Cele mai citite
 


Prof. dr. Eduard Apetrei: Mi-aş dori ca medicul să nu mai lucreze sub presiune (interviu)
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Şeful Clinicii Cardiologie din cadrul Institutului de Cardiologie şi Chirurgie Cardiovasculară 'C.C. Iliescu'', prof. dr. Eduard Apetrei, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că prin comasarea institutului cu Spitalul Fundeni se face un ''mare rău''.
''Institutul este o prelungire a ASCAR - lui creat de prof. dr. C.C. Iliescu, creatorul primei reţele de cardiologie din Europa'', a subliniat acesta.
Prof. dr. Apetrei a vorbit despre şcoala românească de cardiologie şi despre specialiştii pregătiţi în România.

AGERPRES: Cum aţi caracteriza cardiologia românească în prezent ?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Şcoala românească de cardiologie este apreciată nu numai în ţară, ci şi în străinătate. Pregătirea rezidenţilor se face la nivelul şcolii europene de cardiologie. Există un curriculum al Societăţii Europene de Cardiologie pe care-l respectăm şi dorim să-l urmeze toate centrele de cardiologie din ţară. Nu toate centrele respectă această curriculă, însă şi lucrul acesta ar trebui avut în vedere.

AGERPRES: Câţi medici cardiologi au plecat?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Un număr destul de mare sunt acceptaţi în Europa. Există şi diploma de cardiolog european care se acordă de Societatea Europeană de Cardiologie pe baza unui dosar, care se întocmeşte de candidat, şi pe care o au şi specialişti cardiologi români. Un număr destul de mare de cardiologi români au o pregătire la nivel european. Din păcate, în opinia mea, nu sunt suficienţi şi nu pot acoperi întreaga ţară, mă refer în special la cardiologii intervenţionişti care tratează infarctul de miocard acut, chirurgi.

AGERPRES: Fiindcă a venit vorba de cardiologie interveţională, cum apreciaţi programul dezvoltat de minister?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Acest program e foarte bun. Mortalitatea prin infarct de miocard acut a scăzut foarte mult, de la 15% la 7%. În unele centre cum este şi cazul centrului nostru a scăzut la 5%. Mortalitatea prin această boală înainte era foarte mare. Programul este de apreciat.
Deficienţele cardiologiei din România sunt cele financiare şi de specialişti, iar acum o altă problemă este comasarea în care suntem şi noi incluşi. Acest program de comasare prevede comasarea Institutului cu Spitalul Fundeni cum a mai fost cândva. Sunt două instituţii total diferite din punct de vedere al patologiei, al administrării. Prin această comasare ni se ia independenţa.
ASCAR-ul era de sine stătător, în 1976 este desfiinţat şi acum este desfiinţat a doua oară. Acest institut era o prelungire a ASCAR-ului. Acum, cu preţul economisirii a două-trei posturi de directori, se face un rău aşa de mare. Se puteau găsi alte modalităţi de economii.
Programul în sine este bun, numai că nu este aplicat cum trebuie. Trebuiau instituţiile întâi clasificate, de o comisie şi apoi comasate. Totul se face după inspiraţie.
Dezastrul acesta s-a mai produs odată cu nişte efecte fantastice, s-a distrus o instituţie de prestigiu european, cea mai puternică instituţie din Europa la vremea respectivă. Experienţa prof. dr. C. Iliescu a fost aplicată şi în America, iar noi când avem astfel de lucruri le dăm în cap.

AGERPRES: Revenind la centrele de cardiologie, sunt suficiente?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Sunt foarte multe centre în ţară care sunt slab dotate. Dorinţa este să fie cât mai multe şi bine dotate. Apare un centru nou şi pentru dotare fondurile se iau de la celelalte centre. În felul acesta, în loc să se dezvolte, să se menţină cele bune, îi diminuezi fondurile. Pe lângă centre se impune şi pregătirea oamenilor. Sunt unele centre care au primit un anumit tip de aparatură, dar nu o folosesc pentru că nu au specialişti.

AGERPRES: Care sunt principalele afecţiuni cardiace de care suferă românii?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă, urmată de afectarea vasculară a arterelor coronare, cum îi spunem noi cardiopatia ischemică datorată procesului de ateroscleroză, afectare vasculară care cuprinde vasele care irigă capul, picioarele, toate arterele.
Cine afectează arterele ştie toată lumea, se vorbeşte foarte mult despre asta. Este cunoscut că fumatul face foarte rău, creşterea colesterolului face rău, lipsa de mişcare face foarte rău, obezitatea, iar mijloacele noastre, în afara hipertensiunii, sunt reduse. Şi la hipertensiunea arterială tratamentul în cazul acestei boli se face corect în 7 - 10 %.
În institut se face cardiologie intervenţională, studii de electrofiziologie, se implantează stimulatoare, defibrilatoare, se face o cardiologie la nivel european. Avem potenţial pentru a le face, dar nu avem cu ce.
În institutul nostru se face cercetare, în Clinica de cardiologie, care este centru de excelenţă, aici este un laborator de ecocardiologie de nivel european. Cercetarea este foarte importantă, este motorul spre progres. Aici facem cercetarea funcţiei ventriculului stâng
la bolnavii care urmează să fie cardiostimulaţi şi resincronizaţi, cercetarea structurii ventriculului stâng pentru a alege tratamentul adecvat. Alte cercetări vizează metodele de revascularizare miocardică sau intervenţională.

AGERPRES: Ce vă doriţi acum ca medic?
Prof. dr. Eduard Apetrei: Mi-aş dori ca şi cardiologia şi medicina în general să intre în atenţia celor care se ocupă de destinele ei. Să fie privită ca o parte componentă a binelui şi nu ca un consumator de fonduri. Şi mi-aş mai dori un lucru, ca medicul să fie apreciat, să nu fie arătat cu degetul, să nu lucreze sub presiune.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...
Comunicat de presă - Comisia consultativă de Chirurgie Cardiovasculară şi Cardiologie din cadrul MS www.bolicardiovasculare.ro, primul site care îşi propune o abordare internaţională a problematicii afecţiunilor cardiace şi vasculare atât pentru personalul medical, autorităţi cât şi pentru pacienţi a fost lansat la Bucureşti
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Comunicat de presă - Societatea Română de Chirurgie Vasculară www.bolicardiovasculare.ro, primul site care isi propune o abordare internationala a problematicii afectiunilor cardiace si vasculare atat pentru personalul medical, autoritati cat si pentru pacienti a fost lansat la Bucuresti
Comunicat de presă - Universitatea 'Lucian Blaga' Sibiu Cei mai buni chirurgicardiovasculari din Europa şi SUA vor preda la ULBS, în cadrul Şcolii Internaţionale de Vară 'SavingHearts'
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.