Cele mai citite
 


Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer
duminică, 20 februarie 2011   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer.

În România există aproximativ 200.000 de cazuri cu boala Alzheimer, din care diagnosticate şi tratate sunt 10-15%, comparativ cu 50-60% în alte ţări, a precizat conf.dr. Cătălina Tudose, în deschiderea Conferinţei Naţionale Alzheimer.

Explicaţiile acestui fenomen se pot găsi în stigma legată de boala psihică şi demenţă, de mentalităţile greşite conform cărora demenţa este un proces firesc al îmbătrânirii şi 'nici nu se poate face nimic', a explicat medicul.

Potrivit dr. Cătălina Tudose, toate acestea demobilizează oamenii să ceară ajutor şi să consulte medicii.

''Sunt, din păcate, şi medici, în număr destul de mare, cu rezerve în a începe un tratament pentru o persoană vârstnică cu tulburări de memorie, medicii de familie fiind încă în mică măsură specializaţi atât în procesul de diagnostic, cât şi în îngrijirea pe termen lung. Drept consecinţă, în România diagnosticul bolii se face tardiv, perioada de supravieţuire de la momentul punerii diagnosticului fiind de aproximativ trei ani şi jumătate, comparativ cu durata obişnuită a bolii, de opt-12 ani'', a declarat dr. Tudose.

Un interes crescut manifestă medicii specialişti în psihiatrie, neurologie, geriatrie pentru diagnosticarea unui număr cât mai mare de cazuri în stadii mai puţin avansate ale bolii.

Potrivit medicului specialist, în ţara noastră, demenţa Alzheimer este singura formă de demenţă recunoscută ca generând grade progresive de handicap fizic şi psihic, în timp ce restul formelor de demenţă nu sunt recunoscute ca handicap şi nu beneficiază de niciun sprijin financiar din partea statului.

Dr. Cătălina Tudose a subliniat că demenţa nu este recunoscută ca o boală publică, 'luânnd în considerare numai cazurile de demenţă Alzheimer şi fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demenţă sunt implicate alte 3-4 persoane'', ceea ce înseamnă că este profund perturbată calitatea vieţii a cel puţin un milion de oameni.

Boala Alzheimer necesită sprijin prin informare permanentă, susţinere morală, asigurarea continuităţii îngrijirii persoanei suferinde în cadrul unei reţele de servicii specializate şi adecvate evoluţiei bolii.

''Se remarcă o absenţă totală a serviciilor în comunitate şi la domiciliu, forţa de muncă din sectorul serviciilor şi instituţiilor de îngrijire de stat şi private este puţin sau deloc calificată şi răspunde la aproximativ 10% din solicitări'', a spus Cătălina Tudose.

Costul mediu al îngrijirii unei persoane cu Alzheimer este în jur de 12.200 de dolari anual, cel mai mic cost înregistrându-se în Africa - 4.400 de dolari -, în timp ce nivelul cel mai ridicat atinge 26.000-36.000 de dolari, incluzând şi îngrijri informale în SUA.

Din păcate, în România, sumele nu sunt suficiente, iar sumele alocate pentru tratament sunt în pericol de a fi reduse, a subliniat dr. Cătălina Tudose.

Aceasta a adăugat că se impune o strategie naţională la nivel guvernamental privind asistenţa persoanelor cu demenţă Alzheimer, care ar trebui să cuprindă, într-o primă fază, cel puţin măsuri minime care să asigure un nivel decent de asistenţă medico-socială a bolnavului. De asemenea, se impune un registru naţional pentru bolnavii cu demenţă, înregistrarea cazurilor sociale, proiecte de evaluare a nevoilor, programe de educare şi informare a familiei, destigmatizarea, evaluarea clinică periodică pe parcursul evoluţiei bolii, asistenţă comunitară realizată cel puţin de un cadru mediu şi calificarea personalului.

Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, specialist în neurologie, a explicat că atunci când se vorbeşte despre Alzheimer, se vorbeşte despre o boală neurologică ale cărei semne încep să se manifeste înainte de a se produce. În prezent au apărut posibilităţi de a evidenţia semnele înainte de apariţia tulburărilor de demenţă, ultima fază a bolii.

