a copiilor şi sănătatea lor psihică', a mai afirmat şeful Guvernului.
Totodată, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, până în prezent s-au efectuat peste 4.000 de controale în 'magazinelor de vise', fiind întocmite şi 340 de dosare penale.
Autorităţile vor intensifica verificările la magazinele care comercializează substanţe cu potenţial psihotrop, pe baza legislaţiei existente, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, după şedinţa de Guvern.
El a arătat că printr-un ordin comun semnat împreună cu miniştrii de Interne, Traian Igaş, şi al Sănătăţii Cseke Attila, se urmăreşte aplicarea legislaţiei actuale, prin controale mixte, până la instituirea unei noi legi care va urma modelul polonez împotriva comercializării substanţelor asimilate drogurilor.
'Ordinul vizează în primul rând controlul aplicării legalităţii, pentru că legea există şi urmează o analiză a unei legi poloneze în domeniu şi pe care să o putem dezvolta şi la noi. În principal legislaţia există, dar trebuie aplicată. Şi atunci am făcut comisiile acestea de control şi de aplicare a legii', a declarat Tabără. El a arătat că un un act normativ pentru interzicerea substanţelor cu efect narcotic va fi elaborat în scurt timp.
Duminică seară, pe 13 februarie, cu doar o zi înaintea protestului din Capitală pentru combaterea consumului de droguri, premierul Emil Boc, miniştrii Internelor, Traian Igaş, Sănătăţii, Attila Cseke, şi Agriculturii, Valeriu Tabără, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, reprezentanţi ai ANSVSA, DSP, IGPR, Gărzii Financiare şi ai organizaţiilor neguvernamentale s-au întâlnit pentru a identifica anumite modificări legislative pentru diminuarea comercializării şi consumului de produse etnobotanice.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, din discuţii a reieşit necesitatea unei mai bune reglementări legislative, pornind de la faptul că lista substanţelor interzise, adoptată în România, cuprinde doar 43 de plante cu efect psihotrop. O posibilă soluţie în concordanţă cu normativele europene, ar fi adoptarea legislaţiei poloneze, care stabileşte că orice substanţă cu potenţial efect psihotrop este 'substitut', a explicat ministrul. Conform datelor rezultate din evidenţele unităţilor medicale de primiri-urgenţă, după cum menţionează ministrul Attila Cseke, la nivelul lui 2009 numărul persoanelor afectate de consumul acestor substanţe a fost de 1.195, iar în prima jumătate a anului 2010 s-au înregistrat 721 de astfel de cazuri.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premierul Boc către prefecţi: Interveniţi direct, fără menajamente în combaterea fenomenului etnobotanicelor Premierul Emil Boc le-a cerut prefecţilor să acţioneze direct şi fără menajamente în lupta împotriva fenomenului etnobotanicelor, în contextul în care Executivul a aprobat, săptămâna trecută, un program de măsuri pentru combaterea comercializării substanţelor etnobotanice.
Traian Igaş: MAI, MS şi MADR vor emite un ordin comun pentru combaterea 'etnobotanicelor' Bucureşti, 13 feb /Agerpres/ - Miniştrii Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, al Sănătăţii - Cseke Attila şi al Agriculturii - Valeriu Tabără, s-au întâlnit, duminică seară, în cadrul unui grup de lucru interministerial, stabilind emiterea unui ordin comun prin care să întărească, la nivelul judeţelor...
Legislaţia privind regimul substanţelor halucinogene urmează să fie înăsprită Bucureşti, 14 feb /Agerpres/ - Autorităţile române iau în calcul înăsprirea legii privind regimul substanţelor halucinogene. În prezent, există un act normativ care interzice comercializarea acestor produse, dar el se referă la numai la 43 de substanţe.
Emil Boc: Guvernul va decide miercuri asupra actului normativ privind etnobotanicele Guvernul va dezbate, în şedinţa de miercuri, un proiect de act normativ pentru combaterea comercializării şi consumului de plante etnobotanice, a anunţat, marţi, primul-ministru Emil Boc.
Guvernul ar urma să înăsprească legislaţia privind regimul substanţelor halucinogene Bucureşti, 16 feb /Agerpres/ - Ministerele Administraţiei şi Internelor, Sănătăţii şi Agriculturii ar urma să promoveze, în şedinţa de Guvern de miercuri, un ordin comun prin care să fie întărită activitatea în ceea ce priveşte controlul, combaterea comercializării şi consumul de substanţe cu efect psihotrop...
Proiect guvernamental care va fi trimis Parlamentului: Până la 20 de ani de închisoare pentru traficul de etnobotanice Traficanţii de substanţe etnobotanice cu efecte asemănătoare celor ale drogurilor vor fi pedepsiţi cu până la 20 de ani de închisoare, dacă produsele vândute de cel în cauză provoacă moartea unui consumator, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Guvern.