Cele mai citite
 


Roboţi controlaţi direct de creierul uman: 'scince fiction' sau 'science fact'?
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 18 feb /Agerpres/ - Specialiştii în robotică lucrează la un proiect de roboţi care să poată fi controlaţi direct de creierul uman, proiect ce ar putea oferi o nouă viaţă pacienţilor paralizaţi, conform agenţiei germane DPA.
Acest proiect este similar cu un altul privind obţinerea de proteze pe care pacienţii le pot controla direct prin trimiterea de semnale către nervii care odată controlau membrul sau membrele ce au fost amputate.

Acest proiect a fost prezentat joi, cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science), la Washington.

Aşa-numitele interfeţe computerizate pentru creier permit deja acţionarea unui robot independent, doar cu forţa gândului. Un cercetător ce purta o cască cu electrozi a demonstrat că poate mişca de la distanţă un mic robot conectat la un computer mobil.

'Acest robot este conceput pentru pacienţii nevoiţi să stea la pat şi care ar dori să fie alături de familie, în casă, pentru a participa la viaţa socială împreună cu cei dragi', a precizat Jose del Millan, cercetător la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Elveţia.

Echipa coordonată de Jose del Millan lucrează la interfeţe computerizate pentru creier ce pot citi gândurile pacienţilor şi care pot permite realizarea mai multor lucruri în acelaşi timp, aşa cum ar fi deplasarea robotului prin cameră în timp ce pacientul poartă o conversaţie cu o altă persoană.

O serie de prototipuri au fost deja testate. Ele permit pacienţilor să folosească internetul pentru a manevra roboţii, să joace o serie de jocuri sau chiar să înceapă programe de reabilitare motorie.

Acest proiect este similar cu cel lansat la de Andrew Schwartz, cercetător la Universitatea din Pittsburgh. Prin acest proiect Schwartz îşi propune să creeze proteze controlate cu ajutorul unor implanturi de electrozi în creier. În această fază a proiectului său, el a reuşit să implanteze electrozi în creierul unor maimuţe cu ajutorul cărora acestea au putut mişca un braţ robotizat independent.

Probabil că este nevoie de încă 10 ani până când această tehnologie va fi perfecţionată suficient pentru a fi aplicată pacienţilor, susţin oamenii de ştiinţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Antrenamentul viitorilor piloţi de vânătoare ar putea include şi o operaţie pe creier Piloţii avioanelor de vânătoare au deja o relaţie strânsă cu aeronavele pe care le pilotează, însă această conexiune ar putea fi adâncită cu ajutorul eforturilor unui grup de cercetători şi doctori australieni care lucrează la un proiect al unei interfeţe de control a avionului direct prin puterea minţii...
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna aprilie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Prim experiment reuşit de telepatie la mare distanţă (cercetători) Un grup de cercetători din mai multe ţări afirmă că a reuşit, în premieră, să transmită un mesaj mental simplu între două persoane aflate la mare distanţă, una în India şi şi alta în Franţa, informează AFP, citând un studiu publicat recent în revista PLOS One.
O fundaţie din SUA alocă 100 de milioane de dolari cercetărilor referitoare la creierul uman Fundaţia Kavli şi câteva universităţi americane au anunţat joi contribuţii de peste o sută de milioane de dolari la cercetările asupra creierului pentru a debloca misterele şi cauzele unor maladii cum sunt Alzheimer şi Parkinson, informează agenţia France Presse.
Premieră medicală: Un bărbat paralizat şi-a recuperat mobilitatea mâinii datorită unui microcip (studiu) Un tânăr american de 24 de ani, rămas complet paralizat în urmă cu şase ani din cauza unui accident, a reuşit să-şi mişte mâna şi degetele cu ajutorul unui microcip care i-a fost implantat în creier, informează AFP şi EFE, citând un studiu publicat miercuri în revista ''Nature''.
Nouă tehnologie care transformă gândurile în mişcare pentru paraplegici O nouă tehnologie care permite realizarea unei legături între creier şi un computer, transformând gândurile în mişcare, i-a permis unui tânăr din California care are picioarele paralizate în urma unui accident în care i-a fost secţionată măduva spinării, să meargă din nou, conform unui material publicat...