Cele mai citite
 


CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic
vineri, 18 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, şi preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
Finanţarea se face din fonduri europene nerambursabile, primite prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor, şi este în valoare de 40 de milioane de euro.
În cadrul ceremoniei de semnare a contractelor, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a reliefat importanţa acestor documente pentru funcţionarea unitară în sistemul de sănătate, dar şi pentru dosarul electronic al pacientului, care va fi introdus treptat pe parcursul mai multor ani, începând din 2012.
Lucian Duţă a explicat că prescripţia electronică va monitoriza consumul de medicamente, va sesiza dacă apar medicamente în farmacii care nu au fost prescrise sau care sunt eliberate parţial.
În ceea ce priveşte dosarul electronic, preşedintele CNAS a explicat că acesta va asigura standardele privind istoricul medical al pacientului şi va permite medicului să acorde tratamentul indicat.
Prin aceste măsuri se reduce timpul de aşteptare pentru pacienţi, creşte calitatea serviciilor şi se reduce frauda, după cum a susţinut Lucian Duţă.
Ministrul Valerian Vreme a apreciat parafarea acestui parteneriat între Ministerul Comunicaţiilor şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, subliniind că acesta va veni, în final, în folosul cetăţeanului.
El a subliniat că proiectul se înscrie în preocupările ministerului şi are ca obiectiv încadrarea în strategia naţională şi cea europeană 2020, care creează liniile pe care trebuie să le parcurgă şi România în câţiva ani.
'Aceste măsuri pot permite minimizarea costurilor la medicamente şi asistenţa medicală. În final, această aplicaţie vine în beneficiul cetăţeanului, dar va trebui să fie interoperabil cu celelalte sisteme ale statului', a susţinut Valerian Vreme.
Prezent la ceremonie, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a menţionat că informatizarea sistemului este obiectivul principal al Guvernului, al MS şi al CNAS şi anume eficientizarea sistemului şi utilizarea banului public în mod transparent.
'Este mult mai sigură o informaţie pe sistemul informatic decât pe documente scrise. Un sistem informatic este mult mai sigur şi pentru asigurat. Fişa electronică rezolvă problemele şi istoricul bolilor pacientului şi al tratamentelor aplicate. În felul acesta va exista un acces mai rapid la problemele pe care un pacient le are şi obţinerea unor informaţii vitale pentru anumite momente din viaţa pacientului', a declarat Attila Cseke, care a subliniat că în acest fel sunt eliminate birocraţia şi frauda care ar putea exista în sistem în ceea ce priveşte reţetele.
Potrivit preşedintelui CNAS, reţeaua electronică şi cardul electronic vor fi funcţionale, cel mai probabil, în 2011, dosarul electronic fiind un proiect mult mai amplu, care se va introduce treptat, pe parcursul a câţiva ani. Cardul de sănătate va fi operabil, conform preşedintelui Casei, de la sfârşitul acestui an.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
CNAS a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru cardul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a obţinut rambursarea din fonduri europene a 75% din cheltuielile efectuate pentru proiectul cardului naţional de sănătate (89,87 milioane lei fără TVA) la un an de la introducerea obligativităţii utilizării acestuia.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
Ministrul Comunicaţiilor a semnat două contracte de finanţare de peste 212 milioane lei Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, împreună cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, au semnat vineri două contracte de finanţare din fonduri structurale pentru proiectele 'Sistem informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate' şi 'Prescripţia e...