Cele mai citite
 


Campanie de informare privind drepturilor pacienţilor
marţi, 30 iunie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 30 iunie /Agerpres/ - Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Cezar Irimia, a anunţat că va realiza o campanie de informare asupra drepturilor pacienţilor împreună cu Colegiul Medicilor din România, la Conferinţa Naţională a persoanelor cu afecţiuni oncologice, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în perioada 19-21 iunie, la Braşov.

Parteneriatul dintre Colegiul Medicilor şi asociaţiile de pacienţi trebuie să se concretizeze în proiecte.

Primul dintre acestea va instrui medicii şi pacienţii cu privire la Carta Europeană privind drepturile pacienţilor. Deseori, pacienţii acceptă să li se încalce drepturile pentru că nu le cunosc.

"Dorim să introducem prevederi precum siguranţa pacientului şi dreptul la servicii de calitate, cu alte cuvinte egalitatea de şanse. Împreună cu organizaţiile pacienţilor, vom încerca să identificăm omisiunile şi să facem propuneri. De asemenea, dorim să impunem ca reprezentanţii pacienţilor să fie incluşi în Consiliul de Administraţie al CNAS, în comisiile Ministerului Sănătăţii (MS)şi consiliile de administraţie ale spitalelor", a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Conferinţa bolnavilor cu afecţiuni oncologice a reunit pentru prima dată pacienţi şi specialişti din toate domeniile oncologiei.

"Dorim să tragem un semnal de alarmă în privinţa problemelor cu care se confruntă această categorie de pacienţi, tot mai numeroasă în România. Dacă nu ni se vor respecta drepturile, ne vom radicaliza măsurile", a precizat Cezar Irimia.

Potrivit preşedintelui FABC, nevoile unui pacient cu cancer sunt extrem de complexe, de la posibilitatea de a urma un tratament de ultimă generaţie la susţinerea emoţională şi reintegrarea socio-profesională.

,,Viaţa trebuie să aibă prioritate. Subestimarea tratamentului în faţa problemelor de ordin financiar cu care se confruntă sistemul medical românesc a devenit o practică pe care nu o putem accepta. FABC va susţine accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratamente noi care sunt însă şi extrem de costisitoare. Pentru a realiza acest lucru, vom face presiuni pentru ca procentul din PIB destinat sănătăţii să fie mai mare", susţine Cezar Irimia.

În prezent, pentru Programul Naţional de Oncologie au fost alocate doar 594 de milioane de lei, deşi un minim acceptabil ar fi de 900 de milioane de lei. Potrivit unui studiu realizat în anul 2008 de Comisia Consultativă de Oncologie a MS, suma reală necesară pentru programul de oncologie este de 1,5 miliarde de lei.

În prezent, numărul persoanelor cu această afecţiune se ridică la 400.000 înregistrate oficial la sfârşitul anului 2007, iar numărul medicilor oncologi este de aproximativ 250. Pentru anul 2008 nu există o evidenţă actualizată. A crescut şi incidenţa cancerului la copii, în unele regiuni neexistând nicio clinică pentru această categorie de vârstă.

Printre problemele cu care se confruntă pacienţii cu cancer se numără şi lipsa Registrului Naţional de Cancer, lipsă care face ca bugetul anual în oncologie să fie atribuit pe istoric şi nu pe statistică, ceea ce a dus la o subfinanţare a Programului Naţional de Oncologie, implicit la pierderea unui număr mare de pacienţi. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Braşov: Liderul COPAC - Drepturile pacienţilor sunt încălcate flagrant în România Drepturile pacienţilor din România sunt încălcate flagrant iar tratamentele bolnavilor cronic sunt întrerupte în mod repetat din diverse motive, a declarat duminică, la Poiana Braşov, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Cezar Irimia.
Campanie pentru un comportament preventiv faţă de diabet Aproximativ 1.000 de pacienţi din 15 centre de diabet din toată ţara vor fi implicaţi în campania, "Câştigă pas cu pas - Împreună ajungem mai departe", susţinută de Sanofi, prin care se pun la dispoziţie gratuit pedometre pentru contorizarea activităţilor fizice.
Campanie de informare pentru pacienţi, iniţiată de Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti (AMFB) şi Patronatul Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (PMFB) au iniţiat, împreună cu Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), o campanie de informare a pacienţilor despre drepturile lor privind actele eliberate de furnizorii de servicii medicale...
Campanie de prevenţie a cancerului de piele Bucureşt /Agerpres/ - Pacienţi au primit, în 25 mai, consultaţii gratuite pentru posibilele afecţiuni pigmentare ale pielii (aluniţelor), consultaţii ce vor fi oferite de 240 de medici dermatologi din toată ţara, membri ai Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
CMR şi COPAC au lansat broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro Colegiul Mediciilor din România şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au lansat joi, în cadrul campaniei 'Ignoranţa afectează grav sănătatea', broşura 'Drepturile pacienţilor' şi site-ul www.pacienti.ro.
CAMPANIE EVZ: Pentru sanatate fara bani de acasa! Sanatate, fara bani de-acasa! Criza a redus cu 30% fondurile alocate numai in 2009. In aceste conditii, situatiile in care pacientii sunt pusi sa cotizeze in plus sunt mult mai frecvente.