Cele mai citite
 


Exploziile solare au efecte asupra organismului
duminică, 20 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie, Neurologie
 

Exploziile solare înregistrate luna aceasta şi care sunt pe termen lung pot influenţa organismul uman, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, precizând însă că acestea ar putea afecta numai persoanele cu excitabilitate crescută, nu pe toată lumea.

''La unii se pot manifesta, la alţii nu. Nu putem vorbi de afectare neurologică, depinde de cantitatea de radiaţii. Persoanele cu excitabilitate mai mare pot avea insomnii, oboseală. Este vorba despre persoanele mai anxioase. Trebuie să încercăm să ne găsim un echilibru, se impune un regim de viaţă normal şi atent', a explicat prof. Băjenaru.

El a adăugat că o atenţie sporită trebuie acordată celor cu afecţiuni oncologice, femeilor cu probleme genitale, care trebuie să evite expunerea la soare.

Dr. Lidia Cavaropol, dermatolog la Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş'', a declarat, vineri, pentru AGERPRES că prin expunere la soare, aceste explozii solare pot afecta pielea, dezvoltând cancere de piele.

''Trebuie să avem mare grijă, iar dacă cineva chiar vrea să se expună la soare, trebuie să-şi ia toate măsurile de siguranţă, să se protejeze cu cremă cu factor mare de protecţie, să aibă capul acoperit şi să nu stea la soare decât dimineaţa foarte devreme, până în ora 10,00 sau după ora 17,00'', a spus dr. Cavaropol.

Observatorul Geomagnetic Naţional 'Surlari' al Institutului Geologic al României a înregistrat o furtună magnetică de grad 5, care se încadrează în trendul prognosticat pentru această perioadă de ascendenţă spre maximul solar al ciclului 24, aşteptat în perioada 2013 - 2014.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, observatoarele astronomice şi cele geomagnetice de pe Glob informează că, în aceste zile, se manifestă din nou o creştere a fluxului de radiaţii solare. În România, Observatorul Geomagnetic Naţional ''Surlari'' urmăreşte continuu activitatea solară şi variaţiile câmpului geomagnetic prin programe de cercetare internaţionale complexe. În prezent, fenomenele nu depăşesc un status normal pentru perioada de ascendenţă a unui nou ciclu solar şi singurele efecte notabile ale furtunii magnetice ar putea fi aurore boreale la peste 55 de grade latitudini nordice sau sudice.

De câteva secole se cunoaşte faptul că intensificarea activităţii solare prezintă o ciclicitate cu o perioadă de circa 11 ani.

Observatorul Geomagnetic Naţional recomandă ca informaţiile asupra episoadelor de intensificare a acestor fenomene să fie aduse la cunoştinţa unui public cât mai larg. Ar fi de dorit ca, în transmiterea acestor informaţii, să fie respectate date ştiinţifice riguroase, iar afirmaţii alarmante de tipul ''un tsunami solar'' să fie evitate.

Specialiştii precizează că nu există o corelaţie bine fundamentată între efectele perturbaţiilor geomagnetice asupra unor factori de natură biologică.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O nouă gamă de protecţie solară cu extract organic de rodie Protecţia solară este foarte importantă pentru piele, mai ales în condiţiile exploziilor solare din ultima vreme, atrag atenţia specialiştii.
Campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi", lansată la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România şi Societatea Naţională de Medicina Familiei au lansat miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", campania "Împotriva hepatitei alături de pacienţi".
Programul SHE destinat femeilor seropozitive, lansat la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş' Programul SHE, lansat joi la Institutul de Boli Infecţioase 'Matei Balş', vine în întâmpinarea celor 5.206 femei infectate cu HIV din ţară, care au nevoie de informaţii, servicii medicale şi sociale de calitate, oportunităţi egale pe piaţa muncii, facilităţi de îngrijire pentru copii, dar şi de respect...
Dr. Livia Cavaropol: Cei care merg la mare îşi asumă un mare risc Medicul dermatolog Livia Cavaropol, de la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", atrage atenţia că cei care merg la mare în aceste zile îşi sumă un mare risc. Medicul menţionează că nici la munte pericolul nu este mai mic.
Comunicat de presă : Măsuri de protecţie împotriva caniculei Comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Sibiu privitor la măsurile de protecţie împotriva caniculei.
Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii de droguri injectabile Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" va începe de anul viitor un program de testare la domiciliu pentru HIV a consumatorilor de droguri injectabile şi a celor care au renunţat la droguri injectabile dar sunt infectaţi, a anunţat miercuri la o conferinţă managerul institutului, prof.dr. Adrian...