Cele mai citite
 


Cluj: Hipertensiunea arterială pulmonară este ameliorabilă, nu vindecabilă, afirmă prof. dr. Monica Pop
duminică, 20 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Hipertensiunea arterială pulmonară (HTAP) este o boală este destul de rară, ameliorabilă, nu vindecabilă, iar costurile pentru îmbunătăţirea stării pacientului bolnav de HTAP sunt mari. Creşterea presiunii sângelui în artera pulmonară duce la insuficienţă cardiacă dreaptă, cu mare risc de deces, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, şeful Clinicii de Pneumologie 'Leon Daniello', prof. univ. dr. Monica Pop.
'În HTAP, creşte foarte mult presiunea în artera pulmonară, care duce sângele la plămâni, acesta urmând să fie curăţat, respectiv bioxidul de carbon să fie eliminat şi să se preia oxigenul. Dar pe fondul hipertensiunii în artera pulmonară, bolnavii respiră foarte greu, sunt dispneici. Până în urmă cu câţiva ani, nu exista tratament pentru această boală. S-a descoperit că viagra este benefică în tratamentul HTAP. Există şi soluţia unui transplant pulmonar, dar o astfel de intervenţie complexă nu se poate face în acest moment în România, dar prin întocmirea formelor de transfer medical, operaţia se poate face la Viena', a spus prof. dr. Monica Pop.

Specialistul clujean a arătat că HTAP poate fi idiopatică (primară) sau poate fi asociată altor boli, de cele mai multe ori malformaţii cardiace nerezolvate la timp, iar lipsa tratamentului duce la deces. Tocmai din cauza costurilor ridicate în tratament, HTAP a fost inclusă în Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament, iar pacienţii care îndeplinesc anumite criterii primesc medicaţia gratuit.

'Şi un pacient care a avut tuberculoză şi care are o fibroză extinsă poate să dezvolte HTAP, la fel un pacient bolnav de bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), dar aceste persoane nu pot beneficia de un tratament gratuit. HTAP secundară colagenezelor, adică bolilor reumatismale, precum poliatrita reumatoidă sau spondilita, aşadar boli invalidante, beneficiază de tratament gratuit, la fel persoanele care s-au născut cu cardiopatii', a precizat renumitul pneumolog clujean.

Fără tratamentul medicamentos specific, cu vasodilatatoare, care urmăreşte reducerea presiunii pulmonare şi a rezistenţei în circulaţia sanguină, speranţa de viaţă a pacienţilor cu HTAP este redusă. Boala afectează persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 ani, cu o frecvenţă mai mare în rândul femeilor.

Simptomele bolii - lipsa de aer, durerea toracică, starea de slăbiciune şi oboseala accentuată la un efort minim - nu sunt specifice numai acestei afecţiuni, iar stabilirea diagnosticului nu este tocmai uşoară. Un examen Echo Doppler al inimii (metodă imagistică neinvazivă şi neiradiantă, ce foloseşte undele sonore cu frecvenţă înaltă pentru a produce imagini ale cordului şi fluxului sanguin) poate depista creşterea valorilor presiunii în mica circulaţie a sângelui, iar diagnosticul de certitudine al HTAP şi recomandarea terapeutică se stabilesc prin cateterism cardio (introducerea unui tub din material plastic, de calibru milimetric, într-un vas sangvin, pentru vizualizarea zonei), a explicat prof. dr. Monica Pop.

Din anii '90, odată cu apariţia primelor terapii pentru această boală, tratarea HTAP a înregistrat progrese notabile.

În 2008, a fost creat Programul Naţional de Diagnostic şi Tratament al HTAP. Prin acest Program, statul român oferă gratuit tratament medicamentos pentru 180 de pacienţi cu HTAP prin cele şapte centre de diagnostic şi tratament din ţară: Institutele de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' şi de Cardiologie 'Constantin C. Iliescu' din Bucureşti, Spitalul 'Victor Babeş' din Timişoara, Spitalul 'Louis Ţurcanu' din Timişoara, Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş şi Spitalul de Pneumologie din Iaşi. În prezent, listele de aşteptare în vederea tratamentului, din centrele menţionate, cuprind aproximativ 100 de pacienţi cu HTAP.

Potrivit prof. dr. Radu Căpâlneanu de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, 44 de adulţi şi şapte copii urmează tratamentul prin Programul Naţional, iar pe lista de aşteptare se află alte 50 de persoane.

Drama persoanelor care se luptă cu această boală constituie subiectul unui film documentar intitulat 'Viaţa în Program', realizat de actriţa Iuliana Ciugulea de la Teatrul 'Lucia Sturdza Bulandra' din Bucureşti şi care a fost prezentat, în aceste zile, la Cluj-Napoca.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Cluj: Teste gratuite de sănătate pulmonară Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ''Leon Daniello'' oferă clujenilor începând de miercuri - Ziua Mondială a BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică), timp de o săptămână, teste gratuite pentru constatarea stării de sănătate pulmonară.
Cluj: Vârsta pacienţilor cu cancer pulmonar a coborât la 40 de ani - afirmă medicul primar Dan Nicolau Medicul primar Dan Nicolau, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică din Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, spune că a observat o scădere a grupei de vârstă la pacieţii cu cancer pulmonar şi dacă în urmă cu mai mulţi ani cei afectaţi de această boală grea aveau între 50 şi 70 de...
Prof.dr. Mircea Bârsan: Inima artificială va salva pacienţii cu insuficienţă cardiacă cronică - interviu - Prof.univ.dr. Mircea Bârsan, renumitul chirurg de la Institutul Inimii 'Niculae Stăncioiu' din Cluj-Napoca, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în care vorbeşte despre premisele realizării primului transplant de inimă artificială din România.
Dr. Marius Geantă: Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă Aproximativ un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă, în jur de 25.000 de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu această boală, iar nouă din zece nu ştiu că suferă de aceasta, a declarat vineri dr. Marius Geantă, co-fondator şi preşedinte al Centrului pentru Inovaţie în Medicină.
Cluj: Intervenţie reuşită de extirpare a unor metastaze pulmonare, efectuată de o echipă a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie O echipă de medici de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" din Cluj-Napoca, condusă de Dan Nicolau, şeful secţiei de chirurgie toracică, a realizat, luni, prima intervenţie chirurgicală din clinică pentru stoparea evoluţiei unor metastaze pulmonare, cu un echipament ultramodern cu...