Cele mai citite
 


Trafic de organe în Kosovo: Serbia vrea o anchetă internaţională mandatată de ONU
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
New York /Naţiunile Unite/, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul sârb al afacerilor externe Vuk Jeremic a cerut miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU crearea unei comisii de anchetă privind acuzaţiile de trafic de organe în care ar fi fost implicaţi înalţi responsabili din Kosovo.
Într-o şedinţă a Consiliului de Securitate consacrată Kosovo, şeful diplomaţiei sârbe a cerut 'o anchetă penală independentă' şi a chemat Consiliul de Securitate să creeze 'un mecanism de anchetă ad-hoc' ce ar trebui să îi prezinte apoi un raport.

'Pentru a se face dreptate, o anchetă penală independentă asupra acuzaţiilor este esenţială', a declarat el, citat de AFP.

Jeremic a afirmat că primul ministru în exerciţiu al Kosovo Hashim Thaci a fost şeful grupului care se ocupa de traficul de organe, înconjurat de alţi înalţi responsabili kosovari.

El a mai declarat că civili erau răpiţi de membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo /KLA/ şi trimişi apoi în centre de detenţie secrete din Albania unde mulţi erau supuşi unor operaţii forţate înainte de a fi ucişi.

Ambasadorul britanic la ONU Mark Lyall Grant a declarat la rândul lui că un mandat al Consiliului de Securitate nu este necesar şi că Misiunea europeană de poliţie şi justiţie în Kosovo /EULEX/, care a deschis 'o anchetă preliminară ', este competentă.

Ambasadorul francez la ONU Gerard Araud a estimat de asemenea că misiunea EULEX este de ajuns.

'EULEX ia acuzaţiile cuprinse în raportul lui Dick Marty foarte în serios... Procurorii EULEX au deschis o anchetă preliminară, care reprezintă un prim pas tehnic', a anunţat EULEX la sfârşitul lunii ianuarie.

Într-un raport adoptat luna trecută la Strasbourg de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei /APCE/, raportorul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului Dick Marty a evocat un trafic de organe al gherilelor albaneze kosovare prelevate de la prizonieri în principal sârbi la sfârşitul anilor 90. Acest trafic ar fi avut loc pe teritoriul albanez.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Trafic de organe în Kosovo: Consiliul Europei, favorabil unei anchete independente Strasbourg, 25 ian /Agerpres/ - Elveţianul Dick Marty a acuzat marţi un grup apropiat de premierul kosovar Hashim Thaci de organizarea traficului de organe prelevate din cadavrele prizonierilor sârbi la sfârşitul anilor '90, într-un raport prezentat Consiliului Europei (CoE), relatează AFP.
Trafic de organe: Vor rămâne 'răni deschise' în Kosovo dacă nu aflăm adevărul (Thorbjorn Jagland) Acuzaţiile cu privire la traficul de organe din Kosovo sunt 'foarte serioase' şi 'nu pot rămâne fără răspuns', declară secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, într-un interviu apărut joi în cotidianul spaniol El Pais.
Trafic de organe în Kosovo: TPI a făcut greşeala de a distruge dovezi, afirmă Dick Marty Strasbourg/Belgrad, 27 ian /Agerpres/ - Tribunalul Penal Internaţional /TPI/ pentru fosta Iugoslavie a făcut 'greşeala' de a distruge 'dovezi' în cursul unei anchete desfăşurate în 2004 la un sit suspect din Albania, a indicat parlamentarul elveţian Dick Marty, autorul unui raport privind un presupus...
Misiunea UE în Kosovo acuză doi bărbaţi de trafic de organe Misiunea europeană de justiţie şi poliţie în Kosovo /EULEX/ a acuzat un cetăţean turc şi altul israelian de trafic ilegal de organe la o clinică din Pristina, a anunţat luni EULEX, informează Reuters.
Trafic de organe: Patriarhul sârb critică 'tăcerea' comunităţii internaţionale Belgrad, 5 ian /Agerpres/ - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a criticat miercuri comunitatea internaţională pentru 'tăcerea sa complice' în cazul presupusului trafic de organe prelevate de la prizonieri sârbi în timpul şi după conflictul din 1998-1999 din Kosovo, informează AFP.
Traficul cu organe prelevate de la sârbi din Kosovo: ancheta internaţională se va încheia în 2014 Ancheta internaţională privind un presupus trafic cu organe prelevate de la sârbi de către gherila kosovară în timpul conflictului din Kosovo /1998-99/ se va încheia în 2014, a declarat joi, la Belgrad, procurorul american John Clint Williamson, însărcinat de Uniunea Europeană cu efectuarea anchetei...