Anumite leziuni pot fi detectate cu mult timp înainte şi pot beneficia de soluţii terapeutice, acestea întârziind dezvoltarea bolii, a accentuat prof.Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii de Neurologie din România.

Apariţia acestei afecţiuni este influenţată de o serie de factori de risc, mai ales vasculari, factori care influenţează boala cardiovasculară şi cerebro-vasculară.

'Trebuie să ne modificăm strategia de abordare în faze precoce, observând factorii de risc, pentru a modifica evoluţia bolii', a explicat prof.Ovidiu Băjenaru.

El a precizat că ar putea fi diagnosticat riscul la vârste din ce în ce mai tinere, precizând că unul dintre mijloacele prin care se poate evidenţia cu mult timp înainte boala îl constituie markerii biologici, care se modifică înainte cu foarte mulţi ani de apariţia afecţiunii.

''Trebuie atrasă atenţia şi asupra factorilor de risc metabolici, cardiovasculari, cerebro-cardiovasculari'', a mai spus prof. dr. Băjenaru.

Referindu-se la eventualitatea utilizării spitalelor care urmează a fi transformate în cămine de bătrâni pentru bolnavii cu Alzheimer, dr.Constantin Bogdan a spus această variantă nu reprezintă o soluţie.

''În UE nu se mai extind centrele pentru bătrâni, ci se caută ca aceştia să fie ţinuţi în mediul lor. Este o abordare depăşită'', a spus dr.Bogdan, care s-a referit şi la centrul unde lucrează, spunând că, din păcate, bătrânii sunt aduşi acolo împotriva voinţei lor, ''sunt abandonaţi, li se iau casele, fiind jefuiţi de ce au''. În opinia sa, trebuie acordată o atenţie mai mare bătrânilor, aşa cum se întâmplă în UE.

Nici prof. dr. Dan Prelipceanu nu agreează ideea unor astfel de aşezăminte. În opinia sa, ''este falsă ideea că îmbunătăţirea serviciilor medicale se face prin clădiri, aceasta se face prin echipe pregătite''.

Prof. dr. Dan Prelipceanu s-a referit şi la planul de sănătate mintală elaborat de România înainte de aderarea la UE, care era pe termen lung, până în 2013, dar care a fost abandonat după un an.

Notare
Comentarii
de Elena
Cum poate fi ingrijit la domiciliu un om cu Alzheimer, deci varstnic, de catre o persoana varstnica?? O persoana care nu mai stie sa foloseasca aparate electrocasnice, aragaz,robinete de apa rece si calda poate reprezenta un pericol pt. ea insasi si pt. ceilalti. Asadar, ce poate face un batran pt. alt batran??

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cătălina Tudose: Boala Alzhheimer şi celelalte forme de demenţă necesită o strategie naţională România are nevoie de o strategie în domeniul demenţei, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române de Alzheimer.
DOCUMENTAR: Alois Alzheimer, 100 de ani de la moarte Boala Alzheimer, afecţiune neurodegenerativă progresivă, care afectează celulele creierului şi pe cele ale coloanei vertebrale, cauzând un proces de deteriorare progresivă a funcţiilor cognitive (atenţia, percepţia, memoria, etc.), a fost pentru prima dată descrisă de către psihiatrul şi neuropatologul...
Societatea Română Alzheimer: În România, peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticaţi Peste 80 la sută dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticaţi, potrivit Societăţii Române Alzheimer. Astfel, din cele 250 de mii de persoane suferinde, doar 35 de mii sunt diagnosticate, iar numărul celor care solicită tratament pentru această formă de demenţă este în creştere.
La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer este realitatea socanta comunicata de Directorul Executiv Alzheimer Disease International - Marc Wortmann, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a III-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti. ...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie
Societatea Română de Alzheimer: Demenţa trebuie recunoscută ca problemă prioritară de sănătate publică Societatea Română de Alzheimer propune spre adoptare Guvernului un plan naţional pentru demenţă, "Strategia şi planul naţional de acţiuni pe perioada 2014-2020", care are drept obiectiv creşterea interesului şi a contribuţiei factorilor responsabili pentru îmbunătăţirea sănătăţii mintale a populaţiei...