Cele mai citite
 


Penurie de medici în Franţa: speranţa vine dinspre est
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 18 feb /Agerpres/ - Nu este deloc uşor să aduci un medic generalist la ţară. Confruntat cu acest trist adevăr, primarul comunei franceze Goudelin, Didier Morin, a decis să facă apel la agenţiile de recrutare a forţei de muncă din străinătate. Rezultatul: un medic român este aşteptat pe aceste meleaguri toamna viitoare, informează vineri Le Telegramme.
Asemeni filmului francez în care un ţăran văduv pleacă în România să-şi găsească o soţie, primarul din Goudelin îşi pune speranţa în această ţară ca să găsească un medic pentru comuna sa. Ajuns în pragul disperării, la 12 ianuarie, Didier Morin a semnat un acord cu o agenţie de recrutare. Contra unui cec de 17.000 ?, agenţia se angajează să găsească o astfel de perlă rară clientului său în decurs de trei luni. Iar această perlă rară are toate şansele să vină din România, cunoscută ca ţară care furnizează mâna de lucru pentru această agenţie.

'În mod normal, în septembrie sau în octombrie vom avea un nou medic în comuna noastră', a anunţat el încrezător. Dacă aşa va fi cazul, Goudelin va avea din nou doi medici generalişti. Totul s-a complicat vara trecută când de pe-o zi pe alta, cum spune primarul, unul din cei doi generalişti ai comunei şi-a făcut bagajele şi a plecat 'din motive personale'. O plecare foarte grea pentru cei de aici, ca şi pentru medicul rămas singur la post. Dacă situaţia se prelungea, comuna risca să rămână fără niciun doctor. O eventualitate de care primarul a vrut cu orice preţ să scape.

Însă atragerea unui medic la ţară este un lucru foarte complicat. Anunţurile la mica publicitate nu au funcţionat. Şi nici afişele gen 'Comuna Goudelin caută doctor', lipite la intrarea în localitate, nu au dat rezultate. 'Speranţa de a convinge un tânăr medic francez să vină să lucreze la ţară s-a năruit', spune Didier Morin.

Goudelin s-a orientat atunci spre Europa de Est. La fel cum a făcut mai demult o altă comună franceză, ?r?ac. Dacă merge bine, peste câteva luni un medic de origine română va veni să se instaleze la Goudelin. Şi totul va fi pus în aplicare pentru a-i facilita integrarea. Comuna a răscumpărat cabinetul medical?şi pentru că, la început, 'noul doctor nu va avea suficienţi pacienţi pentru a putea trăi convenabil, i-am garantat gratuitatea locaţiei cabinetului', asigură primarul Didier Morin.

Comuna va oferi şi un avans rambursabil, pentru ca familia noului medic să se poată instala. 'Ne vom ocupa şi de prezentarea lui localnicilor', adaugă el, convins că va fi bine. Totuşi pentru un primar de stânga ca el, se ridică un semn de întrebare: este oare corect să fie folosiţi banii publici pentru instalarea unui serviciu privat? O întrebare repede înlăturată ţinând cont de nevoia stringentă a populaţiei. Depinde de cât de repede se acomodează noul medic: 'dacă în doi sau trei ani îşi câştiga viaţa şi se simte bine la noi, totul este rezolvat', conchide el plin de speranţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
"Copilul pe care îl vezi rar", prima întâlnire a părinţilor români din Franţa cu un expert în educaţie Comunitatea română din Franţa se mobilizează împotriva fenomenului denumit "Orfanii albi şi/sau sindromul Italia", ce se referă la copiii rămaşi singuri acasă, fără părinţii plecaţi la muncă în străinătate, şi care se află în grija altor persoane.
Franţa:'Vânătorii de medici' recrutează cadre medicale în străinătate, mai ales în România Afacerile companiilor private din Franţa care recrutează medici străini înfloresc, fiind vizaţi în general specialiştii din Est şi, mai ales, cei din România, comentează publicaţia Lunion presse, în ediţia sa de sâmbătă.
Peste 4.000 de locuri de muncă pentru medicii români în străinătate Locuri de muncă permanente, dar şi temporare, salarii de la 3.000 de euro în sus sau chiar de 2.000 de lire sterline pe săptămână, oportunităţi de dezvoltare profesională excelente, cursuri de limbă străină pentru familie, asistenţă în procesul de relocare sunt doar câteva dintre avantajele oferite de...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Târgul MedPharm Careers revine în România, în aprilie, cu sute de oferte de locuri de muncă MedPharm Careers, cel mai mare târg de locuri de muncă din Europa în domeniul medical, revine în România cu sute de oferte de joburi pentru medici, asistente, dentişti şi pentru alţi profesionişti din sănătate în Marea Britanie, Germania, Elveţia, Franţa, Belgia, Norvegia, Suedia, Danemarca şi în alte...