Cele mai citite
 


Bilingvismul dezvoltă creierul şi protejează împotriva demenţei /studiu/
duminică, 20 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cunoaşterea unei limbi în plus dezvoltă capacităţile mentale şi reduce riscurile apariţiei demenţei o dată cu înaintarea în vârstă, afirmă un studiu canadian prezentat vineri la Conferinţa anuală a Asociaţiei americane pentru progresul ştiinţei /AAAS/, în curs de desfăşurare /16-20 februarie/ în oraşul St.Louis din statul american Missouri.
Faptul de a fi bilingv sau de a învăţa o altă limbă la vârsta adultă are efecte pozitive asupra creierului, atenuând procesul de deteriorare mentală, a explicat Ellen Bialystok de la Universitatea York din Toronto, în cursul unei prezentări a studiului, făcută presei şi citată de AFP.

'Experienţe efectuate asupra unor adulţi bilingvi ceva mai vârstnici arată că bilingvismul ar putea avea un efect protector împotriva maladiei lui Alzheimer şi a altor forme de demenţă', a spus ea.

Potrivit studiului - efectuat asupra a 211 bolnavi afectaţi de Alzheimer, dintre care 102 erau bilingvi şi 109 monolingvi - maladia a fost diagnosticată cu 4,3 ani mai târziu la persoanele care vorbeau mai mult de o limbă decât la ceilalţi.

Pentru dna Bialystok, coautoare a studiului prezentat la conferinţă, această rezistenţă mai bună se explică prin faptul că bilingvismul menţine activitatea creierului. 'Cu cât o persoană a fost bilingvă mai multă vreme, cu atât vorbeşte mai curent a doua sa limbă', gimnastică mentală care contribuie în a face să lucreze meningele, a explicat ea.

'Chiar dacă începem învăţarea altei limbi la 40, 50 sau 60 de ani, este puţin probabil să devenim bilingvi, dar se menţine activitatea creierului', a subliniat cercetătoarea.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Spanacul consumat zilnic poate întineri creierul cu 11 ani Spanacul şi alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării până la demenţă, susţin cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago (SUA) care au evaluat anual dieta şi capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane în vârstă, pe o perioadă de doi până la 10...
Femeile cu uşoare probleme cognitive ajung să dezvolte demenţă mai repede decât bărbaţii Femeile cu insuficienţă cognitivă uşoară, care pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer, evoluează de două ori mai repede spre demenţă decât bărbaţii cu probleme similare cum sunt pierderile de memorie, potrivit unui studiu publicat marţi, informează AFP.
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.