Cele mai citite
 


Mureş: Instituţia Prefectului propune Guvernului şi MAI interzicerea totală a vânzării libere a etnobotanicelor
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş va propune Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Guvernului interzicerea cu desăvârşire a vânzării oricăror tipuri de produse etnobotanice, a anunţat, joi, prefectul Marius Paşcan.
'Vom face un demers către Ministerul Administraţiei şi Guvernul României pentru a schimba actul normativ cu unul mult mai ferm (...)Noi asta solicităm, şi vom propune Guvernului şi MAI ca actul normativ pe care îl vor promova şi care este în dezbatere acum să fie unul care să interzică total vânzarea liberă a etnobotanicelor, a substanţelor cu caracter psihotrop şi halucinogen, fără excepţie', a declarat Marius Paşcan.
Acesta a arătat că va propune ca, în scop medical, aceste plante să poată fi comercializate pe bază de prescripţie medicală prin intermediul farmaciilor în punctele autorizate.

'Dar în niciun caz la liber. Altminteri se vor face continuu adaptări, substanţele interzise prin combinaţii sintetice, prin proceduri chimice specifice devin alte substanţe, dar efectul este la fel de nociv şi la fel de agresiv', a subliniat prefectul.
Paşcan a precizat că în momentul de faţă Legea 143 interzice 44 de substanţe cu efect psihotrop sau halucinogen, însă cei care comercializează aceste substanţe interzise s-au specializat. Astfel, din derivate ale substanţelor interzise, prin combinaţii chimice sintetice ajung să comercializeze alt tip de substanţe, care nu apar în rândul celor 44.

'Şi atunci efectul lor este acelaşi sau chiar mai grav (...) În ultimele luni au fost 55 de cazuri de internare, în general sunt tineri, elevi, adolescenţi şi parcă creşte vârsta acestora, ajung şi la 30 de ani. Se comercializează în alte plicuri pe care scrie îngrăşământ pentru flori şi înăuntru este leopardul, respectiv etnobotanicul', a mai spus Marius Paşcan.

Paşcan a subliniat că în timpul şedinţei de lucru de joi a comisiei mixte pentru prevenirea şi combaterea consumului ilicit de plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope pe raza judeţului Mureş, specialiştii au atras atenţia că un consum constant al acestor produse timp de şase luni creează o dependenţă mult mai agresivă şi mult mai severă decât cea a drogurilor consacrate.
'Sunt adaptări ale situaţiei, nici legea nu e suficient de severă. Deşi pedeapsa cu închisoarea prevăzută acum pentru producere şi comercializare este între 3 şi 12 ani, se pare că ajung să o eludeze, să o fenteze, să se sustragă şi efectiv nu se întâmplă ce ne dorim cu toţii, adică să fie interzisă producerea şi comercializarea acestora', a accentuat acesta.

Marius Paşcan va solicita celor care asistă cazuri de consumatori să informeze Agenţia Naţională Antidrog pentru ca cei în cauză să poată beneficia de asistenţă de specialitate, de consiliere, 'pentru că efectele sunt devastatoare după consum, când se intră în sevraj, duc până la sinucidere'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Puterea şi opoziţia depun proiecte privind interzicerea etnobotanicelor Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Un număr de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară au depus o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor etnobotanice în scopuri care nu îşi dovedesc utilitatea practică, a precizat democrat-liberalul Cezar...
Bacău: Tot mai mulţi adolescenţi, victime ale etnobotanicelor Un băiat în vârstă de 14 ani a ajuns, marţi, în comă la Spitalul de urgenţă din Bacău ca urmare a faptului că a consumat un produs din categoria etnobotanicelor, incident produs după ce, duminică noaptea, medicii băcăuani reuşiseră să salveze viaţa unei adolescente de 16 ani care intrase în comă din...
Mureş: Peste 40 de persoane intoxicate cu produse etnobotanice au ajuns de la începutul anului la Psihiatrie - Peste 40 de copii şi tineri intoxicaţi cu produse etnobotanice au ajuns, de la începutul anului, la Clinica de Psihiatrie nr. 1 din Târgu Mureş, a declarat, vineri, presei, prof. univ. dr. Iosif Gaboş Grecu, şeful clinicii.
Botoşani: Consiliul Local interzice vânzarea etnobotanicelor Comercializarea plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope în municipiul Botoşani va fi interzisă, potrivit unei hotărâri adoptate joi de Consiliul Local.
Mureş: Comisia împotriva distribuitorilor de etnobotanice, reconstituită după creşterea numărului de intoxicaţii Prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan, a anunţat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, că a emis un ordin de reconstituire a Comisiei de luptă împotriva distribuitorilor de produse etnobotanice, după apariţia a peste 50 de cazuri de intoxicaţii de la începutul acestui an.
Comercializarea etnobotanicelor va fi interzisă în municipiul Botoşani Comercializarea de plante şi substanţe etnobotanice în municipiul Botoşani va fi interzisă, în baza unui act normativ emis de autorităţile locale.