Cele mai citite
 


Oameni proiectaţi în avatare pentru a înţelege mecanismul conştiinţei de sine
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 18 feb /Agerpres/ - Oameni de ştiinţă elveţieni au reuşit să împingă conceptul de realitate la un nou nivel în lumea virtuală, proiectând conştiinţa de sine a unor voluntari într-un avatar, corp străin, realizat pe calculator, pentru a studia mecanismele eului, conform Financial Times.
În cursul acestui elaborat experiment ştiinţific, cercetătorii au reuşit să-i facă pe voluntari să transceadă graniţele de gen, bărbaţii ajungând să se simtă şi să relaţioneze ca femeile, iar femeile ca bărbaţii. Cercetătorii de la Ecole Polytechnique F?d?rale din Lausanne (EPFL) şi-au prezentat rezultatele în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science) de la Washington.

Obiectivul acestui studiu este de a investiga felul în care fiecare individ se raportează la sine, la propriul corp, prin mecanismele conştiinţei de sine. Aplicaţiile practice ale acestui studiu pot varia de la tratamente mai bune împotriva durerii, reabilitare a pacienţilor cu traume cerebrale şi până la noi jocuri de calculator cu potenţialul de a revoluţiona realitatea virtuală.

Cercetătorii elveţieni şi-au dotat voluntarii cu căşti cu electrozi, concepute pentru a monitoriza activitatea cerebrală şi apoi i-au proiectat în diferite lumi virtuale tridimensionale, prin intermediul unor vizoare stereoscopice care îi transmutau pe voluntari în realitatea virtuală a unui corp străin, un avatar.

Oamenii de ştiinţă au perturbat apoi simţul identităţii voluntarilor, creând stimuli pe corpul acestora atât sincronizat cât şi desincronizat de stimulii acţionaţi asupra avatarului în care aceştia erau proiectaţi.

'Trăieşti o senzaţie stranie de a acorporalitate atunci când intri în avatar. Este un sentiment foarte ciudat', a comentat Michael Mitchell, unul dintre voluntarii participanţi la experimente.

'Abordările tradiţionale nu au căutat unde trebuie pentru a înţelege noţiunea de 'eu', de conştiinţă de sine şi pentru a înţelege mecanismele gândirii. Studiul nostru abordează în primul rând sinele şi felul în care corpul nostru este reprezentat în creier, precum şi felul în care acestea se reflectă în conştientul nostru', explică coordonatorul studiului, prof. Olaf Blanke.

Cercetătorul elveţian consideră că de-a lungul evoluţiei umane conceptul de 'sine corporal' este dezvoltat înaintea altor concepte mai avansate ale conştiinţei de sine sau ale sinelui.

Diminuarea durerii resimţite este una dintre aplicaţiile promiţătoare ale acestui studiu. 'Am observat că subiecţii noştri pot tolera dureri mai puternice atunci când sunt transpuşi în avatar. Gradul de toleranţă al durerii a crescut în medie cu 16%, iar acest efect analgezic al recorporalizării într-un avatar poate oferi rezultate importante în cazul bolnavilor care suferă de forme de durere pentru care deocamdată nu există tratament', a mai adăugat coordonatorul studiului.

O altă posibilă aplicaţie a acestui studiu este legată de dezvoltarea de proteze electronice, controlate asemenea membrelor naturale, cu puterea gândului.

'Sentimentul de apartenenţă stă la baza cercetărilor în domeniul neuroprosteticii. Proteza trebuie să-i confere utilizatorului sentimentul că este parte integrată a organismului său, că îi aparţine la fel ca orice alt membru', susţine un alt cercetător, Jose Milan de la EPFL.

Însă pentru profesorul Olaf Blanke principala motivaţie sfidează metafizica: 'Să aflăm misterul 'eului' odată pentru totdeauna'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Jocuri de calculator pentru tratarea depresiei în cazul persoanelor în vârstă Jocurile cognitive de calculator pot duce la o remisiune completă în 70 % din cazurile de depresie la persoanele în vârstă care nu răspund bine la tratamentul medicamentos, potrivit unui studiu publicat în revista 'Nature Communications', preluat joi de cotidianul spaniol ABC.
Opiniile politice sunt vizibile în creier (studiu) Studierea activităţii cerebrale la simpatizanţi democraţi şi republicani arată diferenţe reale în procesul de luare a deciziilor. Echipe de la Universităţile Exeter (Marea Britanie) şi San Diego (California) au realizat un studiu surprinzător, scrie passionsante.be.
Un implant pe creier s-ar putea dovedi salvator în războiul împotriva obezităţii Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
Kilogramele în plus pot afecta memoria (studiu) Un nou studiu britanic sugerează faptul că, pe termen lung, persoanele supraponderale au o memorie mai slabă decât cele cu greutate normală. Astfel, la necazurile provocate de kilogramele în plus - diabet, hipertensiune arterială, boli cardiace - se adaugă şi efectele asupra memoriei episodice. Cercetarea...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Visele sporesc procesul de învăţare A visa la ceva trăit recent poate fi un mijloc pentru creier de a analiza şi memora evenimentul respectiv, după cum sugerează un studiu al profesorului Robert Stickgold şi al colegilor săi de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Harvard, publicat recent în revista Current Biology, scrie ziarul...