Cele mai citite
 


Arad: Medicii de familie vor fi aduşi în pragul falimentului de guvernarea PDL, afirmă liderii filialei PSD
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cabinetele medicilor de familie vor fi aduse în pragul falimentului dacă vor fi constrânse să accepte condiţiile puse de guvernanţi, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Arad, Dorel Căprar.
''Veniturile cabinetelor medicilor de familie urmează să se reducă în acest an cu aproximativ 25-30% faţă de anul trecut şi cu aproximativ 50%, comparativ cu anul 2008, dacă noile prevederi ale contractului propus de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor fi impuse'', a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad.

Acesta a spus că mai mulţi medici de familie i-au explicat că nu pot accepta noile condiţii, susţinând că un medic care are 1.000-1.200 de pacienţi pe liste urmează să primească 3.500 de lei, bani din care trebuie să plătească utilităţile, salariul asistentei, etc., în aceste condiţii neputându-se face medicină de calitate.
''Am constatat cu îngrijorare că cele peste 280 de cabinete din judeţul Arad refuză cu orice risc să semneze noile contracte. Iar în cazul unei gestionări proaste a negocierilor, arădenii ar putea să nu mai beneficieze, cel puţin pentru o anumită perioadă, de serviciile medicilor de familie'', a precizat Dorel Căprar.

Finanţarea cabinetelor medicilor de familie de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face pentru două mari capitole: finanţarea per capita, care ţine cont de numărul şi caracteristicile pacienţilor înscrişi pe listele fiecărui medic şi finanţarea per servicii prestate pacienţilor, instrumentul principal prin care se reduc veniturile cabinetelor fiind diminuarea valorii punctului în funcţie de care se calculează plata serviciilor per capita, de la 4,5 lei la 2,56 lei.

Până în prezent, finanţarea era 70% pentru capitolul per capita şi 30% per servicii. Acum, însă, se propune ca raportul să fie 50% pentru capitolul per capita şi 50% pentru servicii, dar medicii spun, în acelaşi timp, că s-a redus drastic lista serviciilor decontate, ceea ce face aproape imposibilă accesarea fondurilor destinate serviciilor.

O altă prevedere catastrofală pentru pacienţi este introducerea aşa numitului buget orientativ pentru medicamente, care înseamnă, de fapt, plafonarea la o anumită valoare a medicamentelor compensate prescrise de un medic, cei mai afectaţi urmând să fie copiii şi vârstnicii, categorii care au nevoie frecvent de medicamente. O astfel de prevedere a funcţionat în trecut şi a dus la formarea de cozi în faţa cabinetelor medicale în primele zile ale lunii, aşa cum se întâmplă acum în cazul laboratoarelor pentru analize.

''Dacă tot vorbesc de reformă şi eficientizare, guvernanţii trebuie să înţeleagă că este mai ieftin să finanţeze medicina de familie, decât să plătească servicii de ambulator sau de spitalizare. Medicii sunt revoltaţi, pentru că astfel nu pot să facă investiţii în propriile cabinete. Se va accentua exodul medicilor în străinătate, situaţie în care este posibil ca unele localităţi, mai ales în mediul rural, să rămână fără medic de familie. Le cerem parlamentarilor PDL, prefectului, şefilor PDL Arad să facă presiuni asupra Guvernului şi să reprezinte interesele arădenilor finanţând corespunzător medicina de familie'', a mai spus preşedintele PSD Arad.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prahova: Medicii de familie susţin că nu vor semna contractul-cadru cu CNAS Medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractul-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care expiră la data de 31 martie, a declarat marţi vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Simona Schnelbach, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
PSD propune un proiect de sprijinire a medicinei de familie ca răspuns la "supeficialitatea" cu care CNAS tratează acest domeniu Refuzul medicilor de familie de a semna contractul-cadru se datorează "dezinteresului şi superficialităţii cu care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate tratează domeniul asistenţei medicale primare", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, doctorul Alexandru Rafila, vicepreşedintele Dep...
Caraş-Severin: Localităţi fără medici de familie Preşedintele-director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Gheorghe Dumitraşcu, a declarat, luni, că asiguraţii din mai multe judeţe unde nu există medici de familie au trebuit să opteze pentru alte cabinete de medicină de familie, din localităţi mai apropiate.
Preşedintele CNAS condamnă conducerea medicilor de familie că boicotează semnarea contractelor cadru Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, dr. Laurenţiu Duţă, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că sunt semnale din judeţe potrivit cărora medicii de familie nu sunt lăsaţi de către conducere să semneze contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, deşi aceştia ar dori, dând exemplu...
CNAS precizează că a avut mai multe consultări cu medicii de familie privind noul Contract-cadru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, miercuri, că a avut mai multe runde de consultări cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe tema Contractului-cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, încă din luna octombrie...