Cele mai citite
 


O percepţie negativă poate diminua efectul analgezicelor
joi, 17 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Londra, 17 feb /Agerpers/ - Cercetătorii sunt de părere că autosugestia poate amplifica sau diminua efectele analgezicelor, relatează BBC.

Studiul, publicat în revista de specialitate Translational Medicine, identifică şi părţile creierului afectate de acest proces. Experţii au relatat că acest lucru poate avea consecinţe grave asupra îngrijirii pacienţilor sau testării de noi medicamente.


În acest sens, pacienţii au fost supuşi unui test. Picioarele lor au fost expuse la căldură pentru o perioadă scurtă de timp, în care au fost rugaţi să indice cât de acută era durerea pe care o simţeau pe o scală de unu la 100. În acelaşi timp, li s-au administrat medicamente intra-venos, în secret.
Iniţial, nivelul mediu al durerii a fost de 66. După ce pacienţilor li s-a administrat în secret un analgezic puternic, remifentanil, nivelul a scăzut la 55. Când li s-a spus însă că au primit un analgezic nivelul a scăzut la 39. Iar când pacienţilor li s-a spus că nu li s-a mai administrat nici un medicament, deşi doza acestuia rămăsese neschimbată, şi că ar trebui să simtă durerea, nivelul s-a ridicat la 64.
'Este incredibil. Acesta este unul dintre cele mai bune analgezice pe care le avem la dispoziţie, dar creierul are o influenţă atât de mare asupra corpului încât fie poate potenţa efectul acestuia, fie îl poate elimina complet, a declarat pentru BBC profesorul Irene Tracey de la Universitatea Oxford.
Studiul a fost realizat pe oameni sănătoşi. Profesorul a declarat că cei care suferă de boli cronice şi au luat zadarnic nenumărate medicamente ani la rândul au suferit o experienţă negativă care le-ar putea afecta pe viitor starea de sănătate.


'Doctorii au nevoie de mai mult timp să cerceteze partea cognitivă. Având în vedere că accentul se pune pe fiziologie şi nu pe creier, acest lucru ar putea constitui un obstacol în calea tratării', a declarat Tracey.
Radiografiile realizate în timpul experimentului au indicat ce părţi ale creierului sunt afectate.


Percepţia pozitivă a tratamentului a fost asociată cu activitatea din cortexul cingular frontal, iar cea negativă cu activitatea din hipocamp.
De asemenea, studiul pune sub semnul îndoielii testele clinice folosite pentru a afla eficacitatea medicamentelor.


George Lewith, profesor de cercetare medicală la Universitatea din Southampton, a spus că aceasta este o altă dovadă care ne confirmă faptul că în viaţă primim exact lucrurile la care ne aşteptăm.
'Această descoperire spulberă testele clinice aleatorii, care nu iau în calcul percepţia pacientului'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un medicament preventiv eficient împotriva SIDA ar trebui oferit pe scară largă (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres - Un antiretroviral testat ca tratament preventiv la homosexualii cu risc de HIV/SIDA s-a dovedit deosebit de eficient şi ar trebui sa facă parte din metodele standard de prevenire pentru bărbaţii cu risc de infecţie, potrivit unui studiu intitulat PROUD publicat în revista britanică...
Jumătate dintre părinţi tratează durerea şi febra copiilor cu medicamente nepotrivite vârstei lor (studiu) Jumătate dintre părinţii români tratează durerea şi febra copiilor (7 - 12 ani) cu medicamente nepotrivite vârstei lor, arată un studiu dat publicităţii marţi de Societatea Naţională a Medicilor de Familie.
Fentanyl, un analgezic puternic folosit ca drog, face ravagii în Canada Fentanyl, un analgezic puternic vândut pe bază de reţetă şi utilizat ca drog, face ravagii în Canada, unde este din ce în ce mai răspândit şi care a provocat deja mai multe decese, potrivit unor avertismente difuzate de mai mulţi experţi, relatează vineri canalul internaţional de televiziune France 24...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Dr. Luiza Spiru: Suntem nu numai ceea ce mâncăm, ci şi ceea ce creierul nostru ne spune că suntem (interviu) În ultima vreme se discută tot mai mult despre creşterea speranţei de viaţă, despre îmbătrânirea populaţiei, dar parcă ca şi cum ar fi o povară. Despre fenomenul îmbătrânirii şi ce trebuie făcut ca să ai o bătrâneţe independentă şi nu dependentă vorbeşte dr. Luiza Spiru, preşedinta Fundaţiei Ana Aslan...
MB: o femeie a suferit leziuni pe creier după ce a aşteptat două ore o ambulanţă O femeie din Londra a suferit leziuni grave pe creier şi un atac de cord după ce a fost nevoită să aştepte două ore o ambulanţă care se afla la nici 100 de metri distanţă, relatează miercuri Daily Mail.